Penny Mordaunt on selvä suosikki Boris Johnsonin seuraajaksi, jäljellä enää kuusi ehdokasta

Rishi Sunak sai eniten kannatusta ensimmäisellä karsintakierroksella, mutta Mordaunt johtaa ylivoimaisesti mielipidemittauksia. Torstaina Britannian konservatiivit äänestävät toisella karsintakierroksella.

Konservatiivipuolueen johtoon pyrkivä Penny Mordaunt puhumassa kampanjatilaisuudessa 13. heinäkuuta.

13.7. 21:02

Britannian konservatiivien on valittava puolueelle uusi johtaja, josta tulee myös koko maan pääministeri. Ensimmäinen karsintakierros järjestettiin keskiviikkona, ja sen voittajaksi ylsi ennakkosuosikki Rishi Sunak, joka toimi yli kahden vuoden ajan valtiovarainministerinä Johnsonin hallituksessa.

Toinen karsintakierros järjestetään torstaina, mutta jäljellä on vielä useita vaiheita, ennen kuin Britannian seuraava pääministeri on selvillä. Ensimmäisillä karsintakierroksilla äänestävät konservatiivien parlamenttiedustajat. Lopulta rivijäsenet valitsevat voittajan kahdesta suosituimmasta ehdokkaasta.

Keskiviikon äänestyksessä kilvasta karsiutuivat entinen terveysministeri Jeremy Hunt ja valtiovarainministeri Nadhim Zahawi. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti Guardian.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen pääministerin paikkaa havittelee yhä kuusi ihmistä. Sunakin lisäksi jäljellä ovat apulaiskauppaministeri Penny Mordaunt, ulkoministeri Liz Truss, tasa-arvoministerinä viime viikkoon asti toiminut Kemi Badenoch, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Tom Tugendhat ja sekä Englannin ja Walesin että Pohjois-Irlannin kruununjuristina toimiva Suella Braverman.

Ylärivissä vasemmalta oikealle: Liz Truss, Rishi Sunak ja Penny Mordaunt. Alarivissä Tom Tugendhat, Suella Braverman ja Kemi Badenoch. Kuusikko kilpailee nyt Britannian konservatiivipuolueen puheenjohtajuudesta ja näin koko Britannian johtajuudesta.

Eniten kannatusta saanut Sunak keräsi 88 ääntä, jatkoon päässeistä viimeiseksi jäänyt Braverman 32 ääntä. Yougov-tutkimuslaitoksen tuoreen mielipidemittauksen mukaan konservatiivien selvä suosikki on kuitenkin Penny Mordaunt, joka tuli ensimmäisen kierroksen toiseksi 67 äänellä.

Kun konservatiiveilta kysyttiin mielipidemittauksessa, kenet he haluaisivat mieluiten puolueen seuraavaksi johtajaksi 27 prosenttia valitsi Mordauntin. Badenochia kannatti 15 ja Sunakia 13 prosenttia vastanneista.

Mielipidemittaksen perusteella Mordaunt olisi vahvoilla myös postiäänestyksenä käytävässä kaksinkamppailussa. Hänen vaarallisin vastustajansa olisi Liz Trus, jonka hän kuitenkin voittaisi 55 prosentin ääniosuudella 37 prosentin ääniosuutta vastaan.

Pääministeri Johnson ilmoitti eroavansa konservatiivipuolueen johtajan paikalta sekä pääministerin virasta torstaina 7. heinäkuuta sen jälkeen, kun lukuisat konservatiiviedustajat olivat jättäneet hallitustehtävänsä.

Johnsonin asema konservatiivipuolueen puheenjohtajana ja maansa pääministerinä oli jo kuukausien ajan jatkuvan kyseenalaistuksen kohteena ennen hänen eroilmoitustaan. Kansan ylivoimainen enemmistö kääntyi samalla Johnsonia ja hänen edustamansa konservatiivipuoluetta vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat