Joe Biden kritisoi Donald Trumpia Capitolin tapahtumista ja ylisti poliisin toimintaa

Joe Bidenin mukaan poliisit olivat vuoden 2021 loppiaisen todelliset sankarit, kun taas Trump seurasi tapahtumia kolmen tunnin ajan yksityisen ruokasalinsa suojista.

Kuva kongressitalon valtauksesta tammikuulta 2021.

26.7. 2:22

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kritisoi edeltäjäänsä Donald Trumpia siitä, kuinka tämä ei ryhtynyt toimiin kannattajiensa hyökätessä Yhdysvaltain kongressitaloon vuoden 2021 tammikuussa.

Bidenin mukaan poliisit olivat vuoden 2021 loppiaisen todelliset sankarit. Hän kuvaili ”rohkeiden lainvalvojien” olleen kolmen tunnin ajan ”helvetissä”.

”Verta valuen, verilöylyn ympäröimänä, kasvokkain kukistetun presidentin valheita uskovan hullaantuneen lauman kanssa”, Biden kuvaili lainvalvontakonferenssissa.

Trumpilta sen sijaan puuttui Bidenin mukaan rohkeutta toimia. Hän sanoi Trumpin seuranneen tapahtumia kolmen tunnin ajan yksityisen ruokasalinsa suojista.

”Et voi olla vallankaappauksen puolella ja poliisien puolella. Et voi olla vallankaappauksen puolella ja demokratian puolella. Et voi olla vallankaappauksen puolella ja amerikkalaisuuden puolella”, Biden lisäsi.

Bidenin esittämässä kritiikissä kaikuivat hyökkäystä tutkineen edustajainhuoneen komitean johtopäätökset. Komitea syytti torstaina Trumpia siitä, ettei hän ollut suostunut pysäyttämään tai tuomitsemaan Capitol-kukkulalle tehtyä väkivaltaista hyökkäystä.

Komitea järjesti kesän aikana kaikkiaan kahdeksan julkista kuulemista. Useita Trumpin neuvonantajia ja avustajia oli haastettu todistamaan kuulemisissa, joissa pyrittiin selvittämään oliko Trumpilla itsellään tai hänen liittolaisillaan jonkinlainen rooli hyökkäyksen suunnittelussa tai yllyttämisessä.

Torstainen kuuleminen oli sarjassaan viimeinen, mutta komitean jäsenet kertoivat lisää kuulemisia olevan tiedossa syyskuussa.

Vielä on epäselvää, millaisia seurauksia entiselle presidentille voisi tutkinnan ja kuulemisten jälkimainingeissa mahdollisesti koitua. Komitean mukaan Trump tulisi kuitenkin saattaa oikeudelliseen vastuuseen tehtäviensä vakavasta laiminlyömisestä. Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland on puolestaan painottanut, ettei kukaan ole lain yläpuolella.

Trumpin kannattajat ryntäsivät viime vuoden loppiaisena poliisilinjojen läpi Yhdysvaltain kongressitaloon estääkseen Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamisen.

Trumpia vastaan nostettiin tapahtuneen jälkeen hänen kautensa toinen virkasyyte, koska hänen katsottiin yllyttäneen kannattajiaan kapinaan. Virkasyyte kaatui senaatissa, jossa se ei saanut taaksensa vaadittua kahden kolmanneksen enemmistöä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat