Entiset republikaanit ja demokraatit muodostavat uuden puolueen – Tavoitteena olla mukana jo vuoden 2024 presidentinvaaleissa

Puolue pyrkii olemaan vaihtoehto Yhdysvaltojen polarisoituneelle ja jumiutuneelle kaksipuoluejärjestelmälle. Historiallisesti kolmannet vaihtoehdot eivät ole olleet menestyksekkäitä.

28.7. 3:43

Yhdysvalloissa kymmenet entiset republikaanien ja demokraattien virkamiehet ilmoittivat keskiviikkoja perustavansa uuden puolueen. Pyrkimyksenä on vedota äänestäjiin, jotka ovat pettyneet maan kaksipuoluejärjestelmään, kertoo Reuters.

Uuden puolueen nimi on Forward (Eteenpäin). Sen puheenjohtajina toimivat yhdessä entinen demokraattien presidenttiehdokas Andrew Yang ja New Jerseyn entinen republikaanikuvernööri Christine Todd Whitman. Perustajajäsenten mukaan puolueesta tulee vaihtoehto kahdelle muulle puolueelle.

Puolueen johtajat järjestävät tänä syksynä lukuisten tapahtumien sarjan kymmenissä kaupungeissa kerätäkseen kannatusta. Puolue lanseerataan virallisesti 24. syyskuuta Houstonissa.

Puolue muodostetaan yhdistelemällä kolmea poliittista ryhmää, jotka ovat ilmaantuneet reaktioksi polarisoituneelle ja jumiutuneelle poliittiselle järjestelmälle. Viime vuonna tehdyssä mielipidemittauksessa jopa kaksi kolmasosaa amerikkalaisista uskoi, että kolmas puolue tarvitaan.

Puolue muodostetaan yhdistämällä Renew America Movement, Forward Party ja Serve America Movement. Uuden puolueen perusideana on pyrkiä saamaan maan talous kuntoon ja tarjota vaihtoehto vaaleissa.

”Keskustapuolueen” poliittinen linja on vielä hieman epäselvä.

”Kuinka ratkaisemme Amerikan suuret ongelmat. Emme vasemmiston emmekä oikeiston kautta. Suuntaamme eteenpäin”, tuleva puolue kertoi torstaina.

Historiallisesti kaksipuoluejärjestelmän kentälle pyrkivät kolmannet toimijat eivät ole menestyneet hyvin Yhdysvalloissa. On epäselvää, millainen vaikutus uudella puolueella tulee olemaan kahteen muuhun puolueeseen. Asiantuntijat suhtautuvat skeptisesti uuden puolueen vaikutusmadollisuuksiin.

Puolue lähtee liikkeelle noin viiden miljoonan dollarin budjetilla.

Monet demokraatit suhtautuvat negatiivisesti uuteen puolueeseen, sillä demokraatit pelkäävät, että uusi puolue vie ääniä pois juuri heidän leiristään. Tällöin uusi puolue päätyisi avustamaan republikaaneja vaaleissa.

Forward-puolueen tavoitteena on päästä puoluerekisteriin ja osallistua vaaleihin vuoteen 2023 mennessä 30 osavaltiossa. Sen tavoitteena on osallistua presidentin- ja kongressinvaaleihin 50 osavaltiossa vuonna 2024.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat