Mediat: Puolet Ruotsin ilmavoimien lentäjistä saattaa lopettaa työnsä syksyllä työehtojen takia

Taustalla on työtaistelutilanne, joka on saanut suuren joukon lentäjiä joko irtisanoutumaan tai anomaan virkavapaata.

Suomen ilmavoimien Hornet-lentäjät harjoittelivat yhdessä Ruotsin Gripen-lentäjien kanssa Gotlannin saaren Visbyn tukikohdassa vuonna 2016.

15.7. 7:33

Ruotsissa sotilaslentäjien määrä uhkaa vähentyä puolella, kun syksy koittaa.

Lentäjien etujärjestön puheenjohtaja Per-Martin Sternevin mukaan jopa puolet nykyisistä lentäjistä voi lopettaa kokonaan tai väliaikaisesti työtehtävänsä. Dagens Nyheterin mukaan Ruotsissa on noin sata aktiivista sotilaslentäjää. Tarkkaa lukumäärää ei kerrota julkisuuteen.

Suurin osa tästä joukosta on pyytänyt päästä virkavapaalle. Osa on myös irtisanoutunut.

Syynä ovat puolustusvoimissa pitkään jatkuneet erimielisyydet työehdoissa.

Erimielisyyttä ovat herättäneet muun muassa eläkeiän nosto ja palkkaus. Vuonna 2016 lentäjien eläkeikää nostettiin 12 vuodella. Pitkään lentäjät pääsivät eläkkeelle 55-vuotiaina, mutta uuden sopimuksen mukaisesti eläkkeelle pääsee vasta 67-vuotiaana.

Venäjän suurhyökkäyksellä Ukrainaan ei ole vaikutusta lentäjien määrän vähenemiseen. Lentäjät olivat pyytäneet päästä virkavapaalle jo ennen kuin Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksensä 24. helmikuuta.

Sternevi suhtautuu skeptisesti Ruotsin ilmavoimien tulevaisuudennäkymiin.

”Olemme menettäneet kokemusta ja kykyä, jota ei voi korvata uusien rekrytointien avulla. Tämä romuttaa koko ilmavoimat”, Sternevi sanoi Dagens Nyheterille.

Ruotsin puolustusvoimilla on ruotsalaislehtien mukaan haasteista rekrytoida lentäjiä. Ihmisiä eroaa nopeampaa tahtia kuin puolustusvoimat ehtii rekrytoida ja kouluttaa uusia. Ruotsin ilmavoimien komentaja Carl-Johan Edström myöntää Ruotsin puolustusvoimien blogissa, että tilanne on kriisiytynyt.

”Olemme epävarmassa tilanteessa, kriisissä. En tarkoita maailmantilannetta vaan henkilöstöämme ja etenkin pilottipuolta, jossa lomahakemukset ja irtisanomiset on vastaanotettu.”

Hänen mukaansa työuria pitää kuitenkin pidentää myös puolustusvoimissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat