Tunisiassa hyväksyttiin uusi perustuslaki – Tutkija: Presidentillä on nyt ”enemmän valtaa kuin faaraolla”

Opposition mukaan uusi perustuslaki voi olla uhka sekä ihmis­oikeuksille että maan puolue­politiikan toiminnalle.

Tunisian presidentti Kais Saied antoi oman äänensä kansan­äänestyksessä sunnuntaina.

27.7. 15:33

Tunisiassa hyväksyttiin maanantaina kansanäänestyksen jälkeen uusi perustuslaki, joka käytännössä antaa maan presidentti Kais Saiedille lähes rajoittamattomat valtaoikeudet. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Opposition laajasti boikotoimaan kansan­äänestyksessä äänensä antoi alustavien tulosten mukaan 30,5 prosenttia äänioikeutetuista, joista 94,6 prosenttia kannatti uutta perustuslakia.

Oppositioryhmät syyttävät presidenttiä kansan­äänestyksen tuloksen paisuttelusta ja sanovat tunnustavansa uuden perustuslain sijaan vuoden 2014 perustuslain, jossa valta on jaettu presidentin ja parlamentin kesken.

Uuden perustuslain laatimista valvonut lakiasian­tuntija Sadeq Belaid on kertonut AFP:n mukaan, että äänestys­tulos voi tarkoittaa maan ajautumista diktatuuriin. Saied oli ensin kutsunut asiantuntijoita mukaan perustuslain laatimiseen, mutta julkisti kuitenkin oman versionsa laista kesäkuun lopussa. Tuolloin Belaid kritisoi Saiedin julkistamaa versiota ja sanoutui irti siitä.

Tunisian yliopiston professori ja historioitsija Abdellatif Hannachi nostaa esille oppositio­puolueiden ja -ryhmittymien epävarman tulevaisuuden.

”[Saied] voi nyt tehdä aivan mitä haluaa, eikä hänen tarvitse ottaa ketään muuta huomioon”, Hannachi sanoi AFP:n mukaan.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price totesi Reutersin mukaan, että uusi perustuslaki uhkaa heikentää Tunisian valtatasa­painoa ja johtaa ihmis- ja perus­oikeuksien vaarantumiseen.

Kansanäänestys järjestettiin päivälleen vuosi sen jälkeen, kun Saied erotti maan pääministerin, keskeytti parlamentin toiminnan ja julisti maahan hätätilan koronavirus­tilanteen ja presidentin toimia vastustavien mielen­osoitusten perusteella.

Lue lisää: Tunisian presidentti keskeytti parlamentin toiminnan, erotti pää­ministerin – maahan kuukauden öinen ulkona­liikkumis­kielto

Saied ryhtyi hallitsemaan maata ilman parlamentaarista valvontaa. Presidentin kannattajien mukaan vallan jakaminen parlamentin ja presidentin välillä johti poliittiseen kinasteluun ja hallituksen toiminnan halvaantumiseen. Saied on perustellut valta­oikeuksiaan myös maan talouden pysähtyneisyydellä.

Saied on luvannut järjestää uudet parlamentti­vaalit joulukuussa.

”Siihen asti Saiedilla on enemmän valtaa kuin faaraolla, keskiajan kalifilla tai [ottomaanien aikaisella] Tunisian beyllä”, kommentoi Tunisian yliopiston politiikan tutkija Hamadi Redissi AFP:n mukaan.

Arabimaa Qatarin rahoittaman uutiskanava Al-Jazeeran mukaan vuonna 2019 riippumattomana ehdokkaana Tunisian presidentiksi valittu Saied on politiikan ulkopuolelta tuleva populisti, joka ei usko maan poliittisiin puolueisiin tai vallan jakamiseen, sillä hänen mukaansa maan kriisien hoitamisen pitää olla nopeampaa ja päättäväisempää kuin aiemmin.

Reuters kertoo Saiedin vuosi sitten tekemien päätösten saaneen aluksi myös kansan tuen. Maan taloudellisten ongelmien ratkominen ei kuitenkaan ole edennyt, joten myös presidentin suosio on todennäköisesti hiipunut.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat