Tuhannet paenneet maasto­paloja Euroopassa – ”Tulipalo ei ole vieläkään hallinnassa”

Lämpötilat ovat näissä maissa jo päiviä pysytelleet yli 40 asteen yläpuolella.

16.7. 11:33 | Päivitetty 16.7. 23:33

Tuhannet ihmiset ovat paenneet maastopaloja Ranskassa, Espanjassa ja Portugalissa helleaallon jatkuessa.

Lämpötilat ovat näissä maissa jo päiviä pysytelleet yli 40 asteen yläpuolella. Carlos III -terveysinstituutin mukaan Espanjassa yli 360 ihmistä on kuollut lämpöaallon seurauksena. Portugalissa terveysviranomaisen mukaan yli 238 ihmistä kuoli helteeseen 7.—13.7 välisenä aikana.

Lounais-Ranskan Gironden alueella 1 200 palomiestä oli lauantai-iltapäivään mennessä osallistunut sammutustöihin ja yli 14 000 ihmistä on evakuoitu palojen takia. Metsää on palanut lauantaihin mennessä yli 10 000 hehtaaria. Myös Länsi-Espanjassa sekä Portugalissa useita kaupunkeja ja kyliä on evakuoitu.

”Tulipalo ei ole vieläkään hallinnassa”, Lounais-Girondessa sijaitsevan Arcachonin kaupungin virkamies Ronan Leaustic sanoo.

Meteo Francen mukaan lämpötilat vaihtelivat 35 ja 40 asteen välillä Etelä-Ranskassa lauantaina. Lämpöennätysten odotetaan rikkoutuvan maanantaina. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kovat helteet ovat koetelleet myös muun muassa Britanniaa. BBC kertoi perjantaina, että maan ilmatieteen laitos on antanut ”punaisen varoituksen” ensi viikolla mahdollisesti saapuvan helleaallon vuoksi. On olemassa 50 prosentin todennäköisyys, että lämpötilat kohoavat Englannissa 40 asteeseen.

Kyseessä on ensimmäinen korkeimman asteen lämpövaroitus Britannian historiassa. BBC kuitenkin huomauttaa, että äärimmäisestä kuumuudesta varoittava järjestelmä otettiin maassa käyttöön vasta vuonna 2021.

Juuri tiistaille näyttävät osuvan kovimmat lämpötilat Englannissa, kertoo päivystävä meteorologi Oskari Rockas. Keskiviikkona kuuma ilma kuitenkin alkaa ennusteiden mukaan väistyä Britannian yltä.

”Korkein lämpötila Britanniassa on tähän mennessä ollut 38,9 astetta. Jos 40 astetta menee rikki, niin onhan se hyvin poikkeuksellista”, Rockas sanoo.

”Tämä on äärimmäisen valppauden viikonloppu.”

Lue lisää: BBC: Englantiin historiallinen ”punainen varoitus” ensi viikon helle­aallon vuoksi

Kuivunutta tekojärven pohjaa Britannian Otleyssä keskiviikkona.

Ilmastonmuutoksen seurauksena helleaalloista on tullut tavallisempia ja kuumempia, asiantuntijat varoittavat.

Etelä-Euroopassa ja mahdollisesti myös Keski-Euroopassa helteet saattavat jatkua vielä ensi viikosta eteenpäin, mahdollisesti pitkälle elokuuhun.

Portugalissa lentäjä kuoli perjantaina yrittäessään taistella metsäpaloja sammutusvesikuljetuksilla, viranomaiset kertoivat. Onnettomuus tapahtui Pohjois-Portugalissa Torre de Moncorvon kunnassa.

”Olin tyrmistynyt kuullessani lentäjän kuolemasta. Lähetän syvimmät osanottoni perhelle ja ystäville”, maan pääministeri António Costa kirjoitti Twitterissä.

”Tulipaloriski on edelleen erittäin korkea. Tämä on äärimmäisen valppauden viikonloppu”, väestönsuojelupäällikkö Andre Fernandes kertoi lehdistötilaisuudessa onnettomuuden jälkeen.

Moottoripyöräilijä ajoi savuavassa metsämaisemassa Pohjois-Portugalissa.

Helikopteri kuljetti sammutusvettä maastopalojen vaivaamassa Alhaurin el grandessa perjantaina.

Rantalomailijat katselivat maastopaloista noussutta savupatsasta Playa del Bajondillon rannalla Torremolinoksessa perjantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat