Ukraina: Venäjä iski Odessan satamaan vain päivä vilja­sopimuksen syntymisen jälkeen

Ukrainalaisten mukaan Venäjä ampui neljä ohjusta satamaa kohti. Kaksi ohjusta saatiin torjuttua, mutta kaksi osui satama­infrastruktuuriin.

Viljaa siirrettiin proomuun Ukrainan Odessassa torstaina.

23.7. 15:09 | Päivitetty 23.7. 21:45

Kaksi venäläisohjusta osui satama­infrastruktuuriin Odessassa Mustanmeren rannalla, kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP ukrainalais­lähteisiin nojaten.

”Vihollinen hyökkäsi Odessan merikauppa­satamaan Kalibr-risteily­ohjuksilla. Ilma­torjunta ampui kaksi ohjuksista alas. Kaksi ohjuksista osui sataman infrastruktuuriin”, kertoi Odessan alueen edustaja Serhi Bratšuk.

Isku tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun Ukraina ja Venäjä allekirjoittivat sopimuksen Ukrainan Mustanmeren satamien avaamisesta uudelleen viljan viennille.

Odessan kuvernööri Maksym Martšenko kertoi lauantai-iltana uutistoimisto AFP:n mukaan, että iskussa loukkaantui ihmisiä. Hän ei tarkentanut, montako ihmistä on loukkaantunut.

Venäjä väitti Turkille, ettei sillä ole mitään tekemistä ohjusiskun kanssa.

”Venäläiset kertoivat meille, että heillä ei ole yhtään mitään tekemistä tämän hyökkäyksen kanssa ja että he paneutuvat tähän tapahtumaan tarkasti", Turkin puolustusministeri Hulusi Akar sanoo AFP:n mukaan.

Akar sanoo Turkin olevan tapahtumasta "todella huolestunut”. Hänen mukaansa Turkki aikoo pitäytyä perjantain tehdyssä vilja­sopimuksessa.

”Me jatkamme vastuun kantamistamme eilen saavutetun sopimuksen mukaan”, hän sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi ohjusiskun osoittavan, että Venäjä löytää tavat olla toteuttamatta tehtyä viljasopimusta, kertoo uutistoimisto Reuters.

"Tämä osoittaa vain yhden asian: mitä ikinä Venäjä lupaakin, se löytää keinot olla pitämättä siitä kiinni", Zelenskyi sanoi Telegram-kanavallaan.

Ukrainan ulko­ministeriön tiedottaja Oleh Nikolenko sanoi puolestaan AFP:n mukaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putin sylkee ohjusiskullaan vasten YK:n pääsihteerin Guterresin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kasvoja.

Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettiläs Bridget Brink kuvaili venäläisiskua törkeäksi ja peräänkuulutti Venäjän saattamista vastuuseen iskun takia.

”Venäjä iskee Odessan satamakaupunkiin alle 24 tunnin sisällä maatalous­tuotteiden viennin sallivan sopimuksen allekirjoittamisesta. Kreml jatkaa ruuan käyttämistä aseena. Venäjä täytyy saattaa vastuuseen”, Brink kirjoitti Twitterissä.

Neuvottelut viljatoimituksista käytiin Turkin ja YK:n kanssa. Venäjän ja Ukrainan edustajat allekirjoittivat sopimukset Istanbulissa erikseen Turkin edustajien kanssa, eivät suoraan toistensa kanssa.

”Tänään Mustallamerellä loistaa toivon säde”, YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi allekirjoitus­tilaisuudessa perjantaina.

Lue lisää: Venäjä ja Ukraina allekirjoittivat sopimuksen vilja­toimitusten jatkamisesta

Ukrainan ulkoministeriö vaatii YK:ta ja Turkkia takaamaan, että Venäjä täyttää vilja­käytävän avaamiseen liittyvät velvollisuutensa. Jos sopimus raukeaa, on se ukrainalaisten mukaan ”täysin Venäjän vastuulla”.

Ukrainan ja Venäjän solmima sopimus avasi viljakuljetukset Odessan lisäksi Tšornomorskin ja Južnen satamista.

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan takia viljan saatavuus on laskenut suuresti, mikä uhkaa etenkin kehittyvien maiden asukkaita.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat