Iran teloittaa enemmän naisia kuin mikään muu maa – Tällä viikolla teloitettiin kolme miehensä surmannutta naista, joista yksi oli pakkonaitettu lapsena

Iranissa teloitettiin viikon aikana jopa 32 ihmistä. Teloitettujen joukossa oli nainen, joka oli pakkonaitettu 15-vuotiaana.

Iranilaisia naisia ja tyttöjä kokoontui juhlimaan Iranin vallankumouksen 40-vuotisjuhlaa vuonna 2019 Teheranissa. Kuvan naiset eivät liity juttuun.

29.7. 9:40 | Päivitetty 29.7. 10:13

Iranissa teloitettiin keskiviikkona kolme naista, jotka olivat murhanneet aviomiehensä. Heidän joukossaan oli nainen, joka oli naitettu aviomiehelleen 15-vuotiaana.

Naiset teloitettiin hirttämällä.

Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC, joka viittaa iranilaisen ihmisoikeusjärjestön asiasta kertovaan raporttiin.

Iran teloittaa enemmän naisia kuin mikään muu valtio maailmassa. Heistä suurin osa tuomitaan kuolemaan aviomiestensä murhasta. Keskiviikkona teloitetut naiset tappoivat aviomiehensä oikeuden mukaan ”perheriidoista” johtuen.

Moniin vastaavista tapauksista liittyy ihmisoikeusaktivistien mukaan lähisuhde­väkivaltaa, mutta iranilaiset tuomioistuimet jättävät sen usein huomiotta.

Viimeisen viikon aikana Iranissa on teloitettu ainakin 32 ihmistä.

Tarkkoja lukuja Iranin kuolemantuomioista ei ole tarjolla, sillä se ei julkista jokaista teloitusta. Kaksi ihmisoikeusjärjestöä kertovat artikkelissa, että ainoastaan 16,5 prosenttia teloituksista ilmoitetaan virallisesti.

Amnesty Internationalin mukaan Iran on määrännyt viime kuukausina poikkeuksellisen monta ihmistä kuolemaan. Järjestön mukaan ainakin 251 ihmistä teloitettiin vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana. Viime vuonna vastaavaan ajankohtaan Iran teloitti järjestön mukaan vain 117 ihmistä.

Osa kuolemaantuomituista tapetaan massateloituksissa. Etniset vähemmistöt ovat tilastoissa yliedustettuina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat