Ugandalaisnainen tuomittiin suomalaisen liikemiehen murhasta, mies löytyi kuolleena hotellihuoneesta Kampalasta vuonna 2018

Murhattu suomalainen liikemies oli matkustanut Ugandaan yhdessä entisen ministerin Suvi Lindénin kanssa. Kassiinsa hän oli pakannut mukaan Suomen valtion aseyhtiön esitteitä. Tuomari kutsui tuomittua kuolleen liikemiehen naisystäväksi, joka ei kuitenkaan käyttäytynyt kuin rakastajatar vaan kuin huijari.

Hotelli Pearl of Africa Kampalassa vuonna 2018.

15.7. 17:31

Ugandalaisnainen on tuomittu suomalaisen liikemiehen murhasta 30 vuoden vankeustuomioon. Asiasta uutisoi ugandalainen sanomalehti New Vision.

Suomalainen liikemies löytyi kuolleena hotellihuoneesta Pearl of Africa -hotellista Ugandan pääkaupungissa Kampalassa 6. helmikuuta 2018. Mies oli matkustanut Kampalaan yhdessä entisen kokoomuksen viestintäministerin Suvi Lindénin kanssa. Mukanaan miehellä oli Suomen aseyhtiön Patrian esitteitä ja yhtiön leimaama valtuuskirje aseiden markkinointiin.

Ugandan poliisijohdon mukaan suomalaismiehen elimistöstä löytyi jäämiä kokaiinista ja tuholaismyrkystä. Tuomari katsoi naisen syyllistyneen liikemiehen myrkytykseen tarkoituksenaan ryöstää mies. Nainen katseli miehen kuolevan ”ilman minkäänlaista empatiaa”, tuomari Margaret Mutonyi totesi.

Lue lisää: Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

Murhattu suomalainen liikemies tutustui tuomittuun Faridan Naggayihin jo vuosia aiemmin Qatarissa, jossa nainen työskenteli vastaanottovirkailijana. Helsingin Sanomien aiemmissa jutuissa Naggayihin on viitattu suomalaismiehen avustajana. Nyt oikeustapauksesta uutisoiva New Vision kutsuu uhria tuomitun naisen miesystäväksi.

Nainen ei kuitenkaan kohdellut miesystäväänsä kuin rakastajatar vaan kuin huijari, arvioi tuomari Mutonyi. Tuomarin mukaan 36-vuotiaan Naggayin syyllisyydestä ei ole selviä todisteita. Hän päätyi kuitenkin tuomitsemaan naisen, sillä ”oikeustapaukseen liittyvät olosuhteet yhdistivät syytetyn vahvasti menehtyneen kuolemaan”.

Tuomari perusteli 30 vuoden vankeusrangaistusta muun muassa murhan tekotavalla ja tarpeella suojella ulkomaalaisia ja ugandalaisia sijoittajia vastaavilta rikoksilta. Kuolemantuomion Naggayi kuitenkin vältti, sillä hänellä ei ole aiempaa rikosrekisteriä. Tuomittu on valittanut tuomiosta.

Suomalaisella liikemiehellä oli maahan saapuessaan kutsukirje Ugandan turvallisuuspalvelulta. Oikeuden asiakirjojen mukaan Naggayi oli väärentänyt kutsukirjeen houkutellakseen miehen maahan, kertoo New Vision. Naggayita olivat auttaneet hänen rikoskumppaninsa, joilla oli tiettävästi yhteyksiä turvallisuuspalveluihin.

Nainen oli luvannut yhdistää suomalaisen liikemiehen hallituksen työntekijöihin yrityskauppojen solmimista varten. Miehellä oli Patrian lupa esitellä ja jakaa yhtiön puolustusväline-esitteitä Ugandassa. Hänen tarkoituksenaan oli tavata muun muassa paikallisia päättäjiä. Ainakin kolme Patrian johtajaa irtisanottiin tapahtumien vuoksi.

Ugandan poliisi pidätti neljä tai viisi ihmistä sen jälkeen, kun suomalaismies löytyi kuolleena hotellihuoneesta. Naggayi oli tuolloin yksi pidätetyistä.

Pidätetyt pääsivät kuitenkin lunnaita vastaan vapauteen odottamaan tuomioita. Yle uutisoi syksyllä 2019, että suomalaismiehen kuolemantapauksen tutkinta oli avattu uudelleen. Samalla rikossyytteet olivat koventuneet. Murhasta epäiltiin tuolloin kolmea ihmistä.

Lue lisää aiheesta:

Ugandan poliisin ja tiedustelun valtataistelu vaikeuttaa suomalaismiehen kuoleman tutkintaa – Myös HS:n Kampalaan saapuneet suomalaistoimittajat saivat osan lokakampanjasta

Ugandan poliisi on pidättänyt epäiltyjä suomalaismiehen kuolemasta – Suvi Lindénin haastattelun jälkeen kiinniotettu toimittaja vapautettiin

Ugandassa kuolleen suomalaismiehen ruumiinavauksen tehnyt lääkäri HS:lle: Pistojäljet vatsassa ja reidessä kiinnittivät huomioni

Ugandassa kuolleesta suomalaismiehestä kirjoittanut toimittaja kertoo oudosta sieppauksestaan HS:lle: ”He laittoivat hupun päähäni ja ajoivat ympäri kaupunkia hirmuista vauhtia”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat