Suuret metsäpalot ja poikkeuksellinen helleaalto vaivaavat Portugalia – Maahan julistettu kansallinen valmiustila

Yli 1 500 palomiestä ja 700 sotilasta on lähetetty Portugalin keski- ja pohjoisosiin hillitsemään siellä riehuvia metsäpaloja.

Palomies sammuttaa metsäpaloa Alvaiázeren kunnan lähettyvillä Portugalissa 10. heinäkuuta.

10.7. 19:21

Laajat metsäpalot vaivaavat Portugalia, joka on kärvistellyt poikkeuksellisen helleaallon kourissa koko viikon. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Maahan on julistettu kansallinen hätätilaa edeltävä valmiustila. Yli 1 500 palomiestä ja 700 sotilasta on lähetetty hillitsemään tilannetta muun muassa Ouremin, Pombalin ja Carrazeda de Ansiaesin kunnissa.

Pahimmat palot ovat riehuneet torstaista lähtien maan keski- ja pohjoisosissa, missä joitain kyliä on jouduttu evakuoimaan. Palot ovat levinneet paikoittain myös asutuksiin ja ainakin kaksi kotia on jo tuhoutunut.

Metsäpalojen seurauksena on loukkaantunut yli kymmenen palomiestä ja noin 20 siviiliä, joista suurin osa sai välitöntä hoitoa hengitysongelmiin tai uupumukseen.

Sammutuslentokone lentää Alvaiázeren kunnan lähettyvillä sijaitsevan metsän yllä 10. heinäkuuta.

Portugalia vaivaa ”lähes ennennäkemätön” säätilanne, sanoi kansallisten pelastuspalveluiden johtaja Andre Fernandes AFP:lle.

Lämpötilat ovat olleet paikoittain yli 40 celsiusastetta, ja niiden odotetaan jatkavan nousuaan tulevina päivinä.

Maan pääministeri Antonio Costa on perunut suunnitellun matkansa Mosambikiin seuratakseen metsäpalojen tilannetta.

Portugalin hallitus on pyytänyt Euroopan unionia aktivoimaan pelastusmekanismin, jonka avulla Portugali saisi käyttöönsä Espanjan sammutuslentokoneita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat