Kiinassa pahaa verta herättänyt Pelosi suunnittelee matkaa Taiwaniin, mutta Bidenin hallinto haraa vastaan

Nancy Pelosi on vuosikaudet profiloitunut ankarana Kiina-kriitikkona. Kiina on uhkaillut Yhdysvaltoja vastatoimilla, jos Pelosin Taiwanin-matka toteutuu.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi on Kiinassa huonossa maineessa. Pelosi puhui tiedotustilaisuudessa 21. heinäkuuta pääkaupunki Washingtonissa.

26.7. 10:29

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin suunnitelmat matkustaa Taiwaniin ensi kuussa uhkaavat kariutua Kiinan vastatoimien pelossa.

Demokraatti Pelosi olisi ensimmäinen Taiwanissa vieraileva edustajainhuoneen puhemies sitten vuoden 1997. Presidentti Joe Bidenin hallinto yrittää kuitenkin saada Pelosin luopumaan aikeistaan.

Sanomalehti The New York Timesin haastattelemat hallinnon virkamieslähteet katsovat, että Pelosin vierailu saattaisi olla virhe ja pahentaisi konfliktin riskiä.

Kiina on toistuvasti tuominnut Pelosin vierailun ja uhannut Yhdysvaltoja vastatoimilla.

Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan, vaikka käytännössä se on itsenäinen saarivaltio. Kiinan provokaatiot Taiwanin ympärillä ovat herättäneet lännessä pelon siitä, että Kiina saattaisi yrittää saaren valtaamista lähivuosina.

Lue lisää: Naiset ryntäsivät Taiwanissa ampumakursseille, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan: "Olen valmis sodassa mihin vain"

Presidentti Biden sanoi viime viikolla, että ajatus Taiwaniin matkustamisesta ei näytä armeijan mukaan ”hyvältä idealta”. Biden on kertonut keskustelevansa presidentti Xi Jinpingin kanssa tällä viikolla.

Pentagonin ja Valkoisen talon virkamiehet ovat keskustelleet matkan riskeistä Pelosin kanslian kanssa. Virkamieslähteiden mukaan suunnitelmat kuitenkin etenevät ja lopullisen päätöksen lähdöstä tekee Pelosi itse.

Pelosi ei ole virallisesti vahvistanut matkaa, mutta on sanonut, että tuen osoittaminen Taiwanille on tärkeää.

”Jos Yhdysvallat vaatii päästä etenemään, Kiina toteuttaa lujia ja määrätietoisia toimia turvatakseen kansallisen suvereniteettinsa ja alueellisen koskemattomuutensa, ja Yhdysvallat tulee olemaan vastuussa näistä vakavista seurauksista”, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian sanoi maanantaina.

On vaikea arvioida, mitä Kiina todellisuudessa tekisi. Kansainvälisten suhteiden professori Shi Yinhong Renminin yliopistosta sanoo NY Timesille, että Kiina haluaa reagoida vahvasti muttei aggressiivisesti.

Kiina voisi esimerkiksi lähettää sotilaskoneen ”saattamaan” Pelosin konetta ja estää sitä laskeutumasta. Tätä pidettäisiin Yhdysvalloissa vakavana eskalaationa, joten se on epätodennäköinen.

Pelosi on Kiinassa huonomaineinen, sillä hän on vuosikaudet profiloitunut ankarana Kiina-kriitikkona.

Vuonna 1991 Pelosi vieraili Kiinassa neuvottelemassa poliittisten toisin­ajattelijoiden vapauttamisesta. Hän jättäytyi pois järjestetyltä museovierailulta ja näytti banderollia, jossa luki ”Niille, jotka kuolivat demokratian puolesta Kiinassa”. Tempaus tuomittiin jyrkästi Kiinassa.

Pelosilla itsellään ei ole vierailulla paljoakaan menetettävää. Noin 40 prosenttia yhdysvaltalaisista suhtautuu häneen hyvin kielteisesti.

Pelosin piti matkustaa Taiwaniin jo huhtikuussa, mutta matka peruuntui hänen koronavirustartuntansa vuoksi.

Maanantaina Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa järjestettiin ilmahälytys­harjoitukset Kiinan hyökkäyksen varalta. Ihmiset saivat varoitus­tekstiviestin ”ohjusiskusta”, ja kaupungin kadut tyhjennettiin puoleksi tunniksi.

”On välttämätöntä tehdä valmisteluita sodan varalta”, Taipein pormestari Ko Wen-je sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhdysvaltain asevoimien komentaja, kenraali Mark Milley kertoi sunnuntaina Kiinan asevoimien muuttuneen yhä aggressiivisemmiksi ja vaarallisemmiksi.

Yhdysvallat on Taiwanin tärkein tukija ja aseiden toimittaja. Se ei virallisesti pidä Taiwania omana valtionaan, mutta laki velvoittaa Yhdysvaltoja auttamaan saarta puolustautumaan.

Kiina on sanonut Yhdysvalloille, ettei se tee kompromisseja Taiwanin suhteen. Kiinan mielestä Yhdysvallat vahingoittaa toiminnallaan Kiina-suhteitaan ja Taiwaninsalmen turvallisuutta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat