Boris Johnson ilmoitti eroavansa puolueen johdosta ja pääministerin tehtävistä – Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Puoluejohtajan tehtävästä eroamaan taipunut Boris Johnson tahtoisi pysyä pestissään syksyyn asti. Puolueessa kuitenkin vaaditaan välitöntä eroa ja varapääministeri Dominic Raabin nostamista virkaatekeväksi pääministeriksi Johnsonin paikalle. Eroilmoitus käynnistää konservatiivipuolueen puheenjohtajakilvan.

Kohu toisensa jälkeen on seurannut Britannian pääministeri Boris Johnsonia, joka on tänään vihdoin taipumassa eroamaan.

7.7. 12:43 | Päivitetty 7.7. 17:24

Britannian pääministeri Boris Johnson on hallituksensa eroaallon siivittämänä tänään vihdoin taipunut eroamaan tehtävästään.

Johnson ilmoitti erostaan tiedostustilaisuudessa tänään iltapäivällä. Hän eroaa konservatiivipuolueen johtajan paikalta sekä pääministerin virasta

Lue lisää: Boris Johnson ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävästä

MITEN tilanne etenee seuraavaksi?

Brittilehti The Guardianin mukaan vaihtoehtoisia tapahtumakulkuja pääministerin erotessa on useita. Yksi vaihtoehdoista, uusien vaalien julistaminen, ei nyt vaikuta toteutuvan, eivätkä uudet vaalit seuraa eroa automaattisesti.

Jos Johnson eroaisi välittömästi, tulisi hänen tilalleen nimittää väliaikainen, virkaatekevä pääministeri, sillä Britannian perustuslain mukaan pääministerin paikan tulee olla aina täytettynä. Oikeusministeri Dominic Raab on varapääministeri, ja hän olisi tällöin oletusvalinta.

Varapääministeri Dominic Raab Lontoossa 5. heinäkuuta.

Brittiläisen aikakauslehti The Spectatorin politiikan toimittaja James Forsyth kirjoittaa tänään Twitterissä, että konservatiivipuolueessa ollaan yhä enemmän sitä mieltä, että Johnsonin tulisi luopua tehtävästään heti, jotta Raab voisi ottaa ohjat virkaatekevänä pääministerinä.

Johnson itse näyttäisi ajavan vaihtoehtoa, jossa hän eroaisi pääministerin tehtävästään vasta sitten, kun seuraajan konservatiivipuolueen puheenjohtajan penkille on löytynyt. Tämä on puolueen sääntöjen mukainen yleisin toimintatapa, ja näin toimittiin myös Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn erotessa vuonna 2019.

Johnson on medioiden mukaan ilmoittanut, ettei aio erota välittömästi, vaan odottaa seuraajansa valintaa. Johnsonin eroilmoitus merkitsisi sitä, että konservatiivipuolueen puheenjohtajakilpa käynnistyy.

Tämän skenaarion toteutuessa fokus siirtyisi Johnsonin seuraajan valitsemiseen ja nykyinen pääministeri pysyisi pestissään valintaan asti.

Konservatiivipuolueen puheenjohtajasta tulee uusi pääministeri, sillä puolueella on enemmistö parlamentissa.

Torstaiaamuna tiedeministerin pestistä eronnut George Freeman kirjoittaa Twitterissä, että Johnsonin tulisi erota nyt ja antaa kuningattaren nimittää virkaatekevä pääministeri sille ajalle, kun puolue valitsee uutta johtajaansa.

Kun pääministeri haluaa erota, hänen tulee jättää eroanomus kuningattarelle, joka nimittää uuden pääministerin hallitsevan puolueen neuvosta. Useimmiten tämä tapahtuu vasta vaalien jälkeen, mutta viime vuosina sekä Tony Blair, David Cameron että Theresa May ovat eronneet kesken kautensa.

Kaikki heistä jäivät pääministerin paikalle kunnes seuraaja oli valittu.

MITEN konservatiivipuolueelle sitten valitaan uusi puheenjohtaja?

Puolueen edustajat tulevat valitsemaan uuden puheenjohtajan monivaiheisessa äänestyksessä olettaen, että kisassa on ehdokkaita enemmän kuin kaksi.

Äänestys etenee niin, että vähiten ääniä saaneet ehdokkaat sekä ne, jotka eivät saavuta asetettua äänikynnystä, putoavat pois kisasta, kunnes jäljellä on kaksi ehdokasta. Tämän jälkeen äänestetään vielä näistä kahdesta ehdokkaasta.

Pääministeri on kulkenut kohusta toiseen ja kärsinyt kevään ajan merkittävästä luottamuspulasta myös oman puolueensa sisällä. Kyselyjen mukaan kaksi kolmasosaa briteistä eivät kannattaneet Johnsonia kesäkuun alussa.

Johnsonin suuret ongelmat alkoivat, kun hänen uutisoitiin osallistuneen virka-asunnollaan koronapandemian aikana yksityisiin juhliin, vaikka muut kuin työhön liittyvät kokoontumiset oli tuolloin kielletty. Johnson sai juhliin osallistumisista sakot ja pahoitteli toimiaan useaan otteeseen.

Kesäkuun alussa Johnson voitti konservatiivipuolueen parlamenttiryhmän luottamusäänestyksen, mutta yli 40 prosenttia hänen omista kansanedustajistaan olisi halunnut johtajastaan eroon.

Nyt käynnissä on ollut hänen korkea-arvoisten ministereidensä eroaalto. Useat ministerit ovat sanoneet, että Johnsonilta puuttuu harkintakykyä eikä hän osaa pitäytyä totuudessa.

Aiemmin moni uskoi, ettei Johnson aio luopua pestistään helpolla.

”Uskoisin, että hän lähtee Downing Streetiltä [pääministerin virka-asunnosta] vain kannettuna, itkupotkuraivarin saattelemana”, eräs konservatiivipuolueen päättäjistä kertoi keskiviikkona Reutersille nimettömänä.

”Mutta jos tilanne sitä vaatii, teemme sen sitten niin.”

Jos Johnson luopuu pääministeriydestään, hänen seuraajansa saaminen voisi kestää mahdollisesti jopa kuukausia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat