Joe Biden otti käyttöön presidentin kiistellyn valtaoikeuden suojellakseen oikeutta aborttiin

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin perjantaina allekirjoittamalla asetuksella suojellaan oikeutta raskaudenkeskeytyksiin sekä muun muassa kansalaisten pääsyä ehkäisyn piiriin.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut taistella naisten oikeuksien puolesta. Kuvassa Biden allekirjoittaa presidentin asetusta 8. heinäkuuta. Hänen takanaan ovat varapresidentti Kamala Harris (vas.), terveysministeri Xavier Becerra ja apulais­oikeuskansleri Lisa Monaco.

8.7. 20:56 | Päivitetty 9.7. 9:08

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti perjantai-iltana Suomen aikaa presidentin asetuksen, jolla helpotetaan yhdysvaltalaisten pääsyä raskauden­keskeytykseen.

Asetuksella suojellaan myös kansalaisten pääsyä ehkäisyn piiriin, pääsyä hoitoon kiireellisissä sairaustapauksissa, terveystietojen yksityisyyttä sekä ehkäisyklinikoita ja muita palveluntarjoajia.

Biden ilmoitti asiasta tiedotustilaisuudessa.

Yhdysvalloissa on presidenttijohtoinen järjestelmä, jossa presidentti on sekä valtionpäämies että toimeenpanovaltaa käyttävän hallituksen johtaja. Laajoihin valtaoikeuksiin kuuluu mahdollisuus antaa presidentin asetuksia.

Presidentin asetus (executive order) on Yhdysvaltain poliittisen järjestelmän erityispiirre, jolla presidentti voi ajaa politiikkaansa ilman asian käsittelyä kongressissa. Presidentin asetusten käyttö perustuu Yhdysvaltain perustuslain toiseen artiklaan, jossa määrätään toimeenpanovallasta.

Presidentti voi antaa asetuksia ainoastaan olemassa olevan lainsäädännön puitteissa, toisin sanoen ne eivät saa rikkoa lakia. Asetukset voidaan myös myöhemmin haastaa oikeuslaitoksessa.

Asetuksella presidentti antaa hallinnon virastoille ohjeen jossakin asiassa toimimiseen. Perjantaina Biden ohjeisti esimerkiksi terveysministeriötä työskentelemään lääkkeellisten raskaudenkeskeytysten saatavuuden parantamiseksi, uutistoimisto Reuters kertoo.

Presidentin asetus ei ole laki, ja se on helpompi kumota kuin varsinaiset lait. Jos Bidenin seuraaja on aborttivastainen, on todennäköistä, että hän kumoaa Bidenin nyt allekirjoittaman asetuksen. Yhdysvaltain perustuslaki pyrkii tasapainottamaan vallankäyttöä antamalla kongressin lainsäätäjille mahdollisuuden estää tai jarruttaa presidentin toimia.

Presidentit turvautuvat asetuksiin muun muassa tilanteissa, joissa heillä ei ole mahdollisuutta saada politiikalleen tukea kongressista. Esimerkiksi demokraattipresidentti Barack Obamalla oli loppuvuosinaan vastassaan republikaanien hallitsema kongressi. Republikaaniedustajat pystyivät estämään presidentin tavoitteita, joten Obama turvautui entistä enemmän presidentin asetuksiin.

Asetukset ovat kiistelty mutta presidenttien yleisesti käyttämä vallankäyttötapa. Koska presidentin asetus ohittaa kongressin, niiden käyttö voidaan helposti nähdä itsevaltaisuutena. Asetuksia ei myöskään yleensä valmistella yhtä perusteellisesti kuin lakeja, joiden säätäminen on pitkä prosessi.

Bidenin asetus on presidentin vastatoimi Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätökselle, joka kumosi lähes 50 vuotta voimassa olleen Yhdysvaltain laajan aborttioikeuden.

Kesäkuun lopussa viisi korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista asettui kahden tärkeimmän aborttiin liittyvän ennakkopäätöksen kumoamisen kannalle. Korkeimman oikeuden keskeinen peruste oli se, ettei perustuslaissa mainita aborttia lainkaan.

Päätöksen seurauksena abortin tekeminen kiellettiin useissa osavaltioissa, osin jo samana päivänä päätöksen julkistamisesta.

Lue lisää: ”Ei lainkaan ainutlaatuista”, amerikkalais­tutkija sanoo korkeimmasta oikeudesta – Hänen mielestään abortti­päätös on laajalti ymmärretty väärin

Bidenin hallinnon perjantaina julkaiseman tiedotteen mukaan korkeimman oikeuden päätös uhkaa erityisesti matalapalkkaisten ja maaseudulla asuvien yhdysvaltalaisten mahdollisuuksia tehdä abortti.

Bidenin mukaan seuraava askel aborttioikeuden ja naisten terveydenhuollon suojelemiseksi olisi demokraattiehdokkaiden äänestäminen marraskuun välivaaleissa.

”Nopein reitti Roen [kumottu Roe vastaan Wade -ennakkopäätös] palauttamiseksi on saada läpi kansallinen laki, jonka allekirjoitan välittömästi sen tullessa pöydälleni. Emme voi odottaa”, Biden sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat