Tuhannet retkeilijät evakuoitiin Ranskassa palojen tieltä, Euroopan korkein dyyni suljettiin – Kuva­kooste näyttää, kuinka helle­aalto kärventää jälleen Länsi-Eurooppaa

Meneillään on jo toinen helleaalto Euroopassa tänä kesänä. Britanniassa varoitellaan äärimmäisestä kuumuudesta ja pelätään lämpöennätyksen rikkoutumista.

13.7. 18:35

Länsi-Eurooppa on muuttunut helteiseksi pätsiksi jo toistamiseen tänä kesänä.

Pyreneiden niemimaalla lämpömittarien lukemat ovat kohonneet peräti 40 asteeseen ja sen yli. Portugalissa ja Espanjassa pelastuslaitokset taistelevat sitkeästi roihuavia maastopaloja vastaan.

Ranskan lounaisosissa palot olivat keskiviikkoon mennessä tuhonneet jo 1 500 hehtaaria metsää. Esimerkiksi Bordeaux’n lähellä levinnyt maastopalo on tuhonnut 800 hehtaaria männikköä.

Palo on riehunut myös Euroopan korkeimman hiekkadyynin, Pilatin dyynin, ympäristössä Gironden alueella. Jopa 6 000 retkeilijää on jouduttu evakuoimaan alueelta ja dyyni suljettiin keskiviikkona yleisöltä.

Pilatin dyynin leirintäalueilta evakuoituja retkeilijöitä Ranskan Gujan-Mestrasissa keskiviikkona.

AFP:n mukaan palomiehet ovat työskennelleet hiekkaisessa maastossa yön yli estääkseen tulta leviämästä. Paloja yritetään sammuttaa myös ilmasta käsin.

Työntekijä joi vettä tienposkessa Aigrefeuille-sur-Mainessa Ranskassa tiistaina.

Palomiehet suihkuttivat vettä tukahduttaakseen maastopaloa Bessègesissä Etelä-Ranskassa heinäkuun 7. päivänä.

Kuivunutta peltoa Lounais-Ranskan Grignanissa kesäkuussa.

Festarikävijät nautiskelivat viilennyksestä suihkulähteessä Länsi-Ranskan Clissonissa järjestetyssä Hellfest-rockfestivaaleilla kesäkuussa.

Mies vilvoitteli Trocadéron suihkulähteessä Eiffel-tornin edustalla Pariisissa kesäkuussa.

Portugalissa pelkästään Ourémin alueella palot ovat kärventäneet alle viikossa jopa 5 000 hehtaaria maastoa. Palo saatiin hallintaan maanantaina, mutta se alkoi levitä jälleen tiistaina.

”Olemme kokeneet tällaisia tilanteita ennenkin ja koemme niitä varmasti tulevaisuudessakin”, Portugalin pääministeri António Costa sanoi.

Vuonna 2017 yli sata ihmistä kuoli maastopaloissa Portugalissa.

Tuhoisa metsäpalo raivosi Portugalin Ourémissa tiistaina.

Espanjan terveysministeriö on puolestaan varoittanut ”voimakkaasta kuumuudesta”, joka uhkaa ihmisten elintoimintoja ja voi aiheuttaa lämpöhalvauksia.

Esimerkiksi Extremaduran alueella kolmisensataa palomiestä sammuttaa 17 lentokoneen ja helikopterin avulla salamaniskusta alkanutta paloa, joka on tuhonnut jo ainakin 2 500 hehtaaria maastoa.

Kadunvarren lämpömittari näytti 44 celsiusastetta Espanjan Sevillassa tiistaina.

Turisti vilvoitteli järvessä Cueva del Gatossa Espanjassa sunnuntaina.

Rescue-koirat loiskuttelivat lasten kahluualtaassa sunnuntaina Espanjan Rondassa.

Turistit pysyttelivät varjossa Madridissa vahakabinetin ulkopuolella Espanjassa kesäkuussa.

Lämpöaallot ja kuivuus yleistyvät ilmastonmuutoksen takia. Vasta pari viikkoa sitten Eurooppa kärvisteli edellisen helleaallon kourissa, jolloin rikkoutui useita lämpöennätyksiä eri maissa.

”Me odotamme sen pahenevan” Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) tiedottaja Clare Nullis sanoi tiistaina AFP:n mukaan.

Hänen mukaansa tämä kausi on ollut erityisen ikävä jäätiköiden kannalta. Viime viikolla lumivyöry tappoi yksitoista ihmistä Alpeilla Italiassa. Lumimassan uskotaan romahtaneen epätavallisen lämpimän ilman takia.

Viime viikolla Italian hallitus julisti hätätilan viidelle alueelle kuivuuden takia. Se riivaa etenkin Pojoen laaksoa, jossa joenuoma on kuivunut pahoin tänä kesänä.

Kuivunut Pojoen uoma Borettossa Italiassa 22. kesäkuuta.

Vedenpinta oli laskenut myös Tiberjoessa Roomassa kesäkuun 21. päivänä.

Lämpimän ilmavirran odotetaan vyöryvän seuraavaksi Pyreneiltä kohti Britteinsaaria.

Britanniassa onkin annettu Skotlannin eteläpuolisille alueille äärimmäisestä kuumuudesta kertova oranssi varoitus, joka on kolmiportaisen asteikon toiseksi vakavin. Lähipäivinä saarivaltion kaakkoisosiin on odotettavissa 35 asteen helteitä.

Brittimeteorologien mukaan nykyinen 38,7 asteen ennätys heinäkuulta 2019 saattaa myös mennä rikki tänä viikonloppuna.

Auringonottajat kansoittivat sunnuntaina uimarannan Brightonissa Britanniassa.

Opiskelijat pelasivat sulkapalloa ruskeaksi kuivahtaneella nurmella Greenwich Parkissa Lontoossa tiistaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat