Biden aloitti poliittisesti arkaluontoisen Saudi-Arabian vierailunsa: nyrkkitervehti kruununprinssiä, joka tilasi toimittajan surman

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapui perjantaina Lähi-idän matkansa viimeiseen kohteeseen. Osa Bidenin puoluetovereista on arvostellut presidentin päätöstä vierailla lukuisiin ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneessä öljyvaltiossa.

15.7. 21:54

Kun Yhdysvaltain tuore presidentti Joe Biden veti ensimmäiset ulkopoliittiset linjanvetonsa helmikuussa 2021, hän ilmoitti lopettavansa Saudi-Arabian aseistamisen ”humanitaariseksi ja strategiseksi katastrofiksi” kutsumassaan Jemenin sodassa.

Se oli selvä irtiotto Yhdysvaltain aiempaan politiikkaan, mutta mukaili Bidenin omia lupauksia. Presidenttikampanjansa aikana demokraattijohtaja oli sanonut, että hänen suunnitelmansa oli pistää saudit ”maksamaan hinta” teoistaan ja ”tehdä heistä todella niitä hylkiöitä, joita he ovat”.

Bidenin mielestä Saudi-Arabia ansaitsi hylkiön aseman toistuvien ihmisoikeusrikosten vuoksi. Niistä kuuluisin on toisinajattelijan, päätoimittajan ja kirjailijan Jamal Khashoggin murha Saudi-Arabian konsulaatissa Turkin Istanbulissa vuonna 2018. Murhan tilaaja oli itse Saudi-Arabian kruununprinssi ja tosiasiallinen hallitsija Mohammed bin Salman.

Nyt energian hinnannousu ja Yhdysvaltain vaikea taloustilanne lähestyvien välivaalien alla ovat saaneet Bidenin kuitenkin asettamaan öljyn ihmisoikeuskysymysten edelle. Uuden tärkeysjärjestyksen vallitessa Biden saapui perjantaina Saudi-Arabiaan, jonne hän päättää presidenttikautensa ensimmäisen Lähi-idän matkan.

Vierailu Saudi-Arabiassa on herättänyt arvostelua myös presidentin oman puolueen riveissä. Biden on kuitenkin vakuuttanut ottavansa ihmisoikeuskysymykset esiin vierailun aikana.

Kritiikkiä tuskin hiljentää se, että paikallisessa televisiossa on esitetty jo vierailun ensimmäisenä päivänä kuvamateriaalia Yhdysvaltain presidentistä nyrkkitervehtimässä kruununprinssi bin Salmania. Lisäksi Saudi-Arabian valtiollinen uutistoimisto SPA on julkaissut kuvia Bidenista kättelemässä kuningas Salman bin Abdul-Aziz Al Saudia.

Raakaöljyn hinta on pysytellyt korkeissa lukemissa siitä asti, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Lauantaina Biden osallistuu useamman arabimaan yhteiskokoukseen, jossa hänellä on mahdollisuus keskustella energiaturvallisuudesta Persianlahden suurien öljyntuottajavaltioiden kanssa.

Biden toivoo öljynviejämaiden yhteistyöorganisaatiolta (Opec) liittolaisineen (Opec+) lisätoimia öljyn tuotannon lisäämiseksi. Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin mukaan ilmoituksia uusista kahdenvälisistä sopimuksista ei kuitenkaan ole odotettavissa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Sullivan sanoo Yhdysvaltain olevan silti toiveikas sen suhteen, että lähiviikkoina nähdään Opec+:n päätöksiä riittävän energiatuotannon varmistamiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat