Ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta mielenosoittajat kokoontuvat entisen parlamentin edessä.

Sri Lankan johtajat eivät pystyneet pysäyttämään vihaista kansaa

Sri Lankan presidentti Gotabaya Rajapaksa lähti maasta, pääministeri Ranil Wickremesinghe nousi hänen tilalleen ja julisti maahan hätätilan. Maan hallinnon totaalista vaihtoa vaativat mielenosoittajat eivät välittäneet ulkonaliikkumiskiellosta vaan valtasivat pääministerin toimistorakennuksen. Mielenosoitusten pelätään laajenevan entisestään.

Colombo

Keskiviikko oli iso päivä Sri Lankan kansalaisille.

Sitä oli toki odotettu jo etukäteen: Sri Lankan talouden tuhoamisesta syytetty presidentti Gotabaya Rajapaksa oli luvannut virallisesti erota keskiviikkona. Rajapaksa teki lupauksensa sen jälkeen, kun valtava määrä mielenosoittajia valtasi viime viikonloppuna muun muassa presidentinpalatsin ja vaati presidentin eroa.

Sotilashelikopteri lensi mielenosoittajien yllä Colombossa.

Aamulla Sri Lankassa herättiin uutisiin siitä, että Rajapaksa oli onnistunut pakenemaan maasta ja lentämään sotilaskoneella lähellä sijaitsevan Malediivien saarivaltion puolelle. Myös tieto erosta tuli keskiviikkona, vaikka virallista erokirjettä odotettiin yhä keskiviikkoiltana.

Illalla tulleen uutistoimisto Reutersin tiedon mukaan Rajapaksan odotetaan jatkavan Malediiveiltä Singaporeen.

Mielenosoittajat valtasivat keskiviikkona myös pääministerin toimiston. Ihmiset viettivät aikaa rakennuksen etupihalla.

Näkymä mielenosoittajien valtaaman pääministerin toimiston ikkunasta.

Väistynyt presidentti valitsi pakenemisen, koska hän pelkäsi joutuvansa pidätetyksi sen jälkeen kun luopuu vallasta. Niin kauan kuin hän pysyi presidenttinä, virka suojeli häntä rikossyytteiltä.

Äärimmäisen epäsuositun Gotabaya Rajapaksan tilalle väliaikaiseksi presidentiksi nousi pääministeri Ranil Wickremesinghe, joka ei tosin ole Sri Lankan kansalaisten keskuudessa sen pidetympi.

Oikeastaan tilanne on lähes päinvastainen: Rajapaksa ja hänen veljensä Mahinda Rajapaksa valittiin alun perin vaaleilla valtaan, mutta heidän kanssaan läheisissä väleissä oleva Wickremesinghe nousi pääministeriksi puhtaasti poliittisilla käänteillä.

Mahinda Rajapaksa joutui eroamaan pääministerin paikalta keväällä voimistuneiden mielenosoitusten vuoksi, ja presidentti Gotabaya Rajapaksa nimitti Wickremesinghen ”kriisiajan pääministeriksi”, joka pyrkisi rauhoittamaan tilannetta historiallisen pahasta talouskriisistä kärsivässä maassa.

Rakennuksen vallanneet mielenosoittajat marssivat sisään pääministerin toimistoon.

Viikonloppuna myös Wickremesinghe lupasi erota pääministerin paikalta, mutta Sri Lankan perustuslain mukaan hän ei voinut tehdä sitä samaan aikaan kuin presidentti, koska pääministeristä tulee presidentin erotessa automaattisesti väliaikainen presidentti. Sri Lankan parlamentti on ilmoittanut nimittävänsä uuden presidentin 20. heinäkuuta.

Pradeep Kumar, 30, oli yksi pääministerin toimistoon murtautuneista mielenosoittajista.

Nyt osa mielenosoittajista epäilee, että Wickremesinghe pyrkisi sittenkin jäämään valtaan presidenttinä. Pelko voi olla liioiteltu, mutta keskiviikon aikana hän yritti taltuttaa mielenosoituksia kaikin keinoin. Keskiviikkoiltana tulleen tiedon mukaan hän on pyytänyt, että maahan nimitetään uusi väliaikainen pääministeri hänen tilalleen.

Mielenosoittaja katseli ulos mielenosoittajien valtaaman pääministerin toimiston ikkunasta.

Kun tieto Rajapaksan pakenemisesta oli tullut julki, pääministerin kanslia julisti maahan hätätilan ja läntiseen provinssiin ulkona­liikkumis­kiellon. Maan tärkein hallinnollinen kaupunki Colombo kuuluu läntiseen provinssiin. Keskiviikkoiltana julistettiin seuraavaan aamuun asti koko maan laajuinen ulkonaliikkumiskielto.

Päivällä ulkonaliikkumiskielto jäi lähinnä sanahelinäksi: Colombon kadut vallanneilla mielenosoittajilla ei ollut minkäänlaista mielenkiintoa noudattaa Wickremesinghen määräyksiä.

”Prince Charlsiksi” itseään kutsunut 29-vuotias mielenosoittaja oli ollut mukana valtaamassa pääministerin toimistorakennusta. Hän sanoi, että toimisto pysyy kansalaisten hallussa niin kauan, kunnes Ranil Wickremesinghe luopuu vallasta.

Sen sijaan heti aamupäivällä suuri joukko mielenosoittajia lähti marssimaan pääministerin toimistorakennukselle, jota ei ollut vielä vallattu – toisin kuin moni muu hallinnon rakennuksista.

Maan armeijan joukot ja poliisi oli määrätty puolustamaan rakennusta, ja aamupäivän aikana poliisi sumutti mielenosoittajia kyynelkaasulla. Paikalla olleet ihmiset kertoivat HS:lle, että kymmeniä ihmisiä olisi joutunut sairaalaan.

Suunnilleen samaan aikaan Colombon keskustassa sijaitsevan mielenosoitusten pääpaikan yläpuolelle ilmatilaan ilmestyi sotilashelikopteri, jonka avoimesta ovesta sotilaat osoittivat väkijoukkoa kohti konekivääriä muistuttavalla aseella.

Pääministerin toimistoa puolustaneet sotilaat seisoskelivat rakennuksen muurien ulkopuolella toimettomana sen jälkeen, kun olivat luovuttaneet toimiston puolustamisen.

Mielenosoittajat vastasivat kopterin lentelyyn huutamalla sille solvauksia ja heiluttamalla Sri Lankan lippuja. Vastaavaa ei ole nähty aiemmin mielenosoitusten aikana, paikalliset sanoivat. Ihmiset uskoivat, että kyseessä on väistyvän hallinnon yritys pelotella ihmiset pois kadulta muodollisella voimannäytöllään.

Ruwan Chinthaka, 35, piteli käsissään ensimmäisiä kaasupulloja, joita oli heitetty mielenosoittajia päin. Hän kertoi ihmisten oppineen kuukausia jatkuneiden protestien aikana, miten kyynelkaasun purkautumista kaasupulloista pystyy estämään.

Pääministerin toimiston puolustus kesti noin viisi tuntia. Noin kello kolmen aikaan iltapäivällä ihmiset valtasivat rakennuksen, ja viranomaiset luovuttivat rakennuksen puolustamisen.

Suurin osa sotilaista ja poliiseista siirtyi rakennuksen ulkopuolelle, jossa he seisoskelivat toimettoman näköisinä. Pieni joukko sotilaita pysyi rakennuksen sisällä, mutta siellä he lähinnä ohjasivat rakennuksen sisälle saapuneita kansalaisia liikkumaan oikeaan suuntaan.

Toimiston ulkopuolella oli suorastaan riehakas tunnelma. Mielenosoittajien muodostaman ”kunniakujan” läpi rakennuksen sisään kulkeneille ihmisille taputettiin villisti. Sekä toimiston sisällä että ulkopuolella ihmiset huusivat pilkallisesti Wickremesinghen etunimeä.

Mielenosoitukset ovat vaatineet myös ihmishenkiä. "Gota go" -kylässä on muistomerkki, jossa on valokuvia edesmenneistä henkilöistä.

Ilta-aikaan ihmiset kävelivät merenrannalla sijaitsevalla pääkadulla samalla, kun mielenosoituksia johtava ryhmä jatkoi vaatimustensa julistamista vanhan parlamenttitalon portailla.

Suurten muutosten keskellä protestoijien keskuudessa on herännyt myös huoli siitä, miten pitkälle mielenosoitukset voivat jatkua – tai ovatko ne menneet jo liian pitkälle.

Huolena on se, että hallinnon rakennusten valtaaminen yksi kerrallaan voi johtaa lopulta väkivaltaisiin yhteenottoihin kansalaisten ja viranomaisten välillä. Tätä pohdintaa tukee Wickremesinghen keskiviikkopäivänä tv-puheessaan antama ilmoitus siitä, että armeijan pitää ”palauttaa kontrolli maahan”.

Ihmiset jonottavat keksejä ja teetä.

Chamath Madhu, 34, ja Nalaka Narammala, 34, jakoivat ihmisille teetä ja keksejä "Gota Go" -kylän ruokateltassa.

Mahdollisuutena on, että armeija kokoaa joukkojaan ja käy vastahyökkäykseen. Jos hallitsemattomat mielenosoitukset pahenevat, edessä voi olla pahimmillaan luisu kohti anarkiaa.

Sri Lankan lainoppineiden muodostama yhdistys kertoi keskiviikkoiltana olevansa hyvin huolissaan pääministerin toimiston valtaamisesta ja kehotti väkijoukkoa luopumaan rakennuksesta. Yhdistyksen mukaan tärkeintä on antaa tilaa vallan rauhanomaiselle vaihtumiselle, minkä maan hallinto on luvannut tapahtuvan.

Samaan aikaan protestit laajenevat. Paikallisten tietojen mukaan väkijoukko kerääntyi keskiviikkoiltana nykyisen parlamenttitalon ympärille. Viranomaiset ovat paikalla suojelemassa rakennusta. Epävakaan turvallisuustilanteen takia HS ei päässyt paikalle.

Keskiviikkona pääministerin toimistolla jotkut mielenosoittajista uhosivat, että nykyinen parlamenttitalo vallataan seuraavaksi.

Vallatun pääministerin toimiston ulkopuolella oli paljon uteliaita ihmisiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat