Bidenin vierailun kynnyksellä Saudi-Arabia ilmoitti avaavansa ilma­tilansa kaikille koneille, myös lennoille Israelista

Yhdysvaltain hallinnon mukaan presidentti Joe Biden pitää saudi­hallinnon tuoretta linjan­muutosta historiallisena päätöksenä. Saudi-Arabialla ei ole diplomaattisia suhteita Israelin kanssa eikä saudihallinto ole virallisesti tunnustanut Israelin valtiota.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapui keskiviikkona iltapäivällä Israeliin, josta alkoi hänen nelipäiväinen Lähi-idän vierailunsa. Biden kuvattuna Jerusalemissa torstaina.

15.7. 5:38

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vierailun kynnyksellä Saudi-Arabia on ilmoittanut avaavansa maan ilmatilan kaikille lentokoneille. Maan ilmailuviranomainen kertoo Twitterissä, että ilmatila on avoin kaikille koneille, jotka täyttävät viranomaisten vaatimukset.

Yhdysvallat on viime viikkoina ilmaissut, että arabimaiden tulisi parantaa suhteitaan Israeliin. Ilmatilan avaaminen onkin Saudi-Arabialta selvä ele osoittaa avoimuutta Israelia kohtaan. Tuore ilmoitus poistaa rajoitukset lennoilta Saudi-Arabian ja Israelin välillä. Israelilaiskoneet ovat jo aiemmin saaneet luvan lentää Saudi-Arabian ilmatilan kautta.

Saudi-Arabialla ei ole diplomaattisia suhteita Israelin kanssa eikä saudihallinto ole virallisesti tunnustanut Israelin valtiota.

Saudihallinto on toistuvasti sanonut, että se pitäytyisi Arabiliiton kannassa eikä loisi virallisia suhteita Israelin kanssa ennen kun valtio on ratkonut konfliktin palestiinalaisalueiden kanssa.

Saudi-Arabia ei kuitenkaan vastustanut, kun sen liittolainen Arabiemiraatit solmi diplomaattiset suhteet Israelin kanssa vuonna 2020.

Biden matkustaa tänään perjantaina Israelista Saudi-Arabiaan. Hänen on määrä lentää ensimmäisenä Yhdysvaltain presidenttinä suoraan Israelista Saudi-Arabiaan. Bidenin edeltäjä Donald Trump lensi vuonna 2017 Saudi-Arabiasta Israeliin.

Yhdysvaltain hallinnon mukaan Biden näkee saudihallinnon tuoreen linjanmuutoksen tervetulleena, historiallisena päätöksenä.

”Tämä päätös on presidentin sinnikkään ja periaatteellisen, Saudi-Arabian kanssa useiden kuukausien ajan tehdyn diplomaattisen työn tulos, joka huipentuu hänen tämänpäiväiseen vierailuunsa”, Valkoisen talon neuvonantajan Jake Sullivanin tiedotteessa sanotaan.

Biden on aiemmin sanonut, että Saudi-Arabiaa tulisi kohdella hylkiönä sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhan takia.

Biden on ollut tällä viikolla vierailulla Lähi-idässä. Ennen lentoaan Saudi-Arabian Jeddaan presidentin on määrä tavata palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas Länsirannalla. Neuvotteluista ei odoteta läpimurtoa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat