Osa Lounais-Euroopan maastopaloista saatu hallintaan, Ranskassa viranomaiset varautuvat silti ”helvetillisiin” oloihin

Ranskan lisäksi paloja vastaan on taisteltu Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa. Vaaralliset olosuhteet jatkuvat, koska lämpöennätysten on ennustettu rikkoutuvan monissa osissa Eurooppaa ensi viikolla.

17.7. 10:33 | Päivitetty 17.7. 13:42

Kuluvan viikon alussa alkaneet, laajaa osaa Eurooppaa piinaavat maastopalot ja helleaalto ovat jatkuneet sunnuntaina.

Asiasta raportoivat esimerkiksi uutistoimistot AFP ja Reuters sekä Britannian yleisradio BBC.

Laajoja maastopaloja vastaan on taisteltu Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa, ja Euroopan ulkopuolella muun muassa Marokossa. Palot ovat tuhonneet kymmeniätuhansia hehtaaria metsää ja niiden tieltä on jouduttu evakuoimaan tuhansia ihmisiä.

Lue lisää: Tuhannet paenneet maasto­paloja Euroopassa – ”Tulipalo ei ole vieläkään hallinnassa”

Lue lisää: Marokon pohjoisosissa jatketaan laajojen maasto­palojen sammutus­töitä, yli tuhat perhettä evakuoitu

Espanjan Alhaurin el Granden vuoristosta tulipaloja paenneet asukkaat kertovat videolla kokemuksistaan:

Espanjassa sammutettiin lauantaina useita maastopaloja, Reuters raportoi.

Palojen seurauksena maassa on jouduttu evakuoimaan tuhansia ihmisiä esimerkiksi Málagan maakunnassa Etelä-Espanjassa. Evakuointeja tehtiin Reutersin mukaan esimerkiksi Mijasin ja Alhaurín el Granden paikkakunnilla.

Maastopalojen sammutuksen lisäksi helleaalto on piinannut Espanjaa laajemminkin. Lauantaina Espanjassa mitattiin Reutersin mukaan poikkeukselliset 45,7 celsiusastetta.

Espanjan viranomaisten mukaan yli 360 ihmistä oli lauantaihin mennessä kuollut kuumuuden seurauksena.

Portugalissa helleaallon vuoksi on Portugalin terveysministeriön mukaan kuoli 238 ihmistä 7.–13. heinäkuuta. Valtaosa kuolleista oli iäkkäitä ihmisiä, joiden kuolemaan liittyi myös sairauksia.

Myös Portugalissa kuuma ja kuiva sää on kasvattanut maastopalojen riskiä. Palot ovat riehuneet etenkin maan pohjoisosissa, Porton kaupungista itään.

Palot ovat BBC:n mukaan tuhonneet Portugalissa yli 30 000 hehtaaria metsää tänä vuonna. Määrä on suurin sitten vuoden 2017.

Yksi sammutustöihin osallistunut lentäjä kuoli perjantaina Torre de Moncorvon kunnassa.

Portugalilaislehti Públicon mukaan maassa oli lauantaihin mennessä jouduttu evakuoimaan palojen tieltä yhteensä 869 ihmistä.

Osa paloista saatiin viikonloppuna hallintaan. Portugalilaislehti Jornal de Notícias kertoi aamuyöllä sunnuntain puolella, että esimerkiksi Bustelon paikkakunnalla Chavesin kunnassa palo oli 70–80-prosenttisesti hallinnassa ja palon uhkaamat kylät oli saatu pelastettua.

Paloviranomaisten sammutuslentokone tiputti vettä metsäpaloon lähellä Busteloa Portugalin pohjoisosassa 16. heinäkuuta.

AFP:n mukaan lämpöennätysten odotetaan rikkoutuvan monissa osissa Eurooppaa ensi viikon alussa, joten maasto- ja metsäpalojen uhka jatkuu edelleen.

Ranskalaislehti Le Monde kirjoittaa sunnuntaiaamuna julkaistussa artikkelissaan, että Välimeren rannikolla Bouches-du-Rhônessa palomiehet valmistautuvat ”ajanjaksoon helvetissä”, ”saison en enfer”.

Lehden mukaan tuhat palomiestä sammutti viikonloppuna alueella 1 500 hehtaarin paloa. Palo saatiin lauantaina hallintaan, mutta töiden odotettiin jatkuvan.

”Operaatio tulee olemaan pitkä. Etenkin, koska myös muihin palopesäkkeisiin pitää puuttua”, Bouches-du-Rhônen viranomaiset sanoivat Le Monden mukaan.

Paloja syttyy helposti myös muualla, koska Ranskan 101 aluehallintoalueesta 37:ään oli lauantaihin mennessä asetettu hellevaroitus.

Ranskan laajimmat palot on nähty Gironden alueella Lounais-Ranskassa. Ranskan palomiesten liitto FNSPF tiedotti Twitterissä sunnuntaina, että Girondessa oli palanut yhteensä 10 500 hehtaaria metsää.

FNSPF:n mukaan 7 700 hehtaaria on palanut Landirasin kunnassa ja 3 400 La Teste de Buchin kunnassa. Liitto kirjoittaa päivityksessään myös, että lauantain ja sunnuntain välisenä yönä palo on uhannut monia herkkiä alueita, kuten leirintäaluetta Pilatin dyynin lähettyvillä.

Lauantaina AFP kertoi, että sammutustöihin Girondessa on osallistunut 1 200 ihmistä ja evakuoitumaan on joutunut ainakin 12 000.

Kaksi ihmistä käveli lauantaina Pilatin dyynillä, Gironden alueella Lounais-Ranskassa metsäpalojen savutessa horisontissa.

Paloja paenneet ihmiset lepäsivät La Teste-de-Buchin kunnan evakuointikeskuksessa Gironden alueella Ranskassa 15. heinäkuuta.

Lue lisää: Marokon pohjoisosissa jatketaan laajojen maasto­palojen sammutus­töitä, yli tuhat perhettä evakuoitu

Oikaisu 17.7. 2022 kello 11.46: Gironde sijaitsee Lounais-Ranskassa, ei Kaakkois-Ranskassa, kuten uutisen yhdessä kuvatekstissä kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat