Unkarin pääministeri Orbánin sisäpiiriläinen eroaa rasistisen ”natsipuheen” vuoksi

Orbánin neuvonantajan eroaa tunnettuaan pääministerin 20 vuotta. Unkarissa valtaeliitin eroamiset ovat harvinaisia.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán Nato-kokouksessa Madridissa 30. kesäkuuta.

27.7. 6:26

Unkarin pääministeri Viktor Orbánin neuvonantaja eroaa pääministerin rasistisen puheen vuoksi, kertoo yleisradioyhtiö BBC. Orbán puhui lauantaina Romaniassa ”rotujen sekoittumisesta” ja siitä, että ”unkarilaiset eivät ole sekarotuisia”.

Orbánin neuvonantaja Zsuzsa Hegedus erosi puheen myötä Orbánin palveluksesta ja kuvaili puhetta ”puhtaasti natsipuheeksi”. Hegedus on tuntenut oikeistonationalistisen Orbánin 20 vuotta.

”En tiedä, miten et huomannut, että pitämäsi puhe oli puhtaasti Joseph Goebbelsin tasoista natsiretoriikkaa”, Hegedus sanoo erokirjeessään.

Goebbels oli Adolf Hitlerin propagandaministeri, joka oli tunnettu puhetaidoistaan ja syvästä antisemitismistä.

BBC arvioi, että neuvonantaja Hegedusin erolla ei ole suuria vaikutuksia Unkarin politiikassa. Ero kertoo kuitenkin, että Orbánin puhe ylitti jonkin rajan ainakin Hegedusin mielestä. Unkarin päättäjien sisäpiirissä on tiukka puoluekuri ja eroamiset ovat lähes ennenkuulumattomia.

Moni taho on tuominnut Orbánin lauantaina Romaniassa pitämän puheen. Orbán väitti, että kaikki eurooppalaiset maat, jossa eurooppalaiset ja Euroopan ulkopuolelta tulleet ihmiset sekoittuvat ”eivät ole enää kansakuntia”.

Holokaustista selvinneiden kansainvälinen Auschwitz-komitea kuvaili puhetta ”tyhmäksi ja vaaralliseksi”. Myös Unkarin suurin juutalaisryhmä tuomitsi puheen ja kutsui Orbánin tapaamiseen.

”Vain yksi rotu asuttaa tätä maapalloa, homo sapiens. Ja se on ainutlaatuinen ja jakamaton”, kommentoi puolestaan Unkarin ja Euroopan suurimman synagogan rabbi Róbert Frölich.

Orbán on puolustanut puhettaan kirjeessään entiselle pitkäaikaiselle neuvonantajalleen Hegedusille.

”Sinun, jos kenen tulisi tietää, että koko Unkarissa minun hallituksessani seurataan nollatoleranssia niin antisemitismissä kuin rasismissakin”, hän sanoi kirjeessään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat