Brittikonservatiivien pääministerikisassa kolmoseksi jäänyt apulaiskauppaministeri Penny Mordaunt (vas.) liittyi maanantai-iltana Exeterissä ulkoministeri Liz Trussin tukijoihin. Kannatuspuheen pitäneen Mordauntin mukaan Truss luo toivoa.

Rivijäsenten ratkaisu

Britannia voi kohta saada pääministeriksi uuden Rautarouvan, sillä ulkoministeri Liz Truss johtaa kisaa noususta Boris Johnsonin seuraajaksi. Entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak tulee perässä. Kun konservatiivien puolueväki tenttasi kaksikkoa Lounais-Englannissa, kumpikin keräsi yhtä paljon aplodeja.


4.8. 2:00 | Päivitetty 4.8. 10:00

Exeter, Devon

Liz for Leader! Lissu johtoon!

Ulkoministeri Liz Truss johtaa kisaa Britannian seuraavaksi pääministeriksi.

Jos Truss voittaa, saa Britannia syksyllä kolmannen naispääministerinsä ja ehkä myös uuden Rautarouvan. Truss on harras Margaret Thatcherin oikeistolaisen perinnön vaalija.

Mutta piilee kisassa yhä jännitystäkin.

Entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak sinnittelee Trussin perässä:

Ready for Rishi! Valmiina Rishin aikaan!

Kuluvalla viikolla julkistetun mielipidemittauksen mukaan 48 prosenttia konservatiivipuolueen jäsenistä kannattaa Trussia ja 43 prosenttia Sunakia. Muut mittaukset ovat näyttäneet Trussille paljon selvempää johtoa. Tuoreen The Times -lehden mittauksen mukaan Trussia kannattaa peräti 60 prosenttia jäsenistöstä.

Mutta kumpi sopii paremmin konservatiivipuolueen uudeksi johtajaksi ja samalla Britannian pääministeriksi? Kumpi saa täyttää Boris Johnsonin nappaskengät?

Sen päättävät yksin Britannian konservatiivipuolueen jäsenet, ja muu maa saa vain seurata vierestä. Tulos selviää 5. syyskuuta.

Kampanjatilaisuudessa oli myynnissä kannatuskylttejä sekä Sunakin että Trussin tukijoille.

Lue lisää: Britannian pääministeriydestä taistelee tasavahva kaksikko

ehdokkaiden tasavahvuus oli aistittavissa ainakin maanantai-iltaisessa kampanjatilaisuudessa Exeterissä, Devonin kreivikunnassa Lounais-Englannissa.

Konservatiivipuolueen rivijäsenistä koostunut yleisö taputti tasapuolisesti sekä Trussille että Sunakille.

Kummankin vitseille naurettiin, ja molempien kannatuskylteille riitti heiluttelijoita.

”Olen lähtökohtaisesti Trussin kannalla. Minusta hän on enemmän aito konservatiivi”, kertoi yleisön joukossa istunut eläkkeellä oleva entinen kirjanpitäjä Barry Myers.

Entinen kirjanpitäjä Barry Myers kuvailee itseään thatcherilaiseksi. Hänen mielestään oli väärin, että kansanedustajat saivat painostaa Boris Johnsonin eroon: ”Päätös olisi kuulunut konservatiivien jäsenkunnalle.”

Myers tuli kampanjatilaisuuteen (politiikan kielellä hustings), jotta kuulisi itse ”omin korvin ja avoimin mielin” mitä Truss ja Sunak sanovat.

”Ettei media pääse vääristelemään.”

Trussissa viehättää kuulemma se, että hän lupaa alentaa veroja ja kutistaa julkista sektoria.

Itsestään selvää on, että uuden pääministerin pitää olla sitoutunut brexitiin. Myers äänesti kuusi vuotta sitten EU-eron puolesta, ja tekisi samoin nytkin.

”Olin Boriksen ihailija, vaikka en ollutkaan aina kaikesta samaa mieltä. Toivottavasti seuraaja vaalii Boriksen perintöä.”

Johnsonin perinnön vaalijoita on paljon muitakin.

Puolueväki puhuu entisestä pääministeristä etunimellä. Moni tunnustautuu yhä Boris-faniksi.

Kun tilaisuudessa esitetyllä videolla vilahtaa Johnson juhlimassa joulukuun 2019 vaalivoittoa, puhkeaa yleisö isoihin aplodeihin.

Osa pelkää, ettei seuraajasta – olipa hän kumpi tahansa – ole voittamaan työväenpuoluetta seuraavissa parlamenttivaaleissa. Sillä juuri se on johtajavalinnan tärkein kriteeri: onko hänestä pitämään konservatiivit vallassa.

Konservatiivien keskuudessa vaikutusvaltainen The Daily Mail -tabloidi asettui äskeisessä pääkirjoituksessaan Trussin kannalle. Lehden mukaan Trussilla on ”sisua, tarmoa ja juonikkuutta” torjumaan oppositiopuolueiden nousu.

Sunakia rasittaa se, että moni näkee hänet Johnsonin selkäänpuukottajana.

Juuri valtiovarainministeri Sunakin eroilmoitus heinäkuun alussa käynnisti joukkopaon, joka veti maton Johnsonin alta. Konservatiivihallituksen eri tason tehtävät jätti lopulta yhteensä noin 60 ihmistä.

”Haluaisin tietää kuinka tärkeää lojaalius on sinulle, sillä minusta et ollut lainkaan lojaali Boris Johnsonia kohtaan”, yleisön edustaja kovisteli Sunakia Exeterissä – ja keräsi muilta isot taputukset.

Myös Sunakin vastaukselle aplodeerattiin.

Ero tuli kuulemma ajankohtaiseksi, kun Johnsonin hallitus oli – taas kerran – väärällä puolella eettisessä kiistakysymyksessä.

Entinen valtiovarainminsteri Rishi Sunak esiintyi vuorollaan konservatiivipuolueen rivijäsenille Exeterissä maanantai-iltana ja vastaili yleisön kysymyksiin.

Yleisössä niin ikään istunut Devonin aluevaltuuston konservatiivijäsen Sara Randall-Johnson kertoo, että hän ei ollut lainkaan tyytyväinen siihen, kuinka Johnson sai potkut.

Johnsonin seuraajaksi hän kannattaa Trussia, koska tällä on Sunakia laajempi kokemus erilaisista hallitustehtävistä. Tärkeimmät teemat ovat puolustus sekä Britannian hiilineutraaliustavoitteiden höllentäminen.

”Se on liian kunnianhimoinen, vahingoitamme vain itseämme. Päästömme ovat Kiinaan verrattuna mitättömät.”

Randall-Johnsonin vieressä istunut kalastaja Trevor Bartlett puolestaan pohtii sitä, kuinka ”niinkin älykäs mies kuin Boris” ei ymmärtänyt rehellisyyden merkitystä.

Erehdykset voi kuulemma antaa anteeksi, mutta valheita ei.

Bartlettia kiinnostavat erityisesti ehdokkaiden kannat puolustukseen ja talouteen: ”Tarvitsemme talouskasvua, ja sitä ei tue tiukka verotus.”

Trevor Bartlett ja Sara Randall-Johnson kallistuivat Liz Trussin kannalle. Sunakissa arveluttaa muun muassa se, onko hän liian heikko brexit-kiistoissa EU:n kanssa.

Sunak on aiemmin varoitellut, että Britanniassa ei ole vielä varaa alentaa veroja. Pandemia on kasvattanut velkataakkaa, ja julkiset palvelutkin pitäisi hoitaa.

Trussin lupailemat anteliaat veronalennukset ovat kuitenkin muuttaneet äänen myös Sunakin kellossa. Nyt hänkin lupaa tuloveron runsaita alennuksia.

Exeterin-tilaisuudessa Sunakin johtoteema oli kuitenkin koulutukseen panostaminen.

”Se on paras keino kohentaa ihmisten elämää.”

Truss puolestaan lupasi nostaa puolustusmenot kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Nato-maiden tavoite on kaksi prosenttia, minkä Britannia täyttää.

Brittipolitiikkaan kuuluu se, että poliitikkojen pitää osata hauskuuttaa yleisöään. Tosikkomainen esiintyminen ei ole omiaan edistämään uraa.

Erityisen arvostettua on pilailu omalla kustannuksella. Siinä pärjäsi Exeterissä etenkin Sunak, jota on moitittu aiemmin jäykäksi esiintyjäksi.

Sirosta ulkomuodostaan tunnettu Sunak nauratti yleisöä sanomalla, että on mukavaa, kun ihmiset pyytävät häntä selfieihin lastensa kanssa:

”Viimeinkin pääsen kuvaan jonkun samankokoisen kanssa.”

Vakavuudellakin pärjäsi. Taputukset olivat anteliaat myös silloin, kun Sunak kertoi harjoittavansa aktiivisesti hindulaista uskontoaan. Sunakin vanhempien juuret ovat Intiassa.

Rishi Sunakin maanantainen esiintyminen arvioitiin aiempaa paremmaksi. Sunakin mukaan lähitulevaisuuden isot haasteet ovat hallituksen luottamuksen palauttaminen sekä talous.

Truss puolestaan vitsaili Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin kustannuksella. Truss neuvoi, että uutta itsenäisyyskansanäänestystä vaativaan Sturgeoniin tepsii vain yksi keino:

”Älkää kiinnittäkö häneen mitään huomiota.”

Trussin vastaus Skotlannin itsenäisyysvaatimuksiin tulee olemaan: ”Ei. Ei. Ei.”

Samoin sanoin – ”No. No. No.” – Thatcher aikoinaan tyrmäsi ajatuksen EU:n jatkoyhdentymisestä.

Kommentit naurattivat englantilaisten konservatiivien keskuudessa, mutta tuskin Skotlannissa.

Ulkoministeri Liz Truss on ennakkosuosikki konservatiivipuolueen ja Britannian johtoon. Exeterissä kysymyksiä esitti yleisön lisäksi Financial Times -lehden politiikan toimittaja Sebastian Payne (vas.).

Myös Sunak on ilmoittautunut Thatcherin perinnön vaalijaksi. Mikään vähempi ei konservatiiveille riittäisikään.

Mutta vaikka konservatiivien rivijäsenet saavat valita uuden pääministerin, ovat edessä ennen pitkää myös normaalit parlamenttivaalit. Ne pitää järjestää viimeistään tammikuussa 2025.

Silloin ei enää riitä, että Johnsonin seuraaja osaa puhua konservatiiveille heidän omalla kielellään. Pitää osata vakuuttaa myös liikkuvat äänestäjät.

Niin Keir Starmerin johtama työväenpuolue kuin liberaalidemokraatit ja Sturgeonin SNP:kin tekevät kaikkensa lopettaakseen konservatiivien vuodesta 2010 jatkuneen pääministeriputken.

Rishi Sunakin (oik.) kannatuspuheenvuoron Exeterissä pitänyt entinen puolustus- ja ulkomaankauppaministeri Liam Fox (vas.) muistutti, että uuden johtajan pitää kyetä voittamaan puolelleen liikkuvat äänestäjät: ”Olen kokenut 13 vuotta oppositiossa, enkä halua niitä aikoja takaisin.”

Aluepolitiikassa mukana olevalla Pru Maskellilla on Rishi-tarra rintamuksissa, sillä hän kannattaa Johnsonin seuraajaksi Sunakia.

”Rishi on vahvempi, hän hoiti pandemian ajan [valtiovarainministerinä] hyvin. Edessä on vaikea ajat, joten tarvitsemme kunnon johtajan.”

Pru Maskell kannattaa nyt Sunakia. ”Olin Boris-fani. Hänhän on vähän erikoislaatuinen tapaus, mutta olisi voinut saavuttaa suuria, jos asiat olisivat menneet toisin.”

Sunakin kannalle kallistuu nyt myös insinööri Steven Pinkerton-Clark, joka saapui Exeterin-tilaisuuteen ilman ennakkosuosikkia.

Häneen vetosi Sunakin suurempi realistisuus: ”Truss tuntui vain listaavan tyhjiä lupauksia.”

Konservatiivien jäsenkunta on Britannian väestöä keskimäärin iäkkäämpää. Exeterin-hustingsissakin oli vaikeaa bongata yleisön joukosta alle nelikymppisiä tai edes alle viisikymppisiä.

37-vuotias Pinkerton-Clark kuului yleisön pieneen nuorisovähemmistöön. Mukaan lähtenyt veli Matthew Pinkerton, 25, on vielä nuorempi, mutta ei konservatiivipuolueen jäsen.

Steven Pinkerton-Clark (oik.) saapui tilaisuuteen ilman ennakkosuosikkia, mutta lähti kotiin Sunakin kannattajana. Pikkuveli Matthew Pinkerton oli mukana seuralaisena, mutta ei saa äänestää, koska ei kuulu puolueeseen.

Toisin kuin monet konservatiivipuolueen vanhemmat jäsenet, Pinkerton-Clark oli huolissaan siitä, jatkaako uusi johtaja Johnsonin hallituksen vihreitä tavoitteita.

”Haluan tyttärelleni hyvän tulevaisuuden. Kannatan tuulienergiaa ja ajan sähköautolla.”

Fakta

Näin valitaan uusi brittipääministeri

Konservatiivipuolueen jäsenkuntaa kampanjatilaisuudessa Exeterissä maanantai-iltana 1. elokuuta.

  • Britannian konservatiivipuolue valitsee itselleen uuden johtajan Boris Johnsonin ilmoitettua erostaan heinäkuun alussa.

  • Uudesta konservatiivijohtajasta tulee samalla Britannian pääministeri.

  • Ehdokkaat ovat ulkoministeri Liz Truss ja entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak.

  • Lopullisen valinnan tekevät konservatiivipuolueen jäsenet, joita arvioidaan olevan alle 200 000. Puolue ei kerro tarkkaa lukumäärä.

  • Posti- ja verkkoäänestys on käynnissä ja päättyy 2. syyskuuta.

  • Tulos julkistetaan maanantaina 5. syyskuuta.

  • Alkukarsinnan ehdokkaista tekivät konservatiivipuolueen kansanedustajat.

  • Truss ja Sunak kiertävät vielä elokuun aikana eri puolilla Yhdistynyttä kuningaskuntaa puhumassa puolueensa jäsenkuntaa puolelleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat