Yhdysvaltain asevoimien komentaja: Kiinasta on tullut sotilaallisesti aggressiivisempi

Kenraali Mark Milleyn mukaan Yhdysvaltain ja sen kumppaneiden kohtaamiset Kiinan asevoimien kanssa ovat lisääntyneet merkittävästi.

Yhdysvaltain asevoimien komentaja, kenraali Mark Milley tapasi Indonesian asevoimien komentajan Andika Perkasan sunnuntaina Jakartassa.

25.7. 9:36

Kiinan asevoimat ovat muuttuneet merkittävästi aggressiivisemmiksi ja vaarallisemmiksi kuluneen viiden vuoden aikana, Yhdysvaltain asevoimien komentaja, kenraali Mark Milley sanoo.

Milleyn mukaan Yhdysvalloilla ja useilla sen kumppaneilla on ollut viime vuosina paljon kohtaamisia Kiinan asevoimien kanssa Tyynellämerellä. Vaaralliset välikohtaukset ovat lisääntyneet ”yhtä lailla”, Milley kertoi sunnuntaina uutistoimisto AP:n mukaan.

Yhdysvaltain lisäksi ainakin Japanilla, Kanadalla, Australialla, Filippiineillä ja Vietnamilla on ollut kohtaamisia kiinalaisten sotilasalusten kanssa. Milleyn mukaan nämä tapaukset ovat lisääntyneet merkittävästi.

”Kiinan asevoimat ovat sekä maalla että merellä muuttuneet huomattavasti aggressiivisemmaksi tällä alueella”, hän totesi.

Yhdysvallat yrittää vahvistaa suhteitaan Tyynellämerellä Kiinan kasvavan vaikutusvallan takia. Presidentti Joe Bidenin hallinto pitää Kiinaa merkittävimpänä pitkän aikavälin turvallisuushaasteena.

Kiina allekirjoitti huhtikuussa turvallisuus­sopimuksen Salomonsaarten kanssa. Sen pelätään johtavan kiinalaisen laivasto­tukikohdan rakentamiseen eteläiselle Tyynellemerelle. Yhdysvallat ja Australia ovat ilmoittaneet Salomonsaarille, että tukikohdan perustamista ei suvaita.

Milleyn mukaan Kiina havittelee otetta Tyynenmeren alueista omaksi edukseen eivätkä seuraukset ole ”välttämättä suosiollisia” Yhdysvaltain liittolaisille.

Lue lisää: Miksi Yhdysvallat ja Kiina kilpailevat juuri nyt Kiribatin, Fidžin ja muiden Tyynenmeren saari­valtioiden sydämistä?

Kiinan provokaatiot Taiwanin ympärillä ovat herättäneet lännessä pelon siitä, että Kiina saattaisi yrittää saaren valtaamista. Yhdysvallat uskoo, että Kiina valmistautuu hyökkäykseen vuoteen 2027 mennessä.

Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan, vaikka käytännössä Taiwan on itsenäinen saarivaltio.

Yhdysvallat on Taiwanin tärkein tukija ja aseiden toimittaja. Toukokuussa Biden ilmoitti, että Yhdysvallat auttaisi Taiwania puolustautumaan, jos Kiina hyökkäisi saarelle.

Kiina on sanonut Yhdysvalloille, ettei se tee kompromisseja Taiwanin suhteen. Kiinan mielestä Yhdysvallat vahingoittaa toiminnallaan Kiina-suhteitaan ja Taiwaninsalmen turvallisuutta.

Kenraali Milley oli sunnuntaina Indonesiassa tapaamassa maan asevoimien komentajaa Andika Perkasaa.

Aiemmin tänä vuonna Yhdysvallat hyväksyi 13,9 miljardin dollarin arvoisen hävittäjäkaupan Indonesian kanssa. Maat ovat sopineet myös yhteisten merisotaharjoitusten järjestämisestä.

Indonesia on Yhdysvaltain pitkäaikainen kumppani Tyynellämerellä. Milleyn mukaan Tyynenmeren valtiot itse toivovat Yhdysvaltain läsnäoloa alueella.

”Me haluamme tehdä töitä heidän kanssaan kehittääksemme asevoimiemme yhteensopivuutta ja modernisoida niitä yhdessä”, Milley sanoi.

Kiina tuomitsee Yhdysvaltain toimet ja syyttää sitä ”Aasian Naton” rakentamisesta.

Milley matkustaa myöhemmin tällä viikolla Australiaan, missä järjestetään Indopasifisten maiden asevoimien johtajien kokous.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat