Videot todistavat: Penceä evakuoineet agentit ottivat suuria riskejä Capitolin kaaoksessa, Trump ei halunnut tuomita mellakkaa ja myöntää vaalitappiota

Tutkintakomitean näyttämä toinen video paljastaa Trumpin haluttomuuden myöntää vaali­tappiotaan. Presidentti ei halunnut sanoa vaalien olevan ohi.

22.7. 11:17

Yhdysvalloissa Capitolin valtauksen tutkintakomitea on esittänyt uusia todisteita presidentti Donald Trumpin haluttomuudesta puuttua kongressitalon väkivaltaisuuksiin viime vuoden loppiaisena.

Komitean kuulemisessa torstaina paikallista aikaa nähty uusi video osoittaa, miten suuressa vaarassa mellakoitsijoita pakeneva varapresidentti Mike Pence oli. Asiasta kertovat muun muassa verkkolehdet Axios ja Politico.

Pencen turvallisuus­palvelun agentti sanoo tallenteella, että mellakoitsijat ovat vain muutaman metrin päässä kuuden poliisin viivytteleminä.

Agentit pelkäsivät varapresidentin jäävän vangiksi kaaoksen keskelle. Eräs agentti kysyy, kohtaavatko he väkijoukon poistuessaan.

”Jos hukkaamme enää yhtään aikaa me saatamme... menettää mahdollisuuden lähteä. Joten jos aiomme lähteä, meidän täytyy tehdä se nyt”, yksi agenteista varoitti ennen kuin Pence saatettiin turvaan maanalaiseen tilaan.

Tilanne vaikuttaa videon perusteella hyvin kaoottiselta ja agentit joutuivat ottamaan nopeasti suuria riskejä Pencen evakuoimiseksi. Käytävässä oli esimerkiksi tuntematonta savua.

”Reitti on selvä, jos liikumme nopeasti.”

Lisäksi tutkintakomitea näytti uusia valokuvia Pencestä, joka puhuu puhelimessa viranomaisten kanssa mellakan aikana.

Yhdysvaltain asevoimien komentajan Mark Milleyn todistuksen mukaan varapresidentti soitti hänelle kahdesti tai kolmesti. Milleyn mukaan Pence oli puheluiden aikana hyvin jämäkkä ja selkeä.

”Tuokaa armeija tänne, tuokaa kansalliskaarti tänne, lopettakaa tämä tilanne”, Milley kertoi Pencen sanoneen.

Nimettömänä pysyttelevä Valkoisen talon turvallisuudesta vastaava virkamies kertoi, että Pencen työntekijät pelkäsivät henkensä puolesta ja jotkut heistä soittivat jo jäähyväis­puheluita kotiin.

Samaan aikaan Trump julkaisi twiitin, jossa hän moitti Penceä siitä, ettei tämä ollut estänyt Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamista.

”Mike Pencellä ei ollut rohkeutta tehdä sitä, mikä olisi pitänyt tehdä maamme ja perustuslakimme suojelemiseksi”, Trump kirjoitti.

Jotkut kongressitaloon tunkeutuneet vaativat huudoillaan Mike Pencen hirttämistä.

Yhden tärkeimmistä todistajan­lausunnoista antoi Trumpin neuvonantaja Pat Cipollone, joka kertoi yksityiskohtia tapahtumien kulusta. Sen perusteella on selvää, että Trump oli hyvin tietoinen Capitolin väkivaltaisuuksista.

”Uskon, että tein hyvin selväksi, että pitäisi olla välitön ja vahva vastaus – lausunto, julkinen lausunto – että ihmisten täytyy poistua Capitolilta”, Cipollone sanoi.

Riehuminen kongressitalolla ehti kuitenkin kestää vähintään kaksi tuntia ennen kuin Trump julkaisi videon, jossa hän pyysi ihmisiä lähtemään kotiin.

Tutkintakomitean mukaan uudet todisteet osoittavat, että Trump jätti tietoisesti puuttumatta Capitolin kaaokseen ennen kuin oli selvää, että mellakoitsijat eivät voineet estää vaalituloksen vahvistamista.

”Presidentti ei epäonnistunut toiminnassaan. (– –) Hän päätti olla toimimatta”, tutkintakomitean republikaanijäsen Adam Kinzinger sanoi.

komitea näytti kahdeksannessa kuulemisessaan myös videomateriaalia, jossa Trump ja hänen tyttärensä Ivanka Trump valmistelevat presidentin puhetta. Asiasta uutisoi muun muassa Yhdysvaltain politiikkaa seuraava The Hill -lehti.

Trump piti puheen 7. tammikuuta 2020 eli päivä mellakan jälkeen. Videolla Trump lukee teleprompterista puhetta ja vaatii siihen muutoksia.

”’Mutta nämä vaalit ovat nyt ohi. Kongressi on vahvistanut tulokset’ – en halua sanoa, että ’vaalit ovat ohi’, haluan vain sanoa, että kongressi on vahvistanut tulokset sanomatta, että vaalit ovat ohi, okei?” Trump sanoo.

Lopullisessa versiossa presidentti toteaa kongressin vahvistaneen vaalituloksen mainitsematta vaalitappiotaan. Trump ei myöskään halunnut tuomita mellakoitsijoita.

”’Ja te, jotka rikoitte lakia, joudutte maksamaan. Ette edusta liikettämme, ette edusta maatamme ja jos rikoitte lakia...’ En voi sanoa noin, en aio. Sanoin jo, että joudutte maksamaan.”

Ilmaisu ”joudutte maksamaan” poistettiin puheesta.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen asettaman tutkintakomitean istunnoissa on pyritty osoittamaan yksityiskohtaisesti, että Trump oli itse aktiivinen mellakan lietsomisessa eikä olisi halunnut pysäyttää sitä.

Korkea-arvoiset virkamiehet, ministerit ja Trumpin toimintaa vierestä seuranneet henkilöt ovat todistaneet, kuinka väistyvä presidentti yritti itsepintaisesti pysyä vallassa Bidenin voitosta huolimatta.

Trump esimerkiksi levitti salaliittoteorioita vaalien ”varastamisesta” ja henkilökohtaisesti painosti vaaliviranomaisia. Trump yritti jopa vaihtaa oikeusministerin saadakseen mieleisensä vaalituloksen.

Tutkintakomitean esittämät todisteet saattavat aikanaan johtaa rikossyytteisiin. Komitean pääväite on, että Trump rikkoi virkavalaansa ja virkavelvollisuuttaan.

Yhdysvaltain nykyinen oikeusministeri Merrick Garland kommentoi aiemmin tällä viikolla, ettei kukaan ole lain yläpuolella.

”Meidän täytyy saattaa vastuuseen jokainen, joka on rikosoikeudellisesti vastuussa yrityksestä kumota lailliset vaalit”, Garland sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat