Tanskan tietosuojaviranomainen kieltää Googlen Chromebookien käytön osassa kouluja

Tietosuojaviranomainen perustelee kieltoa muun muassa EU:n tietosuoja-asetuksella.

Politiken-lehden mukaan Chromebookeja on ollut käytössä noin puolessa Tanskan kouluista.

16.7. 18:30 | Päivitetty 20.7. 20:34

Tanskan tietosuojaviranomainen kieltää Helsingörin kouluja käyttämästä Googlen kannettavia Chromebook-tietokoneita opetuksessa, kun kouluihin palataan kesälomilta.

Tietosuojaviranomainen perustelee kieltoa EU:n tietosuoja-asetuksella ja vaaralla siitä, että oppilaiden henkilötiedot voivat joutua Googlen Workspace-ohjelmiston kautta hakoteille eli käytännössä Yhdysvaltoihin.

Viranomaisen ratkaisu koskee Helsingörin kuntaa. Viranomaiset eivät ottaneet kantaa, ovatko muut kunnat rikkoneet tietosuoja-asetusta vastaan, kun ne käyttävät Chromebookeja. Kuntien halutaan nyt varmistavan, että asetusta ei rikota, ja ryhtyvän tarvittaessa asianmukaisiin toimiin.

Politiken-lehden mukaan Chromebookeja on ollut käytössä noin puolessa Tanskan kouluista.

Google on sanonut kirjallisessa kommentissa, että oppilaiden tietoja ei ole koskaan käytetty mainontaan tai muihin kaupallisiin tarkoituksiin ja että sen palveluista on tehty riippumaton ulkopuolinen selvitys.

Oikaisu 20.7.2022 kello 20.33: Politiken-lehti on sittemmin täsmentänyt, että nimenomainen Chromebook-kielto koskee vain Helsingörin kuntaa, ei kaikkia Tanskan kouluja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat