Venäjän hyökkäys muutti Euroopan maiden energia­tilanteen, ja siksi Emmanuel Macron otti Saudi-Arabian hyljeksityn kruunun­prinssin vastaan Ranskassa

Länsimaiden johtajat ovat alkaneet suhtautua Saudi-Arabiaan lämpimämmin. Asiantuntijoista se on kruununprinssille selvä voitto ja osoitus siitä, että tiukan paikan tullen länsimaat ovat tulkinneet Saudi-Arabian ihmisoikeusrikkomukset pienemmäksi pahaksi kuin esimerkiksi Venäjän sotatoimet.

Emmanuel Macron ja Mohammed bin Salman kättelivät pitkään Élysée-palatsin pihalla torstaina.

29.7. 16:01

Saudi-Arabian kruununprinssi ja tosiasiallinen hallitsija Mohammed bin Salman on aloittanut tällä viikolla ensimmäisen vierailunsa Euroopan unionin maissa sitten vuoden 2018.

Torstaina bin Salman vieraili Ranskassa ja tapasi maan presidentin Emmanuel Macronin. Bin Salmanin ja Macronin tapaaminen ja kaksikon pitkä kättely nousivat kansainvälisen politiikan isoksi uutisaiheeksi, koska bin Salman on hyvin kiistanalainen vierailija Euroopassa.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vastustaneet Euroopan maiden ja Saudi-Arabian lähentymistä ja välien uudelleenlämmittelyä kovaan ääneen. Muun muassa Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamard sanoi tapaamisen osoittavan, että ihmisoikeudet ovat toissijaisia, kun Eurooppa on ajautunut kriisiin muun muassa öljynhinnan nousun ja inflaation takia.

Kruununprinssiä on kartettu kansainvälisessä politiikassa Saudi-Arabian toistuvien ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.

Ratkaiseva käänne oli toisinajattelijan, päätoimittajan ja kirjailijan Jamal Khashoggin murha Saudi-Arabian konsulaatissa Turkin Istanbulissa vuonna 2018. Muun muassa Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan murhan tilaaja oli bin Salman. Kruununprinssi on kiistänyt syytökset.

Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti presidentinvaalikampanjansa aikana, että hänen suunnitelmansa oli pistää saudit ”maksamaan hinta” teoistaan ja ”tehdä heistä todella niitä hylkiöitä, joita he ovat”.

Nyt ääni on muuttunut kellossa myös Bidenilla. Presidentti tapasi kruununprinssin Saudi-Arabian Jeddassa heinäkuussa. Vierailullaan hän pyrki sekä kritisoimaan Khashoggin murhaa että vakuuttelemaan jatkuvaa läsnäoloa.

Joe Biden tervehti bin Salmania heinäkuussa nyrkkitervehdyksellä.

Euroopan maat ovat yhtä lailla pitäneet tiukasti etäisyyttä Saudi-Arabiaan. Ranskan presidentti Macron tosin tapasi bin Salmanin jo viime joulukuussa Saudi-Arabiassa ensimmäisenä länsimaisena johtajana Khashoggin murhan jälkeen.

Tällä viikolla bin Salman vieraili ennen Ranskaa Kreikassa, jossa esimerkiksi maan kehitysministeri Adonis Georgiadis intoutui kehumaan Arab Newsille bin Salmanin johtajuutta, visiota ja kuningaskunnan kehitystä.

Ranskassa Macronin edustajat korostivat, että presidentti ottaa bin Salmanin kanssa puheeksi myös ihmisoikeusasiat – samalla, kun keskustellaan Euroopan energiatilanteesta.

Niin Euroopan johtajat kuin Yhdysvaltain presidenttikin ovat joutuneet lähentymään uudestaan Saudi-Arabian kanssa pakon edessä. Näin sanoo esimerkiksi France24-kanavan haastattelema Lähi-idän instituutin tutkija Fatima Abo Alasrar.

”Vierailu tapahtuu erittäin kriittisellä hetkellä. Ukrainan sota on muuttanut poliittisen ja taloudellisen tilanteen täysin. Muiden Euroopan maiden tavoin Ranska yrittää löytää vaihtoehtoisia energianlähteitä ja lisätä öljyntuotantoa, minkä vuoksi näemme paljon muutoksia alueella”, Alasrar sanoo haastattelussa.

Vielä ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan länsimaiden johtajat saattoivat ajatella, että ne pärjäävät hyvin ilman läheisiä välejä Saudi-Arabiaan.

Kun nyt samat maat pyrkivät parhaansa mukaan irtautumaan Venäjältä tuodusta öljystä ja energiasta, joutuvat ne etsimään apua toisaalta. Saudi-Arabia on alkanut vaikuttaa elintärkeältä kumppanilta energian riittävyyden turvaamiseksi.

Kruununprinssille tämä on asiantuntijoiden näkökulmasta selvä voitto: osoitus siitä, että tiukan paikan tullen länsimaat ovat tulkinneet Saudi-Arabian ihmisoikeusrikkomukset pienemmäksi pahaksi kuin esimerkiksi Venäjän sotatoimet.

”Tämä on symbolisella tasolla todella suuri muutos”, Saudi-Arabiaan erikoistunut tutkija Sebastian Sons sanoi Washington Postille.

Ihmisoikeusjärjestöjen lisäksi myös Ranskan opposition edustajat tuomitsivat Macronin ja bin Salmanin välisen tapaamisen.

Macronin puolueen edustajat ovat puolestaan puolustaneet tapaamista ja korostaneet sitä, että vallitsevassa tilanteessa ”kaikkien Persianlahden maiden kanssa keskustelu on välttämätöntä”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat