Unkarin pääministeri Orbán hätkähdytti rasistisilla puheillaan ”rotujen sekoittumisesta”

Unkarin pääministerin mielestä maat, joissa eurooppalaiset ja ei-eurooppalaiset kansat sekoittuvat, ”eivät ole enää kansakuntia”. Unkarin oppositiossa puheet tuomittiin heti.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán kuvattuna Madridin Nato-kokouksessa 30. kesäkuuta.

25.7. 11:42

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on aiheuttanut pahennusta rasistisilla puheillaan ”rotujen sekoittumisesta”. Asiasta uutisoivat muun muassa The Guardian ja Euronews.

Orbánin mielestä maat, joissa eurooppalaiset ja ei-eurooppalaiset kansat sekoittuvat, ”eivät ole enää kansakuntia”.

”Me unkarilaiset emme ole sekarotuisia emmekä halua, että meistä tulee sekarotuisia”, hän sanoi lauantaina.

Unkarin oppositio ja monet eurooppalaiset poliitikot tuomitsivat puheet heti.

Etnisesti unkarilaiset ovat sekoitus suomalais-ugrilaista unkarilaista alkuperää sekä turkkilaisia, slaavilaisia ja germaanisia kansoja.

Orbán on aiemminkin antanut samansuuntaisia lausuntoja, mutta tällä kertaa puheet olivat äärioikeistolaisen jyrkkiä, brittilehti The Guardian kirjoittaa.

Unkarin liberaalin Momentum-puolueen euro­parlamentaarikko Katalin Cseh on arvostellut pääministerin sanomisia.

”Hänen lausuntonsa muistuttavat ajasta, jonka me kaikki haluaisimme unohtaa. Ne todellakin näyttävät hallinnon todelliset värit”, Cseh sanoi Euronewsin mukaan.

Myös romanialainen euro­parlamentaarikko Alin Mituța tuomitsi naapurimaansa päämiehen puheet viestipalvelu Twitterissä.

”Puhe rodusta tai etnisestä ’puhtaudesta’ etenkin niin sekoittuneella alueella kuin Keski- ja Itä-Euroopassa, on ainoastaan harhaista ja vaarallista. Kuten on myös herra Orbán.”

Orbán puhui Romaniassa Bálványosin politiikkafestivaaleilla, missä hän linjaa vuosittain oikeisto­populistisen Fidesz-puolueensa suuntaviivoja.

Tällä kertaa Orbán arvosteli länsimaita siitä, että ne auttavat Ukrainaa puolustautumaan Venäjän hyökkäyssodassa. Hän uskotteli, että Venäjä ei olisi hyökännyt Ukrainaan, jos Donald Trump olisi yhä Yhdysvaltain presidentti.

Puheessaan Orbán asemoi itsensä Venäjän pääliittolaiseksi Euroopassa. Hänen mielestään lännen ei pitäisi toivoa Ukrainan voittoa vaan asettua Ukrainan ja Venäjän väliin.

”Mitä enemmän aseita Nato antaa ukrainalaisille, sitä enemmän venäläiset työntävät rintamalinjaa eteenpäin. Me vain pitkitämme sotaa”, Orbán sanoi.

Unkari on Naton jäsen, mutta Orbán on yrittänyt ylläpitää Venäjään ja presidentti Vladimir Putiniin lämpimiä välejä. Venäläisestä maakaasusta riippuvaisen Unkarin ulkoministeri vieraili viime viikolla Moskovassa hieromassa kaasukauppaa, mitä muualla Euroopassa paheksuttiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat