Poliisi ampui 16-vuotiaan traktoria Hollannin maatalousmellakoissa – Kolme mielenosoittajaa pidätettiin

Hollannissa traktoriprotesteissa on osoitettu mieltä hallituksen ympäristötavoitteille, joiden vuoksi joidenkin maatilojen tulevaisuus on uhattuna.

Maanviljelijät blokkasivat pääsyn supermarketin jakelukeskukseen Hollannissa. Kuva on otettu tiistaina.

7.7. 0:59

Hollannissa maanviljelijät ovat osoittaneet mieltään eri puolilla maata.

Tiistaina tilanne kärjistyi siihen, että poliisi ampui traktorilla ajavia maanviljelijöitä päin Heerenveenin lähellä sijaitsevalla tiellä. Poliisin mukaan kyseessä oli reagointi ”uhkaavaan tilanteeseen”. Maanviljelijät olivat ajamassa kohti poliisia ja viranomaisia, kertoo Politico.

Poliisin mukaan laukaukset osuivat traktoriin eikä kukaan loukkaantunut tilanteessa. Traktorissa oli 16-vuotias maanviljelijän poika.

Kolme mielenosoittajaa otettiin kiinni tilanteessa epäiltynä murhan yrityksestä. Yksi näistä on kyseinen 16-vuotias poika. Syytetyt on päästetty pois poliisin huomasta, kerrottiin keskiviikkona.

Syyttäjä ei ole vielä päättänyt syytteiden nostosta.

De Telegraaf -median mukaan viranomaiset ampuvat noin 200 laukausta vuodessa. Yli puolet näistä on varoituslaukauksia ja loput on suunnattu kohti tiettyä kohdetta. De Telegraafin haastatteleman asiantuntijan mukaan tällä kertaa kyse ei olisi ollut varoituslaukauksista.

Hollannissa maanviljelijät ovat osoittaneet mieltään ja blokanneet supermarkettien jakelukeskuksia protestina hallituksen vaatimuksille. Mielenosoittajat ovat myös hankaloittaneet liikenteen kulkua traktoriensa avulla.

Traktoriprotestien taustalla on hallituksen ympäristötavoitteet, jotka vaikuttavat maanviljelijöihin. Hallitus saattaa vaatia maanviljelijöitä käyttämään vähemmän lannoitteita ja vähentämään karjan määrää, kertoo Reuters.

Hallituksen suunnitelmat liittyvä päästöjen vähentämisen. Tavoitteena on vähentää haitallisia typpiyhdisteiden määrää vuoteen 2030 mennessä. Typpipäästöjen vähentäminen saattaa tarkoittaa sitä, että karjan määrää on vähennettävä lähes kolmanneksella.

Joissain alueilla päästöjä voidaan leikata rajusti. Luvut vaihtelevat eri lähteissä. Osa medioista on uutisoinut, että päästöjä voidaan leikata korkeimmillaan jopa 70 prosenttia, osan medioiden mukaan jopa 95 prosenttia.

Hallituksen toimet saattavat johtaa siihen, että jotkin maatilat joudutaan sulkemaan.

Jo kesäkuussa tuhannet maanviljelijät kerääntyivät Hollannissa protestoimaan hallituksen ympäristösuunnitelmia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat