Rajapaksat ovat hallinneet Sri Lankassa vuosikausien ajan – Nyt maan historian pahin talouskriisi uhkaa syöstä perheen vallasta

Rajapaksojen perheen politiikka onnistui kukistamaan kymmeniä vuosia maassa riehuneen sisällissodan, mutta maan historian pahin talouskriisi uhkaa nyt syöstä heidät vallasta.

Gotabaya Rajapaksa (vasemmalla) ja entinen presidentti Mahinda Rajapaksa (oikealla) vaalikampanjatilaisuudessa Homagaman kaupungissa 13. marraskuuta 2019.

14.7. 20:18

Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa Sri Lankassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta.

Kasautuvien ongelmien myötä maan presidentti Gotabaya Rajapaksa on ollut laajojen mielenosoitusten kohteena.

Rajapaksan perhe on hallinnut Sri Lankan politiikkaa noin kahden vuosikymmenen ajan.

Perheen päänä pidetty Don Alwin Rajapaksa oli juristi, joka toimi Sri Lankan politiikassa muun muassa kansanedustajana ja maatalousministerinä 1950 ja -60 luvuilla.

Hänen poikansa Mahinda Rajapaksan ansiosta perheen poliittinen valta sementoitiin, kun hän onnistui nousemaan sekä pääministeriksi että presidentiksi vuosina 2005–2015. Hän on pyrkinyt esittämään itsensä maaseudulta kotoisin olevana yksinkertaisena miehenä, joka vastustaa pääkaupunki Colombon länsimaistunutta poliittista eliittiä.

Presidenttiytensä aikana Mahinda Rajapaksa onnistui lopettamaan Sri Lankassa vuosikausia (1983–2009) kestäneen sisällissodan. Hän tukahdutti kapinallisryhmä Tamilitiikerien kapinan käyttäen sotilaallista voimaa.

Tamilitiikerit oli tärkein Sri Lankassa toimivista tamilien kapinallisryhmistä. Tamilit ovat Sri Lankan toisiksi suurin etninen ryhmä. Järjestö perustettiin vuonna 1976 ja sen tavoitteena oli itsenäisen tamilivaltion luominen Sri Lankaan.

Sisällissodan päättämiseen tähdännyt kampanja johti syytöksiin laajamittaisista ihmisoikeusloukkauksista. Mahindan veli Gotabaya Rajapaksa toimi kapinan kukistamisen aikana veljensä hallinnon puolustusministerinä.

Rajapaksat olivat hetken poissa hallituksesta heidän hävittyään vuoden 2015 vaalit. He kuitenkin palasivat valtaan vuonna 2019, kun puolustusministerinä toiminut Gotabaya Rajapaksa valittiin perheen johtaman puolueen Sri Lanka Podujana Peramunan (SLPP) presidenttiehdokkaaksi.

Gotabaya Rajapaksa voitti vaaleissa horjuvan ja jakautuneen koalitiohallituksen tarjoamalla äänestäjille vahvaa johtajuutta.

Hän sai murskavoittonsa vaaleissa kampanjalla vetoamalla äänestäjäkuntaan, joka oli singaleesiläinen ja kansallismielinen mutta myös koulutettu, urbaani ja länsimaistunut. Singaleesit ovat Sri Lankan suurin etninen ryhmä.

Gotabayan vetovoimaa vaaleissa lisäsivät vuoden 2019 pääsiäissunnuntaina tapahtuneet ääri-islamististen ryhmien tekemät pommi-iskut.

Pian vaalien jälkeen hän toi veljensä Mahinda Rajapaksan takaisin hallitukseen nimittämällä tämän pääministeriksi ja antoi avaintehtäviä myös useille muille perheenjäsenilleen. Kun maan talous näytti romahtavan, hän teki veljestään Basil Rajapaksasta valtiovarainministerin viime heinäkuussa.

Gotabaya Rajapaksan pikku hiljaa yhä itsevaltaisemmaksi käyvä hallinto osoittautui lopulta kansan silmissä epäpäteväksi.

Hallinto leikkasi veroja, alensi korkoja, otti uusia valtavia lainoja ja painoi valtavat määrät rahaa koronapandemian runteleman talouden ja turismin elvyttämiseksi. Huhtikuussa Sri Lanka ilmoitti jättävänsä ulkomaanvelat maksamatta.

Lisäksi se päätti luonnonmukaistaa Sri Lankan maatalouden, mikä johti alan romahtamiseen. Päätös on nähty viherpesuna, joka tehtiin siksi, ettei valtiolla ollut rahaa lannoitteisiin.

Toukokuussa Mahinda Rajapaksa jätti tehtävänsä pääministerinä, ja tehtävään valittiin Ranil Wickremesinghe.

KESKIVIIKKONA 13. heinäkuuta Wickremesinghenistä tehtiin Sri Lankan väliaikainen presidentti sen jälkeen, kun aiempi presidentti Rajapaksa lähti maasta. Brittimedioiden mukaan Sri Lankan kansa tyrmistyi uudesta presidentistä.

Wickremesinghe on tällä hetkellä Sri Lankan presidentti, pääministeri ja valtiovarainministeri, vaikka hän ei saanut paikkaa parlamentista viime vaaleissa. Hänen edustamallaan puolueella on 255-paikkaisessa parlamentissa ainoastaan yksi paikka.

Torstaina Wickremesinghe vaati valtion rakennusten evakuointia ja kehotti kehotti turvallisuusjoukkoja tekemään järjestyksen palauttamiseksi ”sen, mikä on tarpeen”. Turvallisuusjoukkojen lausunnon mukaan sotilaat saivat torstaina valtuudet käyttää ”tarvittavia voimakeinoja” levottomuuksien hillitsemiseksi.

Sri Lankan poliisin kerrotaan ampuneen kyynelkaasua mielenosoittajia kohti, kun nämä kokoontuivat pääministerin virka-asunnon ulkopuolelle keskiviikkona. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan ainakin 45 ihmistä tarvitsi hoitoa yhteenottojen seurauksena. Ainakin yhden ihmisen kerrotaan kuolleen.

Hallintoa vastustavat mielenosoittajat ilmoittivat poistuvansa valtaamistaan virallisista rakennuksista torstaina. He aikovat silti jatkaa kamppailuaan maasta poistuneen presidentin ja virkaa tekevän presidentin syrjäyttämiseksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Paikan päällä Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa oleva HS:n toimittaja Juuso Määttänen kertoo tilanteen rauhoittuneen mielenosoittajien ja virkavallan välillä.

”Tilanne on selvästi kääntynyt mielenosoittajien ja virkavallan välillä sovittelevampaan suuntaan verrattuna eiliseen, jolloin tunnelma oli hyvin räjähdysherkkä”, Määttänen kuvailee.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat