Texas ei halua sallia aborttia edes hengen­vaarassa oleville naisille – osavaltio haastaa Bidenin hallinnon oikeuteen

Lähes puolet Yhdysvaltain osavaltioista on joko kieltänyt, kieltämässä tai voimakkaasti rajoittanut aborttioikeutta korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen.

Yhdysvalloissa on osoitettu mieltä korkeimman oikeuden päätöstä vastaan. Kuva kesäkuulta Atlantasta.

15.7. 1:53 | Päivitetty 15.7. 11:47

Texasin osavaltio on haastanut Yhdysvaltain hallinnon oikeuteen uudesta linjauksesta, jossa sairaaloita ohjeistetaan tekemään abortteja hätätilanteessa osavaltioiden lainsäädännöstä huolimatta.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP sekä yhdysvaltalaiskanava CBS.

Yhdysvaltain korkein oikeus totesi päätöksessään viime kuussa, että osavaltiot voivat itse päättää sallivatko ne abortin.

Päätöksen jälkeen lähes puolet Yhdysvaltain osavaltioista on joko kieltänyt, kieltämässä tai voimakkaasti rajoittanut aborttioikeutta. Texas on kieltänyt abortin lähes kaikissa tilanteissa.

Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriö puolestaan antoi maanantaina ohjeistuksen, jonka mukaan abortteja voisi tehdä potilaan henkeä tai terveyttä uhkaavassa tilanteessa.

Ministeriön mukaan kyse ei ole uudesta säädöksestä vaan lähinnä muistutuksesta, että liittovaltion laki turvaa raskaana olevan oikeuksia hengenvaarassa.

Texasin oikeusministeri, republikaanien Ken Paxton väittää, että Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto yrittäisi tehdä jokaisesta ensiapuasemasta aborttiklinikan.

Abortit lopetettiin Texasissa sen jälkeen, kun osavaltion oma korkein oikeus päätti aborttikiellon voimaantulosta heinäkuun alussa.

Paxtonin mielestä liittovaltion laki ei voi pakottaa lääkäreitä tekemään abortteja, joten terveysministeriön ohjeistus olisi lainvastainen.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre sanoo, että Paxton on esimerkki äärimmäisestä ja radikaalista republikaanista.

”On mahdoton ajatus, että tämä virkamies estäisi oikeusteitse naisia saamasta ensiapuasemilla hengenpelastavaa hoitoa, joka on Yhdysvaltain lain suojaama oikeus”, Jean-Pierre sanoi.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi viime kuussa vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätöksen, johon yleinen aborttioikeus oli liittovaltion tasolla perustunut.

Oikaisu 15.7. kello 11.46: Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksessa ei ole kyse terveysalan työntekijöistä vaan terveydenhuollon palveluntarjoajista, jotka tekevät abortteja. Ken Paxton on Texasin oikeusministeri, ei Texasin yleinen syyttäjä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat