Lavrov: Venäjän tavoitteet Ukrainassa laajentuneet Hersoniin ja Zaporižžjaan – ”Maantiede on nyt erilaista”

Yhdysvaltain tiedustelun mukaan Venäjä aikoo syksyllä liittää alueet itseensä samaan tapaan kuin Krimin vuonna 2014.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Venäjän tavoitteet ulottuvat Donetskin ja Luhanskin ulkopuolelle. Kuvassa Lavrov valtiovierailulla Indonesiassa 8. heinäkuuta.

20.7. 14:44

Venäjän maantieteelliset tavoitteet Ukrainassa ovat laajentuneet Donbasin ulkopuolelle, sanoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Asiasta kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti.

Lavrov sanoi Reutersin mukaan keskiviikkona, että Venäjän "erikoisoperaation" tavoitteet koskevat nyt myös Hersonin ja Zaporižžjan alueita.

”Maantiede on nyt erilaista. Ei ole kyse enää Donetskista ja Luhanskista vaan myös Hersonista ja Zaporižžjasta ja monista muista alueista”, Lavrov sanoi AFP:n mukaan.

”Tämä prosessi jatkuu johdonmukaisesti ja sinnikkäästi.”

Venäjä on käyttänyt Donetskin ja Luhanskin niin kutsuttujen ”kansan­tasavaltojen” puolustamista tekosyynä hyökkäys­sodalleen. Kun Venäjä sodan alussa epäonnistui Kiovan valtauksessa, Venäjän puolustus­ministeriö ilmoitti päätavoitteekseen ”kansantasavaltojen vapauttamisen”.

Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan Venäjä valmistelee sodassa valtaamiensa Zaporižžjan ja Hersonin alueiden liittämistä itseensä. Tiedustelun mukaan Venäjä suunnittelee lavastettujen kansanäänestysten järjestämistä alueilla syyskuussa.

11. syyskuuta Venäjällä järjestetään kuvernöörivaalit ja on mahdollista, että tekaistut äänestykset järjestetään samaan aikaan. Venäjä noudattelisi näin samaa kaavaa kuin vuonna 2014, jolloin se liitti laittomasti Krimin niemimaan itseensä.

Zaporižžjassa ja Hersonissa toimii jo nyt Venäjän perustamia miehityshallintoja, joihin on houkuteltu Venäjän-mielisiä virkamiehiä ja politrukkeja.

Lisäksi Lavrov uhkasi keskiviikkona, että Venäjän tavoitteet laajenevat entisestään, jos länsimaat toimittavat Ukrainalle pitkän kantaman aseita.

Länsimaat ovat toimittaneet Ukrainalle aseapuna raketinheittimiä, joilla Ukraina pystyy tekemään täsmäiskuja noin 80 kilometrin päähän. Yhdysvaltojen lahjoittamilla M142 Himars -raketin­heittimillä voisi ampua paljon kauemmaskin, mutta länsi ei ole halunnut antaa tähän soveltuvia ammuksia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat