Yhdysvaltain itsenäisyys­päivän joukko­ampumisen kuolon­uhreja jo kahdeksan – Epäillyn väki­valtainen historia ei tullut ilmi aseiden ostoon liittyvissä tausta­tarkistuksissa

Chicagon lähettyvillä maanantaina tapahtuneesta joukkoampumisesta epäilty 21-vuotias mies on myöntänyt olleensa ampumisen takana.

Henkilö vierailee Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän paraatissa tapahtuneen joukkoampumisen muistopaikalla Highland Parkissa 6. heinäkuuta.

6.7. 20:01 | Päivitetty 6.7. 20:51

Yhdysvaltain maanantaisessa joukkoampumisessa haavoittuneista ihmisistä vielä yksi on kuollut. Kuolonuhreja on siis jo kahdeksan. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Joukkoampuminen tapahtui Chicagon lähellä sijaitsevassa Highland Parkissa itsenäisyyspäivän paraatin aikana. Ammuskelussa kuoli heti kuusi ihmistä, minkä lisäksi ainakin 39 ihmistä joutui sairaalahoitoon.

Tiistaina yksi ja keskiviikkona toinen haavoittuneista kuoli sairaalassa, nostaen kuolleiden määrän jo kahdeksaan.

Ampumisesta epäilty 21-vuotias mies on myöntänyt olleensa joukkoampumisen takana. Hän odottaa tällä hetkellä oikeudenkäyntiään vankilassa.

Epäiltyä syytetään toistaiseksi seitsemästä murhasta. Laken piirikunnan syyttäjä Eric Reinhart on kuitenkin sanonut, että nämä syytteet ovat vain ”ensimmäiset monista”.

”Odotamme kymmeniä muita syytteitä liittyen kaikkiin uhreihin”, Reinhart kertoi toimittajille tiistaina.

Jos epäilty todetaan syylliseksi, odottaa häntä elinikäinen vankilatuomio ilman ehdonalaisen mahdollisuutta.

Epäilty nähtiin ensimmäisen kerran oikeudessa keskiviikkona videoyhteyden välityksellä, kun hän kuuli syytteet. Häneltä myös kiellettiin mahdollisuus päästä vankilasta takuita vastaan.

Viranomaisten mukaan epäilty suunnitteli joukkoampumista viikkojen ajan. Hän ampui yli 70 laukausta paraatikansaa kohti läheiseltä katolta ennen kuin pakeni paikalta naisten vaatteisiin pukeutuneena.

Hänet pidätettiin vasta myöhemmin samana päivänä, kun poliisit pysäyttivät hänen ajamansa auton. Hän oli ehtinyt ajaa äidilleen kuuluvalla autolla jo Wisconsiniin ja sieltä takaisin Illinoisiin ennen pidätystään.

Ampumisessa käytetty Smith & Wesson -puoliautomaattinen kivääri löytyi ampumispaikalta, mutta epäillyllä oli lisää samankaltaisia aseita autossa.

Aseensa epäilty onnistui hankkimaan laillisesti siitä huolimatta, että poliisi oli ollut häneen yhteydessä jo kahdesti vuonna 2019.

Ensimmäisellä kerralla hän oli yrittänyt itsemurhaa ja toisella uhannut tappaa perheensä. Toisen tapahtuman yhteydessä poliisi takavarikoi häneltä lukuisia teräaseita, joihin kuului 16 puukkoa, tikari ja miekka.

Illinoisin osavaltiossa on niin kutsuttu ”punainen lippu” -laki, joka estää väkivaltaisiksi määriteltyjä ihmisiä ostamasta ampuma-aseita.

Viranomaiset eivät vieläkään osaa selittää, kuinka epäilty onnistui ohittamaan tämän kiellon ja ostamaan yhteensä viisi ampuma-asetta, joihin kuului sekä käsiaseita että kiväärejä.

Hänelle suoritettiin aseiden oston yhteydessä neljä taustatarkistusta, mutta kumpikaan vuoden 2019 tapahtumista ei tullut viranomaisten tietoon.

Osavaltion poliisi on myöntänyt saaneensa vuonna 2019 raportin, jossa epäiltyä kutsuttiin ”selkeästi ja välittömästi vaaralliseksi”. Silloin epäillyllä ei ollut vielä aseomistuslupaa tai -hakemusta, jota kumota.

Joukkoampumisen motiivia ei vieläkään tiedetä. Poliisin mukaan mikään ei viittaa siihen, että motiivi olisi luonteeltaan rasistinen tai uskonnollinen.

Epäillyn vanhemmat ovat antaneet asianajajansa kautta lausunnon, jossa he pyytävät yksityisyyttä ja tarjoavat rukouksensa joukkoampumisen uhreille ja heidän perheilleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat