Tunisiassa järjestetään kansan­äänestys, jonka pelätään tekevän presidentistä lähes itse­valtiaan

Opposition mielestä presidentti Kais Saied vie Tunisian takaisin arabikevättä edeltäneeseen itsevaltaisen hallitsijan aikakauteen.

Tunisian presidentti Kais Saied äänestää 25. heinäkuuta järjestämässään kansanäänestyksessä, joka voi laajentaa hänen valtaoikeuksiaan.

25.7. 15:31

Tunisialaiset marssivat maanantaina äänestysuurnille antaakseen mielipiteensä uudesta perustuslaista. Kansanäänestyksen kriitikot pelkäävät, että äänestyksen seurauksena presidentti Kais Saiedille myönnetään lähes itsevaltiaan oikeudet.

Kansanäänestys järjestetään päivälleen vuosi sen jälkeen, kun Saied erotti maan pääministerin, keskeytti parlamentin toiminnan ja julisti maahan hätätilan. Tämän jälkeen Saied ryhtyi hallitsemaan maata ilman parlamentaarista valvontaa.

Lue lisää: Tunisian presidentti keskeytti parlamentin toiminnan, erotti pää­ministerin – maahan kuukauden öinen ulkona­liikkumis­kielto

Tunisiaa on pidetty länsimaissa arabikevään menestystarinana, sillä vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen maassa on onnistuttu jakamaan valtaa vaalien avulla.

Kansanäänestyksen äänestysaktiivisuus jää todennäköisesti alhaiseksi, koska perustuslakiehdotus ei ole herättänyt suuren kansanosan mielenkiintoa ja moni merkittävä puolue on ilmoittanut äänestyksen boikotoimisesta, brittiläinen sanomalehti The Guardian arvioi.

Oppositio pitää presidentin toimia ”vallankaappauksena” ja paluuna vuotta 2011 edeltäneeseen autokraattiseen aikaan. Saiedin vastustajat ovat kuitenkin keskenään jakaantuneita, eivätkä he ole onnistuneet järjestämään merkittäviä mielenosoituksia.

”Ihmiset eivät tiedä, mistä he äänestävät, eivätkä miksi”, Pohjois-Afrikan politiikan asiantuntija Youssef Cherif sanoi uutistoimisto AFP:lle.

”Minulla ei ole toivoa muutoksesta. Kais Saied ei tule muuttamaan mitään. Hän vain haluaa kaiken vallan itselleen”, pääkaupunki Tunisin asukas Samir Slimane perusteli The Guardianille päätöstään jättää äänestämättä.

Ihmisten odotetaan äänestävän Saiedin ehdotuksen puolesta. Maan kärsiessä talouskriisistä moni ajattelee presidentin kykenevän parantamaan tunisialaisten oloja, mihin vuoden 2011 jälkeiset hallitukset eivät ole pystyneet.

”Olen täälllä pelastaakseni Tunisian romahdukselta; pelastaakseni sen vuosien korruptiolta ja epäonnistumiselta”, presidentti Saied on perustellut toimiaan.

”En kannata Saiedia, mutta äänestän ehdotuksen puolesta, koska sitä vastaan protestoivat ovat kuluneen vuosikymmenen ongelmiemme lähde”, sanoi Tripolin kaupungin asukas The Guardianille.

Saied ei ole asettanut vähimmäisvaatimusta äänestysaktiivisuudesta kansanäänestyksen hyväksymiseksi. Hän ei ole myöskään kertonut, mitä tapahtuu, jos äänestäjät eivät hyväksy hänen perustuslakiehdotustaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat