Saksalainen sotilas suunnitteli terrori-iskuja pakolaiseksi tekeytyneenä, tuomittiin vuosiksi vankeuteen

Saksalainen sotilas tunnusti esiintyneensä syyrialaisena pakolaisena sekä pitäneensä laittomasti hallussaan aseita, räjähteitä ja ampumatarvikkeita. Hän onnistui saamaan turvapaikan väärän henkilöllisyyden avulla.

Franco Albrecht oikeudessa Frankfurtissa, Saksassa 15. heinäkuuta 2022.

15.7. 16:55

Äärioikeistolainen saksalainen sotilas suunnitteli tekaistuja iskuja korkea-arvoisia poliitikkoja ja julkisuuden henkilöitä vastaan, kertoo sanomalehti The Guardian ja saksalainen media Deutsche Welle.

Frankfurtin ylempi aluetuomioistuin tuomitsi perjantaina Franco Albrechtin, 33, viideksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen "vakavan väkivaltaisen valtionvastaisen teon" suunnittelusta, Saksan ase- ja räjähdelakien rikkomisesta sekä kahdesta petoksesta.

Albrecht esiintyi syyrialaisena pakolaisena suunnitellessaan iskuja. Albrecht väitti, että hänen kaksoisidentiteettinsä tarkoituksena oli paljastaa, kuinka helppoa Saksan turvapaikkajärjestelmän hyväksikäyttö oli.

Tutkinnassa paljastui, että Bretagnen Saint-Cyrin sotilasakatemiasta valmistunut mies oli elänyt kaksoiselämää syyrialaisena kristittynä turvapaikanhakijana. Hän onnistui rekisteröitymään väärällä henkilöllisyydellä baijerilaisen Erdingin kaupungin viranomaisille, ja hänelle myönnettiin turvapaikka.

Saksalainen tuomari kertoi oikeudessa, että ranskalais-saksalaisen prikaatin yliluutnantilla oli "äärioikeistolaisia ja etnis-nationalistisia" näkemyksiä ja että hän syytti poliitikkoja "Saksan kansakunnan hajoamisesta".

"Syytetty on oikeistoradikaali terroristi", sanoi syyttäjä Karin Weingast viime vuoden toukokuussa alkaneessa oikeudenkäynnissä.

Oikeudenkäynnin aikana Albrecht tunnusti esiintyneensä ja nostaneensa etuuksia syyrialaisena pakolaisena sekä pitäneensä laittomasti hallussaan aseita, räjähteitä ja ampumatarvikkeita.

Hän väitti suunnitelleensa iskuja ilman aikomusta niiden toteuttamisesta. Albrecht kertoi toimiensa motiiviksi halun suojella itseään ja perhettään siltä varalta, että Venäjä hyökkää Länsi-Eurooppaan tai että kansalaisyhteiskunta hajoaa.

Albrecht pidätettiin vuonna 2017, kun jäi kiinni yritettyään hakea Wienin lentoasemalle aiemmin piilottamaansa ladattua asetta.

Syyttäjät uskoivat, että Albrechtin perimmäisenä tarkoituksena oli tehdä äärioikeistolaisia terrori-iskuja maahanmuuttomyönteisiä poliitikkoja ja julkisuuden henkilöitä vastaan.

Saksan vihreiden, nykyisen kulttuuriministerin Claudia Rothin nimi löytyi Albrechtin päiväkirjasta, ja hänen todettiin käyneen ja ottaneen valokuvia rasisminvastaisen aktivistin Anetta Kahanen toimiston alla sijaitsevassa maanalaisessa parkkihallissa.

Tutkinnassa selvisi, että Albrecht omisti kopion Adolf Hitlerin Mein Kampf -kirjasta. Hänen kerrotaan pitävän maahanmuuttoa ”eräänlaisena kansanmurhana".

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat