Mikä tuhosi mielikuvan turvallisesta Japanista?

Entisen pääministerin ampuminen oli rahaa aktiivisesti keräävään uususkontoon suunnattu. Maan ylimpään valtaeliittiin osunut isku ei kuitenkaan selity vain sen tekijällä tai tämän uskomuksilla.

Japanilaisia rukoilemassa lähellä entisen pääministerin Shinzō Aben surmapaikkaa Naran kaupungissa keskiviikkona.

16.7. 2:00 | Päivitetty 16.7. 6:19

HS:n ulkomaantoimittaja Irina Hasala.

”Tänään tapahtuneen surullinen totuus on se, että yksi mies tuhosi mielikuvan turvallisesta Japanista. Ja iskun kohdisti entiseen pääministeriin vieläpä ihminen, joka aiemmin kuului itse puolustusvoimiin. Paheksun rikosta vahvasti.”

Näin kirjoitti japanilainen tuttavani minulle viestitse Japanin entisen pääministerin Shinzō Aben ampumisen jälkeen.

Viesti kuvasti maan kansalaisten tuntoja laajemminkin: Harvinainen ampuma-aseella tehty rikos tuomittiin sekä Japanin sisällä että maan ulkopuolella yksimielisesti.

En kuitenkaan voinut olla tarttumatta tuttavani valitsemaan sanaan: Mielikuva. Hän käytti japaninkielisessä viestissään lainasanaa imeeji, joka pohjautuu englannin kielen sanaan image.

Samaa sanaa käytetään Japanissa elintarvikepakkauksissa ilmaisemaan tarjoiluehdotusta: Hienosti esille laitetun ruoan yhteydessä pitää selventää kuluttajalle, että tämä kuva on painettu pakettiin vain mielikuvaa luomaan.

Tällä samalla ilmaisulla tuttavani siis puhui Japanin turvallisesta maineesta.

Viime viikonvaihteessa mediassa kerrottiin, että Aben ampumisesta pidätetyn motiivi ei ollut poliittinen, vaan henkilökohtainen: kauna uskonlahkoa vastaan.

Epäillyn kerrottiin sanoneen poliisille, että hän oli katkera Japanissa 1950-luvulta toimineelle, korealaislähtöiselle Yhdistymiskirkolle.

Pidätetty väittää tämän lahkon vieneen äitinsä vararikkoon. Yhdistymiskirkko on vahvistanut ampumisesta epäillyn äidin kirkon jäseneksi.

Asahi Shimbun -lehdelle puhuneen sukulaisen mukaan äiti lahjoitti kirkolle rahaa noin 718 000 euron edestä. Aiemmin sama lehti kertoi niin ikään sukulaislähteeseen nojaten, että pojalla oli äidin uususkontoon hurahtamisen vuoksi ollut vaikeaa lapsuudesta lähtien.

Entinen pääministeri Abe ei ollut kirkon jäsen eikä virallinen tukija. Epäilty ampuja kuitenkin näki, että Abe on osallinen kirkon menestykseen maassa.

Olihan Aben isoisä, silloinen pääministeri Nobusuke Kishi paikalla, kun Yhdistymiskirkon perustaja loi suhteita poliittiseen eliittiin Japanissa 1960-luvulla.

Abe itse on lähettänyt vuonna 2006 tukisähkeen Yhdistymiskirkon massahäihin ja piti viime vuonna tukea osoittavan puheen Yhdistymiskirkon sisarjärjestön, Korean niemimaan rauhaa rukoilevan UPF:n tapahtumassa.

Aben surmasta huolimatta Japani on edelleen hyvin turvallinen maa moneen muuhun valtioon verrattuna.

Aben puolueen LDP:n vuosikymmeniä jatkuneen voimakkaan valta-aseman alla on kuitenkin piilossa laajaa tyytymättömyyttä. Iskun soisi tuovan esille myös muiden marginaaliin jääneiden ihmisten ääniä.

LDP kyllä jälleen vahvisti asemansa viime sunnuntaina järjestetyissä parlamentin ylähuoneen vaaleissa. Äänestämättä kuitenkin jätti noin 49 prosenttia Japanin väestöstä.

Lisäksi monia asioita ei huolita valtakunnan politiikan agendalle. Pettyneitä hallintoon ovat esimerkiksi monet vanhemmat, jotka ovat perheensisäisissä lapsikaappaustapauksissa jääneet yksin Japanin julkilausumista huolimatta.

Iloisia eivät luultavasti ole myöskään seksuaalivähemmistöt, joiden oikeudet eivät etene maassa edes vuonna 2022.

Moni japanilainen on pettynyt, koska eliitti ei tunnu kuulevan heidän huoliaan. Heille mielikuvaa Japanista on heikentänyt ennen kaikkea maan hallinto, ja joskus tyytymättömyys voi purkautua äärimmäisellä tavalla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat