Iran vastasi uhmakkaasti Joe Bidenille, joka varoitti maata hankkimasta ydinaseita

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi israelilaisen tv-kanavan haastattelussa turvautuvansa voiman­­käyttöön, mikäli Iran suunnittelee hankkivansa ydinaseen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui tiedotusvälineille Jerusalemissa perjantaina. Biden on parhaillaan nelipäiväisellä vierailulla Israelissa.

15.7. 13:15

Iranin armeija varoitti perjantaina Yhdysvaltoja ja Israelia uhkaamasta maata voimankäytöllä, maan tiedotus­välineet kertovat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Iranin armeijan kerrotaan ottaneen asiaan kantaa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi käyttävänsä voimaa viimeisenä keinona estää Irania hankkimasta ydinasetta.

”Bidenin on täytynyt olla unessa uhatessaan Irania”, Iranin asevoimien tiedottaja Abolfazl Shekarchi sanoi paikallisille tiedotus­välineille.

”Teidän sotilaidenne housut saattava kastua Persianlahdella”, Skekarchi jatkoi uhoaan.

Presidentti Biden vierailee parhaillaan Israelissa. Vierailun ajankohta on molempien maiden kannalta sisäpoliittisesti kiinnostava, sillä sekä Israel että Yhdysvallat valmistautuvat vaaleihin. Yhdysvalloissa järjestetään marraskuussa välivaalit, Israelissa ennenaikaiset parlamentti­vaalit.

Biden kertoi israelilaisen tv-kanavan haastattelussa turvautuvansa voiman­käyttöön, mikäli Iran suunnittelee hankkivansa ydinaseen.

Biden ja Israelin väliaikainen pääministeri Yair Lapid allekirjoittivat torstaina yhteisen julkilausuman, jonka mukaan ne sitoutuvat yhdessä kieltämään Iranilta ydinaseen hankkimisen.

Iran käynnisti viime vuoden keväällä rikastetun, 60-prosenttisen uraanin tuotannon, ja sen on epäilty rikastavan uraania ydinlatausta varten.

Iran on vakuuttanut, että sen ydinaseohjelma on rauhan­omainen.

Biden on varoittanut Irania ydinaseen hankkimisesta myös aiemmin, sillä se on hänen mukaansa uhka Yhdysvaltain turvallisuudelle.

Biden on kertonut haluavansa Yhdysvaltojen palaavan Iranin ydin­sopimukseen, jos Iran jatkaa sopimuksen noudattamista tiukasti. Yhdysvaltojen palaaminen sopimukseen toimisi pontena jatko­neuvotteluille. Samalla poistettaisiin presidentti Donald Trumpin asettamat pakotteet.

Iranin ydinsopimus allekirjoitettiin vuonna 2015.

Presidentti Trump ilmoitti kuitenkin vuonna 2018, että Yhdysvallat perääntyy sopimuksesta, ja asetti samalla Iranille uudelleen öljypakotteita. Trump kertoi sopimuksen olleen huono, eikä Iran hänen mukaansa noudattanut sitä.

Myös Iran vetäytyi tuolloin sopimuksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat