Pohjois-Makedonia suostui kompromissiin EU-jäsen­neuvotteluiden aloittamiseksi – oppositio kutsui maanpetokseksi

Perustuslakimuutokseen suostunut Pohjois-Makedonia on joutunut aiemmin taipumaan myös nimimuutokseen saadakseen Kreikan jäsenyytensä tieltä.

Pohjois-Makedonian pääministeri Dimitar Kovačevski piti puheen parlamentin hyväksyttyä ranskalaisten valmisteleman kompromissiehdotuksen lauantaina.

17.7. 7:57

Pohjois-Makedonia löysi kompromissin Bulgarian kanssa vuosikausien erimielisyyksiin, minkä ansiosta Pohjois-Makedonia voi nyt alkaa neuvottelemaan EU-jäsenyydestä, maan pääministeri Dimitar Kovačevski julisti lauantaina. Asiasta uutisoi muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

”Vihdoin 17 vuoden jälkeen aloitamme jäsenyys­neuvottelu­prosessin Euroopan unionin kanssa”, Kovačevski iloitsi kutsuen sopimusta historialliseksi.

Ranskan esittämän kompromissisopimuksen mukaan Pohjois-Makedonia muuttaa perustuslakiaan huomioimaan bulgarialais­vähemmistön aseman. Se hyväksyttiin maan 120-paikkaisessa parlamentissa 68 äänellä.

”Tästä päivästä alkaen olemme matkalla Euroopan unioniin nopeutetulla aikataululla”, Kovačevski linjasi.

Tähän asti EU-jäsen Bulgaria on estänyt veto-oikeudellaan Pohjois-Makedonian jäsenyyden etenemisen maiden välisten kielellisten ja historiallisten erimielisyyksien vuoksi.

Lue lisää: Bulgarian parlamentti äänesti Pohjois-Makedonian EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamisen puolesta

Oppositio vastusti kiihkeästi sopimuksen hyväksymistä. Parlamentin ulkopuolella on järjestetty mielenosoituksia päivittäin yli viikon ajan.

Kun parlamentti äänesti kompromissin hyväksymisestä, opposition jäsenet poistuivat protestiksi huoneesta.

”Se, mitä hallitus on hyväksynyt, on petos Makedoniaa ja Makedonian kansaa kohtaan”, opposition kansallismielinen VMRO-DPMNE-puolue tuomitsi julkilausumassaan.

”Tämä on pelkkää bulgarisaatiota sekä Makedonian assimilaatiota”, tiedote lisäsi kutsuen pääministeriä maanpetturiksi.

Ilman oppositiosta tulevaa tukea perustuslain muutos voi olla vaikea toteuttaa, sillä se vaatii parlamentin kahden kolmasosan tuen eli 80 ääntä 120 edustajasta.

Pohjois-Makedonia on ollut EU-jäsenehdokas jo 17 vuoden ajan. Ennen Bulgariaa maan EU-jäsenyyttä jarrutti Kreikka nimikiistan vuoksi vuoteen 2018 saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat