Moskovan katujen propaganda­julisteissa Suomen Nato-jäsenyyttä vastustetaan Tove Janssonin sanoilla – uusi kampanja uhkuu patrioottista henkeä muistuttamalla ”Donbasin lapsista”

Moskovassa on käynnistetty patrioottinen katumainoskampanja, jolla pyritään vaikuttamaan myös ulkomaalaisiin turisteihin. Muumipappa ja Peppi Pitkätossu on valjastettu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastustavaan propagandajulisteeseen.

Moskovassa Astrid Lindgrenin ja Tove Janssonin luomat satuhahmot Peppi Pitkätossu ja Muumipappa seikkailevat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastustavassa tienvarsimainoksessa.

27.7. 15:52 | Päivitetty 27.7. 16:25

Moskova

Moskovan katukuvassa ovat tänä kesänä pistäneet silmään propagandamainostaulut, joilla ohikulkijoita taivutellaan Venäjän ”erikoisoperaation” ja armeijan tueksi.

Pääkaupungissa alkoi hieman ennen heinäkuun puoliväliä patrioottinen katumainoskampanja, jonka on Moskovan kaupunkiuutistoimiston mukaan määrä kestää ainakin kuukauden elokuun 11. päivään asti.

Kampanjan myötä ympäri Moskovaa on ilmestynyt tienvarsimainoksia, joissa toistuvat iskulauseet ”Meiltä onnistuu kaikki!”, ”Venäjän puolesta! Donbasin lasten puolesta”, ”Me vahvan Venäjän puolesta” ja ”Kunnia Venäjän sankareille!”

Niiden lisäksi Venäjä on jatkanut mainoskampanjaansa, jossa vastustetaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Uusimmassa mainoksessa Muumipappa ja Peppi Pitkätossu on valjastettu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä arvostelevaan propagandajulisteeseen.

Julisteessa Yhdysvaltain ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikaisissa värväysjulisteissa esiintynyt Uncle Sam eli Setä Samuli pitelee käsissään kahta marionettinukkea – Muumipappaa ja Peppi Pitkätossua.

”Älkää ryhtykö leikkikaluiksi vieraisiin käsiin!” kuuluu iskulause. Kuvan alla on venäjänkielinen lainaus Tove Janssonin kirjasta Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia: ”Ei muuta kuin joutavaa ilveilyä romukasassa ja riitaa ja huutoa, niin kuin on ollut koko elämäni ajan...”

Venäjän valtiollisessa propagandassa toistuu narratiivi, jonka mukaan Suomi ja Ruotsi ovat liittymässä Natoon nimenomaan Yhdysvaltain viekoittelemana, eivät niinkään omasta tahdostaan.

Heinäkuun alkupuolella katukuvaan ilmestynyt mainostaulu löytyy muun muassa Ruotsin Moskovan-suurlähetystön läheltä. Sen sijaan aiempi mainos, jossa ruotsalaiset kirjailija Astrid Lindgren, elokuvaohjaaja Ingmar Bergman ja Ikean perustaja Ingvar Kamprad leimattiin natseiksi, vaikuttaa poistuneen katukuvasta.

Lue lisää: Venäjä käynnisti Moskovan kaduilla mainos­kampanjan, jossa tunnettuja ruotsalaisia leimataan natseiksi

Nikitski bulvar -puistokadun varrella on paljon viihtyisiä ravintoloita terasseineen sekä sisältöä vaihtava digitaalinen mainostaulu. Yhdessä sen mainoksista lukee ”erikoisoperaation” tunnuskirjaimella Z:lla ”Venäjän puolesta! Donbasin lasten puolesta!”

”Meiltä onnistuu kaikki!” lukee tienvarsimainoksessa, joka on osa Moskovassa heinäkuussa alkanutta patrioottista mainoskampanjaa.

Moskovassa propagandamainoksia on sen verran, että ne panee merkille, mutta katukuvaa hallitsevat edelleen kaupalliset mainokset, kansanterveyskampanjat ja mainokset kulttuuritapahtumista.

Patrioottiset mainostaulut ovat tuoneet mieleen neuvostoaikaiset propagandajulisteet, vaikka design onkin aivan eri. Jo neuvostohallinto ymmärsi, että juliste on voimakas ideologisen vaikuttamisen väline. Perinne jatkuu.

HS tavoitteli useita venäläisiä tutkijoita kommentoimaan propagandamainostauluja, mutta kaikki kieltäytyivät, koska eivät halunneet puhua ”erikoisoperaatiosta” tai politiikasta ylipäätään.

Aliupseeri Aleksandr Noskov esiintyy esiintyy Venäjän armeijaa ja ”erikoisoperaatiota” tukevassa mainoksessa. ”Kunnia Venäjän sankareille!” lukee kuvan yläpuolella.

Mainoskampanjan käynnistämistä on tukenut aktiivisesti muun muassa Moskovan kaupunginduuma. Yhtenäinen Venäjä -puolueen valtuustoryhmän varajohtaja Aleksandr Kozlov on perustellut kampanjaa kansalaisten ”moraalisella velvollisuudella” tukea armeijaansa.

Häntä ovat siteeranneet sanomalehdet Nezavisimaja gazeta ja Argumenty i fakty.

Kozlovin mukaan kampanjalla on myös valistuksellinen tehtävä, jonka hän toivoo purevan esimerkiksi ulkomaalaisiin turisteihin.

”Toivon, että kyltit antavat aihetta miettiä sitä, mitä niin sanotut ukrainalaiset vallanpitäjät ja läntinen eliitti tekevät Yhdysvaltain ohjauksessa. Ja sitten he ehkä kertovat siitä kotimaassaan.”

Kansalaisten kommentit sosiaalisessa mediassa ovat olleet sekä kylttien puolesta että niitä vastaan. Kadulla moskovalaiset kävelevät niiden ohi ilmeen värähtämättä.

Muun muassa Sadovaja-Spasskajan kadulle Moskovan keskustaan on pystytetty valokuvanäyttely sodan keskellä elävistä Donbasin lapsista. Heidän on kuvattu vuonna 2017. Näyttely on ollut esillä ainakin myös Pietarissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat