Sri Lankan kuohunnassa käsillä ratkaisun hetket: Presidentti pakeni maasta, pääministerin toimisto vallattu, hätätila julistettu

Mielenosoittajat ovat vallanneet presidentin virka-asunnon lisäksi pääministerin toimiston. HS:n toimittaja Juuso Määttänen on vallatulla toimistolla ”Mielenosoittajien muodostaman ’kunniakujan’ läpi kulkeneille ihmisille taputettiin villisti”, hän kertoo.

13.7. 1:46 | Päivitetty 13.7. 19:23

Sri Lankaan on julistettu keskiviikkona kansallinen hätätila maan tilanteen hoitamiseksi, kertoo pääministerin kanslian tiedottaja Dinouk Colombage uutistoimisto AFP:lle. Mielenosoittajat ovat vallanneet pääministerin toimiston ja päästävät ihmisiä sisään kunniakujan läpi.

Poliisin mukaan maan läntiseen provinssiin on julistettu ulkona­liikkumis­kielto, jonka pituutta ei ole määritelty. Maan hallinnollinen keskuskaupunki Colombo sijaitsee läntisessä provinssissa.

Osa mielenosoittajista oli kivunnut pääministerin toimiston portin vieressä olleen rakennuksen päälle.

Hätätila julistettiin vain tunteja sen jälkeen, kun tieto maan presidentin Gotabaya Rajapaksan pakenemisesta Malediiveille levisi. Presidentti joutui jättämään lauantaina Colombossa sijaitsevan virka-asuntonsa, kun suuri määrä mielen­osoittajia tunkeutui sinne. Mielen­osoittajat ovat vallanneet lisäksi monia muita hallinnon rakennuksia.

Uutistoimistojen mukaan pääministeri Ranil Wickremesinghe on nimitetty maan virkaa tekeväksi presidentiksi Rajapaksan lähdön jälkeen. Myös pääministerin eroa on vaadittu.

Wickremesinghe pyysivät keskiviikko iltapäivällä, että parlamentti nimittäisi uuden pääministerin, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Virkaa pitävä presidentti ja pääministeri Ranil Wickremesinghe on ilmoittanut puhemies Mahinda Yapa Abeywardenalle, että maahan tulisi nimittää uusi pääministeri, jonka niin hallitus kuin oppositiokin hyväksyvät”, presidentin viestintäpalvelu tiedotti Reutersin mukaan.

Mielenosoittajat murtautuivat keskiviikkona noin kello kolme paikallista aikaa pääministerin toimistoon, minkä jälkeen valtaapitävä pääministeri kehotti maan armeijaa ja poliiseja ”palauttamaan järjestyksen”, kertoo BBC.

Uutistoimisto AFP kertoo, että silmin­näkijöiden mukaan poliisi ei onnistunut pidättelemään suurta väkijoukkoa, vaikka se käytti kyynelkaasua toimistoon pyrkineitä mielenosoittajia vastaan.

Myös HS:n toimittaja Juuso Määtänen on paikan päällä pääministerin toimistolla. Hän kertoo, että sotilaat suihkuttivat mielenosoittajia kyynelkaasulla. Mielenosoittajat ovat kertoneet, että sotilaat ovat ampuneet myös laukauksia.

Määttänen kertoi noin viiden aikaan paikallista aikaa olevansa sisällä pääministerin toimistorakennuksessa. Hänen mukaansa rakennuksen valtaaminen kesti noin neljästä viiteen tuntiin. Lopulta mielenosoittajat saivat saarrettua rakennuksen, jolloin sotilaat luovuttivat ja suuri osa heistä siirtyi rakennuksen ulkopuolelle.

Mielenosoittajien valtaamaan pääministerin toimistoon virtasi ihmisiä katselemaan ja ottamaan kuvia.

Määttäsen mukaan ei vaikuta siltä, että sotilaat yrittäisivät saada mielenosoittajia lähtemään rakennuksesta.

Hän kertoo tunnelman olevan riehakas pääministerin toimistolla keskiviikkoiltapäivänä. Toimiston sisällä ja ulkopuolella huudetaan pilkallisesti pääministeri Wickremesinghen nimeä.

Mielenosoittajat ovat ottaneet rakennuksen haltuunsa ja päästävät pienissä erissä valtauksessa mukana olleita ihmisiä sisälle.

”Mielenosoittajien muodostaman ’kunniakujan’ läpi kulkeneille ihmisille taputettiin villisti, kun he astelivat sisään rakennukseen, jossa tänään virkaatekeväksi presidentiksi nimitetty Ranil Wickremesinghe on työskennellyt viime kuukaudet”, Määttänen kertoo.

Pääministerin toimiston valtauksen aikaan pääministeri Wickremesinghe piti televisioidun puheen. Hän kertoi määränneensä armeijan tekemään ”tarvittavat toimenpiteet”, jotta järjestys saadaan palautettua maahan, kertoo Määttänen.

Wickremesinghe vaati mielenosoittajia luopumaan vallatuista rakennuksista. Hän myös kutsui protesteja ”fasistiseksi uhaksi” demokratialle.

Määttänen kertoo, että osa mielenosoittajista pelkää, että pääministeri Wickremesinghe yrittää pysyä vallassa, vaikka on presidentin tavoin luvannut erota.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Sri Lankan puolustusvoimien johtaja Shavendra Silva sanoneen, että asevoimat ja poliisi kunnioittaisivat maan perustuslakia. Hän kehotti rauhallisuuteen presidentti Gotabaya Rajapaksan paettua Malediiveille.

”Me olemme pyytäneet poliittisia johtajia päättämään iltaan mennessä, miten tilanteessa edetään kunnes uusi presidentti on astunut virkaan”, Silva sanoi.

Ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta mielenosoittajat kokoontuvat ja kuljeskelevat entisen parlamentin läheisyydessä.

Sri Lankan presidentti Gotabaya Rajapaksa on ollut laajojen mielen­osoitusten kohteena maassa, joka kärsii historiansa pahimmasta talouskriisistä. Ennen­näkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa maassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta

HS:n toimittaja Määttänen raportoi Colombosta, että mielenosoitusten pääpaikan yläpuolelle ilmatilaan ilmestyi paikallista aikaa puolenpäivän aikaan sotilashelikopteri, jonka avoimesta ovesta sotilaat osoittivat väkijoukkoa kohti konekivääriä muistuttavalla aseella.

”Yleinen näkemys Sri Lankassa on se, että pääministeri Wickremesinghe ei ole yhtään parempi kuin Rajapaksa, vaan samalla tavalla syyllinen maan ongelmiin. Häntä pidetään vallanhimoisena ja valmiina käyttämään voimakeinoja pysyäkseen vallassa”, Määttänen kertoo.

Mielenosoittajat vastasivat kopterin lentelyyn huutamalla sille ja heiluttamalla Sri Lankan lippuja.

”Vastaavaa ei ole nähty aiemmin mielenosoitusten aikana, paikalliset sanovat. Ihmiset uskovat, että kyseessä on väistyvän hallinnon yritys pelotella ihmiset pois kadulta muodollisella voimannäytöllään”, Määttänen kertoo.

Vaikka Colomboon on julistettu ulkonaliikkumis­kielto, se ei Määttäsen mukaan näkynyt kaduilla mitenkään.

”Ihmiset ovat kaduilla ja julistivat väkijoukoissa pysyvänsä siellä niin kauan, kunnes presidentti eroaa. Suurempi kysymys on, pääsevätkö Colomboon matkalla olevat ihmiset perille maahan julistetun hätätilan vuoksi”, Määttänen kertoo.

Ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta kaduilla on paljon mielenosoittajia.

Presidentti Rajapaksaa ei voida pidättää presidentin virassa ollessaan, joten hänen on uskottu haluavan päästä ulkomaille ennen kuin eroaa tehtävästään välttääkseen pidätyksen. Presidentti lupasi keskiviikkona erota tehtävästään ja tasoittaa tietä ”rauhanomaiselle vallansiirrolle”.

Rajapaksa yritti jo aiemmin tiistaina lentää Arabiemiraatteihin Dubaihin, mutta viranomaiset eivät suostuneet menemään lentoaseman vip-henkilöiden tilaan leimaamaan tämän passia. Presidentti taas ei halunnut mennä lentoaseman julkisten tilojen läpi passin leimaukseen, koska pelkäsi väkijoukon kostotoimia.

Presidentti onnistui lopulta suuntamaan Antonov-32-lentokoneella kohti Malediiveja. Presidenttiä kuljettanut kone lähti Colombon kansainväliseltä lentokentältä varhain keskiviikkona paikallista aikaa. Sri Lankan ilmavoimat vahvisti asian uutistoimisto Reutersin mukaan.

Koneessa oli kaikkiaan neljä matkustajaa, presidentin lisäksi muun muassa hänen vaimonsa ja henkivartijansa.

Lentokenttäviranomaisten mukaan koneen lähtö oli viivästynyt ja lentokone oli seissyt kiitoradalla yli tunnin ajan. Viivästyksen taustalla oli epäselvyydet siitä, onko koneella lupaa laskeutua Malediiveille.

”Oli joitain jännittyneitä hetkiä, mutta lopulta kaikki järjestyi”, nimettömänä asiaa kommentoinut lentokenttä­viranomainen sanoi uutistoimistojen mukaan.

Gotabaya Rajapaksa valittiin Sri Lankan presidentiksi vuonna 2019. Viime viikolla hän lupasi erota tehtävästään

Pääministeri Ranil Wickremesinghen esikunta vahvisti maanantaina, että presidentti olisi eroamassa keskiviikkona. Se kertoi saaneensa asiasta virallisen vahvistuksen paossa olleelta presidentiltä. Parlamentti ilmoitti, että maahan valitaan uusi presidentti 20. heinäkuuta.

Myös pääministeri Wickremesinghe on kertonut eroavansa tehtävästään, jotta maahan saataisiin muodostettua uusi kaikkien puolueiden koalitiohallitus.

Wickremesinghe on moninkertainen Sri Lankan entinen pääministeri, ja hänellä on läheiset välit Rajapaksa-sukuun. Maan perustuslain mukaan presidentti ja pääministeri eivät voi erota samaan aikaan, sillä pääministeristä tulee automaattisesti virkaatekevä presidentti, jos presidentti eroaa.

Wickremesinghe nimitettiin pääministeriksi toukokuussa. Edellinen pääministeri – presidentti Rajapaksan veli – Mahinda Rajapaksa jätti virkansa toukokuussa levottomuuksien vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat