Iran väittää pidättäneensä brittidiplomaatin ja muita ulkomaalaisia vakoilun vuoksi – Britannia ja Itävalta kiistävät, Puola vahvistaa tutkijan pidätyksen

Iran väittää pidätettyjen henkilöiden syyllistyneen vakoiluun, kuten maaperänäytteiden ottamiseen kielletyillä alueilla. Britannian ja Itävallan mukaan heidän kansalaistaan ei ole pidätetty Iranissa, mutta Puola myöntää pidätyksen.

Iran väittää pidättäneensä muun muassa brittidiplomaatin vakoilusta epäiltynä.

7.7. 19:46

Iranin valtion televisio ilmoitti keskiviikkoiltana, että Iranin vallankumouskaarti on pidättänyt useita ulkomaalaisia henkilöitä, muun muassa brittiläisen diplomaatin. Asiasta uutisoivat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Iran väittää pidätettyjen henkilöiden syyllistyneen vakoiluun, kuten maaperänäytteiden ottamiseen kielletyillä alueilla. Iran ei ilmoituksessaan kertonut, milloin henkilöt on väitetysti pidätetty tai ovatko he yhä pidätettyinä.

”Nämä vakoojat ottivat näytteitä keskellä Iranin autiomaata, jossa vallankumouskaarti suorittaa harjoituksiaan”, valtion televisiossa ilmoitettiin.

Kokeneen brittidiplomaatin lisäksi televisiokuvista tunnistettiin itävaltalaisen diplomaatin puoliso ja puolalainen yliopistoprofessori, joiden väitettiin joutuneen pidätetyksi.

Pian Iranin ilmoituksen jälkeen Britannia kiisti tiedon ja sanoi sen olevan täysin valheellinen.

Britannian Yhdysvaltain-suurlähetystössä työskentelevä Samuel Heath ilmoitti Twitterissä keskiviikkoiltana, että pidätetyksi väitetty brittidiplomaatti ei edes asu enää Iranissa.

Samoin Itävallan ulkoministeriön edustaja on Reutersin mukaan ilmoittanut, ettei kenenkään itävaltalaisdiplomaatin perheenjäsentä ole pidätetty Iranissa.

”Kaikki työntekijämme ja heidän läheisensä Teheranissa ovat kunnossa. Ketään ei ole pidätetty”, Itävallan ulkoministeriö ilmoitti.

Sen sijaan Puola on vahvistanut, että puolalainen tutkija on pidätetty Iranissa. Puolan ulkoministeriö kertoi nettisivuillaan julkaisemassa tiedotteessa ”tunnetun puolalaistutkijan” joutuneen pidätetyksi, mutta ei antanut mitään tarkempaa tietoa tämän henkilöllisyydestä.

Ulkoministeriön nettisivuilla kerrotaan, että kiinniotto tapahtui syyskuussa 2021.

”Työskentelemme sen eteen, että saamme palautettua kansalaisemme Puolaan niin pian kuin mahdollista. Teemme jatkotoimien osalta yhteistyötä liittolaistemme kanssa”, Puolan ulkoministeriö sanoi.

Ulkoministeriö ei kommentoinut tarkemmin Iranin esittämiä vakoilusyytöksiä vedoten pidätetyn tutkijan yksityisyyteen.

Iranin vallankumouskaarti on pidättänyt lukuisia ulkomaalaisia ja kaksoiskansalaisia viime vuosien aikana, enimmäkseen vakoiluun tai muihin turvallisuuteen liittyviin seikkoihin vedoten.

Ihmisoikeusryhmät ovat syyttäneet Irania siitä, että islamilainen tasavalta on yrittänyt saada myönnytyksiä muilta mailta pidättämällä näiden maiden kansalaisia tekaistuihin turvallisuusrikoksiin vedoten. Iran kieltää pidättäneensä ihmisiä poliittisista syistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat