Jäätiköt katoavat ennätys­vauhdilla Sveitsin Alpeilla – Vuoristo­jäätikköä katoaa viisi senttiä päivässä

Helteiden takia jäätiköt sulavat ennätysvauhdilla. Asiantuntijat eivät odottaneet näkevänsä vastaavaa tilannetta vielä näin varhaisessa vaiheessa vuosisataa.

Lumisade suojaa jäätiköitä sulamiselta myös heijastusvaikutustensa vuoksi. Puhdas lumi heijastaa likaista lunta paremmin auringonvaloa pois. Kuva Alpeilta 22. heinäkuuta.

27.7. 0:42

Alppien jäätiköt sulavat nyt ennätysvauhtia. Vastaavaa ei ole nähty 60 vuoden mittaushistorian aikana, osoittavat uutistoimisto Reutersin saamat tiedot.

Tutkijat ovat havainneet asian tarkastelemalla, miten paljon lunta sataa talvella ja kuinka paljon jäätä sulaa kesällä. Mittauksilla tutkijat saavat selville, miten paljon jäätikkö kutistuu vuoden aikana.

Sveitsin Alppien Morteratsch-jäätiköstä häviää noin viisi senttiä joka päivä.

Viime talvena Alpeille satoi suhteellisen vähän lunta. Tänä kesänä Alpit ovat kärsineet kahdesta suuresta helleaallosta. Esimerkiksi heinäkuussa Sveitsin vuoristokylässä Zermattissa lämpötilat nousivat lähelle 30 astetta.

Tavanomaisesti vesi jäätyy kesäisin noin 3000–3500 metrin korkeudessa Alpeilla. Helleaallon aikana jäätymispiste oli 5184 metrin korkeudella. Mittakaavasta kertoo se, että Alppien korkein huippu, Mont Blanc, ei edes ole niin korkealla.

”On selvä, että tämä on äärimmäinen kausi”, sanoo sveitsiläinen jäätiköitä tutkiva Andreas Linsbauer Reutersille.

Sulamisvesi valuu pitkin Sveitsin Persin jäätikössä olevaa railoa.

Suurin osa maailman vuoristojäätiköistä vetäytyy ilmastonmuutoksen vuoksi.

Alpeilla sijaitseva jää on erityisen herkässä asemassa, sillä jääpeitettä on suhteellisen vähän. Lisäksi lämpötilat nousevat Alpeilla noin kaksinkertaista vauhtia suhteutettuna maapallon keskimääräiseen lämpenemiseen. Alpeilla lämpötila nousee noin 0,3 astetta kymmenessä vuodessa.

Jos kasvihuonepäästöjen määrä jatkaa kasvuaan, on odotettavissa, että Alppien jäätiköistä katoaa yli 80 prosenttia nykyiseen jäätikkömassaan verrattuna. Tuon määrän odotetaan häviävän vuoteen 2100 mennessä. Vaikka päästöleikkauksiin ryhdyttäisiin nyt, eivät vaikutukset ehdi heijastua Alppeihin, kertoo IPCC:n vuoden 2019 ilmastoraportti.

Tämän vuoden tilanne herättää huolta siitä, että Alppien jäätikkö saattaa hävitä odotettua nopeampaa vauhtia. Jos kuluvan vuoden kaltaisia vuosia tulee lisää, se on mahdollista, arvioi Sveitsin Alppien sulamista dokumentoivaa Glacier Monitoring Switzerlandia johtava Matthias Huss.

”En odottanut näkeväni näin äärimmäistä vuotta näin varhaisessa vaiheessa vuosisataa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat