Texasilainen nainen kertoo kantaneensa kuollutta sikiötä kaksi viikkoa osa­valtion abortti­vastaisuuden takia

Useissa osavaltioissa keskenmenon hoitoja viivästyy tai jää jopa kokonaan tekemättä, koska lääkärit epäilevät potilaiden tekevän salaa abortteja.

Aborttioikeutta puolustava mielenosoitus Floridan Tampassa toukokuussa.

21.7. 14:08

Texasilainen nainen kertoo kantaneensa kuollutta sikiötä kahden viikon ajan, koska ei saanut hoitoa kesken­menoonsa Texasin abortti­vastaisuuden takia. Asiasta uutisoi The Washington Post.

Texasilainen 42-vuotias yhden lapsen äiti Marlena Stell sai tietää viime vuonna, että hänen toivottu raskautensa oli keskeytynyt, eikä sikiön sydän enää lyönyt.

Keskenmeno kävi ilmi, kun raskautta oli kestänyt yhdeksän ja puoli viikkoa. Murheen murtama nainen pyysi lääkäriltä kohdun kaavintaa. Toimenpiteessä sikiö poistetaan kohdusta infektioiden estämiseksi.

Lääkäri ei kuitenkaan halunnut auttaa, koska kaavintaa käytetään myös abortteihin, joiden tekoa osavaltiossa on rajoitettu paljon.

Stellin mukaan lääkäri oli ehdottanut, että nainen odottaisi kotona sikiön poistumista luonnollisesti. Stell joutui kertomansa mukaan etsimään sopivaa lääkäriä kaksi viikkoa kantaen kohdussaan yhä kuollutta sikiötä.

”Oli tunnetasolla hyvin vaikeaa kävellä ympäriinsä tietäen, että sisälläni oli kuollut sikiö”, Stell kertoi The Washington Postille.

”Minusta tuntui, että olin kävelevä ruumisarkku.”

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi viime kuussa niin kutsutun Roe vastaan Wade -päätöksen vuodelta 1973. Sen myötä osavaltiot ovat itse saaneet päättää aborttioikeuden laajuudesta.

Yli puolet osavaltioista on kieltänyt, kieltämässä tai voimakkaasti rajoittanut aborttioikeutta. Texas on kieltänyt abortin lähes kaikissa tilanteissa.

Korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen The Washington Post on uutisoinut, että useissa osavaltioissa keskenmeno­hoitoja viivästyy tai jää jopa kokonaan tekemättä.

Keskenmenon hoito ja abortti tapahtuvat samalla tavalla joko lääkinnällisesti tai kaavinnalla. Osa yhdysvaltalaisista lääkäreistä on alkanut epäillä, että keskenmeno­hoitoja käytettäisiin abortteihin.

”Ihmisten täytyy ymmärtää, miten nämä lait vaikuttavat kaikkiin naisiin, jopa minun kaltaisiini tapauksiin”, Stell sanoo.

Keskenmeno on melko yleinen. Arviolta jopa yksi neljästä raskaudesta päättyy keskenmenoon.

Stell oli saanut keskenmenon kerran aiemmin vuonna 2018 asuessaan Washingtonin osavaltiossa, missä hän sai tarvitsemansa hoidon helposti.

Nainen muutti perheineen viime vuonna Texasiin, missä hän sai toisen keskenmenonsa. Vaikka sikiö oli jo kertaalleen todettu kuolleeksi, Stelliltä vaadittiin lisätodisteita tai uutta ultraäänitutkimusta ennen hoitoa.

Lopulta hän löysi Houstonista klinikan, jossa hänelle tehtiin kohdun kaavinta viime lokakuussa.

”Tulen niin vihaiseksi siitä, että minua kohdeltiin näin miesten säätämien lakien takia. He eivät ole koskaan olleet raskaana eivätkä koskaan tule olemaan”, kauneusvaikuttajana toimiva Stell kertoi seuraajilleen tuolloin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat