Kiina: Yhdysvaltalais­laiva loukkasi alue­vesiä Etelä-Kiinan merellä

Yhdysvallat on kiistänyt rikkomuksen, joka Kiinan mukaan tapahtui lähellä Paracelsaaria. Jännitteet suurvaltojen ja niiden liittolaisten välillä ovat kiristyneet alueella viime aikoina.

Yhdysvaltalaishävittäjä Benfold kuvattuna Filippiineillä vuonna 2018. Kiina väittää aluksen rikkoneen sen aluevesien rajoja Paracelsaarilla.

13.7. 8:29

Kiina syyttää yhdysvaltalaislaivaa Paracelsaarten lähellä tapahtuneesta aluevesiloukkauksesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

”[Keskiviikkona] Yhdysvaltalainen ohjushävittäjä Benfold tunkeutui laittomasti Kiinan Paracelsaarten aluevesille ilman Kiinan hallituksen hyväksyntää”, Kiinan eteläisen sotilaspiirin tiedottaja Tian Junli sanoi.

Yhdysvallat on kiistänyt loukkauksen ja on kertonut, että Benfold noudatti navigointi­lakeja ja toimi kansainvälisten sopimusten mukaan alueella liikkuessaan.

Kiina otti Paracelsaaret hallintaansa silloiselta Etelä-Vietnamilta vuonna 1974. Sekä Vietnam että Taiwan pitävät saaria omina alueinaan.

Maanantaina tuli kuluneeksi kuusi vuotta siitä, kun kansainvälinen tuomioistuin totesi, että Kiinan tekemät alueita koskevat valtaukset Etelä-Kiinan merellä eivät päde. Kiina ei ole hyväksynyt tuomiota.

Etelä-Kiinan merellä kulkee Reutersin mukaan laivaliikennettä vuosittain noin kolmen biljoonan dollarin (noin 2,9 biljoonaa euroa) arvosta.

Kaksi kiinalaista sotilasasiamiestä poistettiin The Guardianin mukaan Pacific Islands Forum -tilaisuudesta sen jälkeen, kun he olivat istuneet median edustajien alueella kuuntelemassa Yhdysvaltojen varapresidentin Kamala Harrisin videon välityksellä pidettyä puhetta.

Puheessaan Harris nosti esille, että Yhdysvallat on laiminlyönyt Tyynenmeren saarivaltiot diplomaattisen huomion suhteen. Lisäksi hän mainitsi, että ”paha-aikeiset toimijat” pyrkivät heikentämään lakiin ja sääntöihin perustuvaa järjestystä alueella.

Kiina on viime vuosina vahvistanut sekä diplomaattista että taloudellista läsnäoloaan Tyynenmeren saarivaltioiden alueella.

Jännitteet Etelä-Kiinan merellä ovat olleet kasvussa Kiinan ja Yhdysvaltojen sekä sen liittolaisten välillä. Esimerkiksi yleisradioyhtiö BBC kertoi kesäkuun alussa, että kiinalainen hävittäjä oli tehnyt ”vaarallisen manööverin” australialaiskoneen läheisyydessä.

Australian viranomaisten mukaan kiinalaiskone vapautti tutkanhäirintäsilppua australialaiskoneen lähellä. Silpussa käytetään muun muassa pieniä alumiinipalasia, jotka menivät australialaiskoneen moottoreihin.

Australian mukaan maan kone oli suorittamassa rutiininomaista valvontatehtävää Etelä-Kiinan merellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat