Kentuckyn tulvissa kuollut jo 25 ihmistä – uhri­luvun pelätään nousevan edelleen

Rankkasateet saivat Kentucky-joen pohjoishaaran tulvimaan rajusti. Kun veden syvyys on normaalisti 30–60 senttiä, vesi nousi torstain aikana lähelle kuutta metriä.

29.7. 5:23 | Päivitetty 30.7. 18:34

Yhdysvalloissa ainakin 25 ihmistä on saanut surmansa kaatosateiden aiheuttamissa äkkitulvissa Kentuckyn osavaltion itäosassa, kertoivat viranomaiset lauantaina uutistoimistojen mukaan.

Pelastustyöt ovat edelleen kesken, ja uhrimäärän odotetaan nousevan edelleen. Perjantaina, jolloin kerrottiin yhteensä 16 kuolleesta, Kentuckyn osavaltion kuvernööri Andy Beshear arvioi, että luku voi jopa kaksinkertaistua.

”Tilanne elää jatkuvasti. Olemme edelleen etsintä- ja pelastus­vaiheessa. Edessämme tulee olemaan kovia päiviä. Jälleen­rakennuksessa tulee kestämään kauan”, hän sanoi.

”Nämä ovat pahimmat tulvat miesmuistiin. Kuolleiden määrä tulee nousemaan kaksinumeroisiin lukuihin, sillä uhrimäärä tuntuu kasvavan tunti tunnilta”, Beshear oli sanonut aiemmin.

Kuuteen piirikuntaan on julistettu hätätila, ja kansalliskaartin henkilökuntaa sekä helikoptereita on kutsuttu apuun pelastamaan uhreja, jotka ovat etsineet turvaa talojen katoilta ja puista.

Yhdysvaltain hätätilavirasto (Fema) on lähettänyt Kentuckyyn pelastushenkilöstöä ja muuta apua. Feman johtaja Deanne Criswell matkusti osavaltioon perjantaina selvittämään tuhojen laajuutta.

Rankkasateet saivat Kentucky-joen pohjoishaaran tulvimaan rajusti. Kun veden syvyys on normaalisti 30–60 senttiä, vesi nousi torstain aikana lähelle kuutta metriä. Kyseessä on uutistoimisto AFP:n mukaan selvästi suurin vedenkorkeus, sillä edellinen ennätys oli noin 4,4 metriä.

Joillakin alueilla mitattiin yli 20 sentin sademääriä 24 tunnin sisällä. Myös Länsi-Virginian ja Virginian osavaltion länsiosa kärsivät torstaina suurista tulvista. Länsi-Virginian kuvernööri Jim Justice julisti hätätilan tiettyihin piirikuntiin. Lisäksi Virginian osavaltion kuvernööri Glenn Youngkin julisti osavaltion kattavan hätätilan.

”Sadat ihmiset menettävät kotinsa. Tästäkään ei tulla toipumaan kuukausissa, vaan monilla perheillä tulee kestämään vuosia toipua tästä ja jälleenrakentaa”, Beshear sanoi.

Kuvernöörin mukaan ainakin 25 000 taloutta osavaltiossa oli torstaina ilman sähköä. Myös vedenjakelu on monilta alueilta poikki.

Auto upposi tulvaan Garrettin kylässä Kentuckyssa torstaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat