Panama asettaa kattohinnan polttoaineelle ja useille perus­elintarvikkeille, mutta koko maahan levinneet protestit jatkuvat

Panamalaiset ovat turhautuneet korkeisiin elinkustannuksiin, jotka ovat inflaation vuoksi nousseet nopeasti.

Hintojen noususta raivostuneet mielenosoittajat ovat vallanneet Panaman pääkaupungin katuja.

13.7. 23:14

Hintojen nousu on ajanut Panaman kaaokseen. Viime viikolla neljän miljoonan asukkaan valtiossa järjestettiin kansallinen yleislakko, jonka jälkeen korkeita elinkustannuksia vastustavat mielenosoitukset ovat levinneet koko maahan. Mielenosoittajat ovat muun muassa katkaisseet liikenteen valtatieltä, joka yhdistää Panaman muuhun Keski-Amerikkaan.

Panaman presidentti Laurentino Cortizo on yrittänyt taltuttaa kansalaisten kiukkua jäädyttämällä polttoaineen ja useiden peruselintarvikkeiden hinnan. Presidentti määräsi polttoainegallonan kiinteäksi hinnaksi 3,95 dollaria, sen jälkeen kun gallonan arvo oli heinäkuussa kivunnut 5,7 dollariin. Yksi gallona on vajaa 3,8 litraa.

Lisäksi hallitus on päättänyt kattohinnasta muun muassa spagetille, leivälle, linsseille, tomaattiliemessä oleville säilykesardiineille, purkkitonnikalalle, kotimaisille nakeille, kasviöljylle ja kotimaiselle pippurilihaleikkeelle.

Presidentti vetoaa kansaa dialogiin kanssaan, mutta hallituksen viimeisimmät toimenpiteet eivät ole vielä hidastaneet mielenosoituksia. Asiasta uutisoi muun muassa Panaman vanhin sanomalehti La Estrella de Panamá.

Mielenosoittajat kaatoivat mellakka-aitoja Panaman pääkaupungissa 12. heinäkuuta.

Panaman pääkaupunki Panamá on kolmanneksi kallein kaupunki elää koko Latinalaisessa Amerikassa, selviää ECA International -yhtiön vuotuisesta selvityksestä. Sen edellä ovat vain Argentiinan Buenos Aires ja Uruguayn Montevideo.

Korkean inflaation vuoksi esimerkiksi polttoaineen, ruoan ja lääkkeiden hinnat ovat nousseet nopeasti.

Viime viikon yleislakon jälkeen julkisten koulujen opettajat ilmoittivat torstaina 7. heinäkuuta jatkavansa lakkoa kunnes toisin ilmoitetaan. Opettajien jälkeen järjestäytyivät myös monet muut ammattiryhmät. Esimerkiksi rakennusalan vuorokauden mittaiseen lakkoon osallistui ammattiliiton mukaan tällä viikolla 96 prosenttia alan työntekijöistä.

Tiistaina myös alkuperäiskansat ilmoittivat yhtyvänsä mielenosoituksiin. He kertoivat vaativansa hallitukselta matalampien hintojen lisäksi maidensa tunnustamista. Lisäksi terveys- ja liikennealan ammattilaiset ovat uhanneet liittyä lakkoihin.

Mielenosoittajia Panaman pääkaupungissa vastustamassa korruptiota ja korkeita elinkustannuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat