Biden ja Xi valmistelevat tapaamista kasvotusten, Kiinan Xi varoitti Yhdysvaltoja ”leikkimästä tulella” Taiwanin suhteen

Yhdysvaltojen ja Kiinan presidentit kävivät puhelin­keskustelun liittyen muun muassa Taiwanin tilanteeseen.

Biden ja Xi puhuivat torstaina puhelimessa muun muassa Taiwaniin liittyvistä jännitteistä.

28.7. 22:00 | Päivitetty 29.7. 12:59

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kiinan presidentti Xi Jinping keskustelivat torstaina puhelimessa lähes kaksi ja puoli tuntia.

Tapaamisessa oli keskusteltu tiukkahenkisesti maiden suhteita hiertävästä Taiwanin saaren kysymyksestä.

Kiinan valtiollisen median mukaan Xi kertoi Bidenille, että Yhdysvaltojen tulee noudattaa ”yhden Kiinan” periaatetta Taiwanin suhteen.

”Ne, jotka leikkivät tulella, ainoastaan palavat. Toivottavasti Yhdysvallat ymmärtää tämän selvästi”, Xi sanoi.

Jännitteitä on viime aikana lisännyt se, että Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on puuhannut Taiwanille matkaa elokuussa.

Kiina on useaan kertaan tuominnut Pelosin vierailuaikeet ja uhannut Yhdysvaltoja vastatoimilla. Myös Bidenin hallinto yrittää saada Pelosin luopumaan matkastaan.

Valkoisen talon mukaan Biden kertoi Xille, ettei Yhdysvaltain Taiwan-politiikka ole muuttunut ja että Washington vastustaa voimakkaasti yksipuolisia pyrkimyksiä muuttaa nykyistä tilannetta tai heikentää rauhaa ja vakautta Taiwanin­salmella.

Asiasta uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Kiina pitää Taiwania omana alueenaan ja on sanonut valtaavansa sen jonain päivänä tarvittaessa vaikka väkivalloin.

Lue lisää: Yhdysvaltain senaatti sai aikaan harvinaisen enemmistö­päätöksen valtavasta teknologia­paketista Kiinan päihittämiseksi

Biden kertoi Twitterissä puhelun jälkeen puhuneensa Xin kanssa ”molempia osapuolia kiinnostavista kysymyksistä”.

Yhdysvaltain virkamieslähteiden mukaan Xi ja Biden olivat keskustelleet siitä, että kaksikko voisi tavata kasvotusten ensi kertaa sen jälkeen kun Biden nousi Yhdysvaltain presidentiksi.

Kyseessä oli viides kerta, kun Biden ja Xi keskustelivat puhelimitse suurvaltojen johtajina.

Yhdysvaltain ulkoministeriö tiedotti puhelun jälkeen, että Xi ja Kiina pitävät Yhdysvaltoja edelleen syyllisenä maiden välisen suhteiden heikkenemiselle.

Pitkä puhelu oli osa Bidenin hallinnon ponnisteluja syventää keskusteluyhteyttä Kiinan kanssa ja hallinnoida erimielisyyksiä vastuullisesti, Valkoinen talo kertoi.

Taiwanin ulkoministeriö kiitti Bidenia puhelun jälkeen Taiwanin tukemisesta.

Bidenin hallinto on korostanut ”lujia” suhteita Taiwanin ja Yhdysvaltojen välillä ja tukenut Taiwanin turvallisuutta, ulkoministeriö kirjoitti tiedotteessaan.

”Jatkamme Taiwanin ja Yhdysvaltojen välisen läheisen turvallisuusyhteistyön syventämistä, sääntöperusteisen kansainvälisen järjestyksen puolustamista ja alueen rauhan ylläpitämistä.”

Biden ja Xi puhuivat myös ilmaston­muutokseen ja terveyden­huoltoon liittyvistä aiheista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat