Biden pyrki Saudi-Arabiassa sekä kritisoimaan Khashoggin murhaa että vakuuttelemaan jatkuvaa läsnäoloa

Kritisoidulla vierailullaan Biden yritti saada öljyvaltiota kasvattamaan öljyntuotantoa inflaation hillitsemiseksi. Saudi-Arabian kruununprinssi huomautti Yhdysvaltojen epäonnistuneen Afganistanissa ja Irakissa.

Jeddan huippukokousta edeltäneessä ryhmäkuvassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden (toinen vasemmalta) yritti pitää etäisyyttä Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin.

16.7. 17:55

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on päättänyt vierailunsa Saudi-Arabiassa, kertoo uutistoimisto AFP. Vierailu oli Bidenin ensimmäinen Lähi-idässä.

Vierailullaan Saudi-Arabian Jeddassa hän lupasi arabimaiden johtajille, ettei Yhdysvallat käännä selkäänsä Lähi-idälle.

”Me emme käännä selkäämme ja jätä tyhjiötä Kiinan, Venäjän tai Iranin täytettäväksi”, Biden sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Presidentti puhui Saudi-Arabian Jeddassa järjestetyssä huippukokouksessa, jossa hän tapasi johtajat kuudesta Persianlahden maasta sekä Egyptistä, Jordaniasta ja Irakista.

”Yhdysvallat on sitoutunut rakentamaan positiivista tulevaisuutta alueella, yhdessä kaikkien teidän kanssanne – Yhdysvallat ei ole lähdössä mihinkään.”

Vierailua on kritisoitu laajasti Saudi-Arabian lukuisten ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. Räikein niistä on journalisti Jamal Khashoggin murha.

Vuonna 2018 tapahtuneen Khashoggin murhan hyväksyi yhdysvaltalaisen tiedustelun mukaan Bidenin tapaama kruununprinssi Mohammed bin Salman itse.

Lue lisää: Biden aloitti poliittisesti arkaluontoisen Saudi-Arabian vierailunsa: nyrkkitervehti kruununprinssiä, joka tilasi toimittajan surman

Lauantain tiedotustilaisuudessa Biden totesi, ettei kadu sanomisiaan. Presidentti sanoi myös, että hän teki perjantaina bin Salmanille selväksi mitä mieltä oli ja on edelleen murhasta.

”Khashoggin tapaus oli järkyttävä. Tein selväksi, että jos vastaavaa tapahtuu, siihen reagoidaan”, Biden jatkoi.

Saudi-Arabian ulkoministeri vahvisti, että Biden otti asian hallitsijoiden välisessä keskustelussa esille.

”Kruununprinssi vastasi, että tämä oli kivulias välikohtaus Saudi-Arabialle, ja että se oli kauhea virhe”, Adel al-Jubeir sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Biden yritti lauantaina myös vihjata tapaamilleen johtajille demokratian tärkeydestä.

”Tulevaisuuden voittajia ovat maat, jotka vapauttavat kansojensa täyden potentiaalin, jossa kansalaiset voivat kyseenalaistaa ja kritisoida johtajiaan ilman pelkoa kostosta tai rangaistuksesta”, Biden sanoi.

Kruununprinssi bin Salman taas huomautti ulkoministerin välittämissä lausunnoissaan, että arvojen tunkeminen toisille maille ei toimi.

”Yhdysvallat ei onnistunut, kun se yritti tunkea arvoja väkisin Afganistanille ja Irakille. Se päin vastoin kostautui”, bin Salman sanoi Bidenille ministeri al-Jubeirin mukaan.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman puhui Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenille Saudi-Arabian lauantaina 16. heinäkuuta jakamassa lehdistökuvassa.

Biden toteutti kritisoidun vieraillun energian hinnannousun ja Yhdysvaltain vaikean taloustilanteen seurauksena.

Haasteiden vuoksi Biden pyrki kannustamaan merkittävää öljynviejä Saudi-Arabiaa kasvattamaan öljyntuotantoaan inflaation hillitsemiseksi.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman sanoi AFP:n mukaan perjantaina, että Saudi-Arabia ”tulee täyttämään roolinsa tässä asiassa”.

Inflaation hillitseminen öljyntuotannon kasvatuksella voidaan nähdä jatkavan Bidenin hallinnon ilmastotoimien kariutumista.

Lue lisää: Bidenin suuret ilmasto- ja vero­uudistukset kaatuvat demokraatti­senaattori Manchinin vastustukseen

Saudi-Arabian hallinnon linja on myös kyseenalaistettu ristiriitaisena. Maa lupasi COP26-ilmastokokouksessa saavuttavansa nollapäästöt vuoteen 2060 mennessä. Maan talousministeri on kuitenkin myös linjannut, että maa tulee ajamaan suurempaa öljyntuotantoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat