Lehti: Yhdysvaltalais­senaattori yrittää viivyttää Suomen Nato-jäsenyyden pika­ratifiointia

Senaattori Rand Paulin mielestä sodanjulistuksesta voi päättää vain Yhdysvaltain kongressi, vaikka kyse olisi hyökkäyksestä Nato-maata vastaan.

Kentuckylainen senaattori Rand Paul kuvattuna Capitolin maanalaisella asemalla Washingtonissa 19. heinäkuuta.

27.7. 11:29 | Päivitetty 27.7. 12:35

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi saattaa viivästyä Yhdysvaltain senaatissa yhden senaattorin takia. Asiasta uutisoi verkkolehti Politico.

Kentuckyn republikaani­senaattori Rand Paul katsoo, että sotilasliitto Naton viidennen artiklan alaiset turvatakuut vaativat kongressilta sodanjulistusta. Paul haluaa senaatin äänestävän muutoksesta ratifiointisopimukseen, vaikka hänen oma puolueensa toivoo jäsenyyksien nopeaa etenemistä.

Käytännössä muutosäänestys ainoastaan viivästyttäisi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden pikaista ratifiointia, joka on edennyt Yhdysvalloissa jopa poikkeuksellisen nopeasti ja saanut molempien puolueiden tuen.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell on painokkaasti todennut, että senaatin pitäisi saada asia käsiteltyä kiireellisesti ennen 5. elokuuta alkavaa istuntotaukoa.

Nopeutettu käsittely vaatii kaikkien sadan senaattorin kyllä-äänen. Kaikki senaatin demokraatit puoltavat pikakäsittelyä.

”On absoluuttisen tärkeää, että äänestämme [Suomen ja Ruotsin] Natoon pääsystä ennen kuin lähdemme tauolle”, McConnell sanoi Politicolle viime torstaina.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien hyväksyntään tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö. Tähän riittää 67 senaattorin tuki, minkä odotetaan ylittyvän selvästi.

Sotilasliitto Naton perustamis­sopimuksen 5. artikla käytännössä tarkoittaa, että hyökkäys yhteen jäsenmaahan on hyökkäys kaikkia Nato-maita vastaan. Siten muiden jäsenmaiden on puolustettava hyökkäyksen kohteeksi joutunutta maata.

Senaattori Paul haluaa siis senaatin ratifiointisopimukseen lisäyksen, jossa korostetaan, että vain Yhdysvaltain kongressi voi julistaa sodan, vaikka kyse olisi hyökkäyksestä Natoa vastaan.

Paul esitti samanlaista muutosta jo valiokuntatasolla, mutta se sai täystyrmäyksen. On todennäköistä, että näin kävisi myös senaatissa.

Paul on ennenkin jumittanut senaatin päätöksiä. Aiemmin tänä kesänä hän viivästytti 40 miljardin dollarin Ukraina-apupakettia, joka lopulta läpäisi senaatin.

Paul on Ukrainassa listattu niiden yhdysvaltalaisten joukkoon, jotka ”edistävät Venäjän propagandaa”. Senaattori on itse kertonut tuomitsevansa Venäjän hyökkäyssodan, mutta hänen mielestään Venäjää ei pitäisi provosoida.

Libertaarina tunnettu Paul suhtautuu skeptisesti sotilaallisiin liittoumiin. Hän on vaatinut keskustelua siitä, mitä hyötyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä olisi Yhdysvalloille.

Ennen Venäjän hyökkäystä Paul olisi kertomansa mukaan vastustanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Sota on kuitenkin pehmentänyt hänen kantaansa.

”Tässä uudessa maailmassa olen vähemmän järkähtämätön estämään Naton laajenemisen Ruotsiin ja Suomeen”, Paul kirjoitti The American Conservative -julkaisussa aiemmin heinäkuussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat