Boris Johnson ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävästä – FT: Uusi pääministeri valitaan syyskuussa

Johnsonin johtamasta hallituksesta on tiistaista alkaen eronnut ennennäkemättömän paljon ministereitä ja muita korkea-arvoisia poliittisia virkahenkilöitä.

7.7. 10:17 | Päivitetty 7.7. 21:54

Britannian pääministeri Boris Johnson on taipunut eroamaan. Hän eroaa konservatiivipuolueen johtajan paikalta sekä pääministerin virasta.

Johnson kertoi asiasta lyhyessä tiedotustilaisuudessa torstaina puoli kolmelta Suomen aikaa.

Johnson totesi heti tiedotustilaisuuden alussa, että on selvästi konservatiivipuolueen tahto saada puolueelle uusi johtaja ja maalle uusi pääministeri. Hän kertoi aikovansa jatkaa pääministerinä, kunnes puolueelle on valittu uusi johtaja. Tarkempi aikataulu puolueen uuden johtajan valinnalle tarkentuu hänen mukaansa ensi viikolla.

The Financial Times -lehti kertoo konservatiivipuolueesta saamiensa tietojen perusteella, että uusi pääministeri valitaan syyskuun alkupuolella.

Johnson kertoi yrittäneensä vakuuttaa kollegansa siitä, ettei pääministerin vaihto olisi hyvä idea – mutta myönsi epäonnistuneensa tässä. Johnsonin eroa vaatineet äänet ja protestina eronneiden ministereiden ja virkamiesten määrä ovat vain kasvaneet.

”Kuten olemme Westminsterissä [parlamentissa] nähneet, laumavaisto on voimakas. Kun lauma liikkuu, se liikkuu”, Boris Johnson piikitteli puolueensa kansanedustajia.

Omaa haluttomuuttaan erota Johnson perusteli vastuunkannolla.

”Kukaan ei ole korvaamaton”, hän kuitenkin totesi pahoitellen samalla joutuvansa nyt luopumaan ”maailman parhaasta työstä”. Johnson lupasi antaa tukensa seuraavalle puheenjohtajalle, kuka tahansa tämä onkin.

Johnson kertoi olevansa ylpeä saavutuksistaan, joista hän mainitsi puolueen vuonna 2019 saaman ”suurimman äänivyöryn sitten vuoden 1979”, EU-ero brexitin, nopeimmin käyttöön otetun koronavirusrokotteen koko Euroopassa sekä niin ikään Euroopan nopeimmin puretun koronasulun. Johnson myös sanoi Britannian näyttäneen tietä Ukrainan tukemisessa.

Lue lisää: ”Uppoava laiva jättää rotan” – Näin poliitikot kommentoivat Johnsonin nopeasti edennyttä eroprosessia

Johnsonin johtamasta hallituksesta erosi tiistaista alkaen ennennäkemättömän paljon ministereitä ja muita korkea-arvoisia poliittisia virkahenkilöitä.

Torstaiaamuun mennessä jo noin 50 konservatiivia oli jättänyt hallitustehtävänsä, kertoivat muun muassa uutistoimisto Reuters ja yhdysvaltalaismedia Bloomberg. Tämä vastaa noin kolmasosaa koko hallituksesta.

Erotulvan syynä oli epäluottamus Johnsoniin. Hän yritti sinnitellä virassaan loppuun asti, mutta lopulta paine kasvoi kestämättömän suureksi.

Johnson pysyy virkaatekevänä pääministerinä, kunnes konservatiivit eli toryt ovat valinneet hänen tilalleen uuden puoluejohtajan, kertoo uutistoimisto Reuters. Johnson alkoi torstaina tehdä uusia ministerinimityksiä korvatakseen erovyöryssä menettämänsä ministerit, kertoivat BBC ja uutistoimisto Reuters.

Uusi johtaja saatetaan valita jo lähiviikkoina, ja hänestä tulee uusi pääministeri. BBC:n mukaan Johnson hoitaisi pääministerin tehtävää syksyyn asti.

Reuters kertoi Johnsonin keskustelleen kuningattaren kanssa ”kohteliaisuussyistä” ennen kuin ilmoitti erostaan julkisesti. Buckinghamin palatsi kieltäytyi kommentoimasta sitä, puhuiko kuningatar torstaina Johnsonin kanssa, kertovat The Guardian ja BBC.

Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer totesi eroa ennakoitaessa, että pelkkä konservatiivipuolueen johtajan vaihtaminen ei riitä. Hänen mukaansa Britannia tarvitsee ”kunnollisen hallituksenvaihdoksen”. Starmer uhkasi myös, että työväenpuolue olisi aikonut esittää Johnsonille epäluottamuslausetta parlamentissa, jos konservatiivit eivät ”hankkiudu hänestä eroon”.

Työväenpuolue on kannatuskyselyissä konservatiivipuolueen edellä. Starmerin uskotaan tavoittelevan maahan uusia parlamenttivaaleja ja itselleen pääministerin pestiä.

Konservatiivikapinan käynnistivät Johnsonin hallituksen valtiovarainministeri Rishi Sunak ja terveysministeri Sajid Javid, jotka erosivat tehtävistään tiistaina.

Lue lisää: Britannian hallitus kriisissä – Kaksi ministeriä ilmoitti eroavansa, Boris Johnsonin tulevaisuus vaakalaudalla

”Minulle on selvää, ettei tämä tilanne muutu johtamisesi myötä – ja näin ollen olet menettänyt luottamukseni”, entinen terveysministeri Javid totesi erokirjeessään, jonka hän julkaisi viestipalvelu Twitterissä.

Keskiviikkona Johnsonin takaa lipesi lisää korkea-arvoisia konservatiiveja. Muun muassa perheasiain ministeri Will Quince ilmoitti erostaan.

Keskiviikkoiltana joukko ministereitä saapui pääministerin virka-asunnolle Downing Streetille kertoakseen Johnsonille, että pääministerin aika on ohitse. Tapaamisen jälkeen Johnson sanoi vielä, ettei suostu eroamaan ministerien pyynnöistä huolimatta. Asiasta kertoi muun muassa uutistoimisto AFP.

Keskiviikkona parlamentaarisen komitean kuulemisessa Johnsonilta kysyttiin, onko hän pääministeri vielä torstaina, mihin hän vastasi ”totta kai”.

Johnsonilta kysyttiin komitean edessä myös, miten hänen hallituksensa voi toimia tilanteessa, jossa kymmenet eriasteisissa tehtävissä olleet ihmiset ovat eronneet. Pääministerin mukaan puolueessa on ”valtava määrä lahjakkuuksia”, mikä viittasi siihen, että hän aikoi taistella pestinsä puolesta ja korvata eronneet ihmiset uusilla.

Lue lisää: Boris Johnsonin linja pysyy, kieltäytyy eroamasta – Joukko ministereitä kävi vaatimassa eroa pää­ministerin virka-asunnolla

Bloombergin mukaan erotulva on jo ehtinyt vaikuttaa Britannian päätöksentekoon hyvin konkreettisesti. Parlamentin jäsenet valittivat keskiviikkoiltana, että istuntoja on jouduttu perumaan, koska asioista vastaavia ministereitä ei yksinkertaisesti ole.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat