Capitol-komitean vara­puheen­johtaja: Trump yritti soittaa todistajalle – komitealle epä­selvää voidaanko puhelu nähdä todistajaan vaikuttamisena

Tiistaina järjestettiin seitsemäs televisioitu kuuleminen liittyen kongressirakennukseen tunkeutumiseen tammikuussa 2021.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump kuvattuna Alaskassa heinäkuussa.

13.7. 4:18 | Päivitetty 13.7. 6:28

Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump on yrittänyt soittaa yhdelle Capitol-kuulemisten todistajalle, kertoo kongressihyökkäystä tutkivan komitean varapuheenjohtaja Liz Cheney.

Cheneyn mukaan todistaja ei vastannut puheluun, vaan kertoi sen sijaan tapahtuneesta asianajajalle. Komitea on Cheneyn mukaan ilmoittanut asiasta oikeusministeriölle.

Komitean jäsen Jamie Raskin sanoi CNN:lle, ettei komitealle ole selvää katsotaanko Trumpin puhelun olleen todistajaan vaikuttamista, mikä on liittovaltion rikos. Hän lisäsi, että komitea suhtautuu vakavasti kaikkiin yrityksiin vaikuttaa todistajiin.

Yhdysvaltain Capitolin hyökkäys oli seurausta silloisen presidentin Trumpin ”kompuroinnista ideasta toiseen”, sanoo Trumpin entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Tiistaina järjestetyssä seitsemännessä televisioidussa kuulemisessa käsiteltiin Trumpin vuoden 2020 joulukuussa kirjoittamaa tviittiä, jossa hän kehotti kannattajiaan saapumaan Washingtoniin mielenosoitukseen 6. tammikuuta 2021. Trump oli tviitissä luvannut mielenosoituksen olevan ”villi”.

Mielenosoitusta seurasi hyökkäys kongressirakennukseen.

Trumpin tviitti oli lähetetty noin tunti sen jälkeen, kun ex-presidentti oli tavannut Valkoisessa talossa lakimiehensä Rudy Giulianin, entisen kenraalin Mike Flynnin ja toisen lakimiehen Sidney Powellin.

Raskin sanoi, että Trumpin tviitti sähköisti ja kiihotti tämän kannattajia, joilla oli kova halu taistella hallintoa vastaan. Raskin mainitsee tviitin yllyttäneen erityisesti vaarallista ääriajattelua edustavia henkilöitä Oath Keepersissä, Proud Boysissa sekä muissa rasistisissa ja valkoista ylivaltaa kannattavissa ryhmissä. Proud Boysin ja Oath Keepersin jäseniä hyökkäsi kongressirakennukseen tuhansien muiden Trumpin kannattajien ohella.

Toinen komitean jäsen Stephanie Murphy sanoi, että tviitti ”oli kehotus toimintaan ja joissain tapauksissa se toimi kehotuksena tarttumaan aseisiin monille Trumpin kannattajille”.

Komitean mukaan kahdella Trumpin läheisellä tukijalla, Flynnillä ja poliittisella neuvonantajalla Roger Stonella oli yhteyksiä Oath Keepersiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat