Ruotsi haluaa laskea juridisen suku­puolen vahvistamisen ikä­rajan 16 ikä­vuoteen

Lakiesityksen mukaan ikärajaa laskettaisiin nykyisestä 18 ikävuodesta. Lääke­tieteellisen sukupuolen korjauksen ikärajaa ei olla esityksen mukaan muuttamassa.

Ruotsin sosiaali­ministeri Lena Hallengren

29.7. 16:36

Ruotsin hallitus haluaa laskea juridisen sukupuolen vahvistamisen ikärajan nykyisestä 18 ikävuodesta 16:een, kertovat yleisradioyhtiö SVT ja Sveriges Radio.

Ikärajan alentaminen on Ruotsin sosiaali­ministerin Lena Hallengrenin mukaan merkittävä askel. Lakiesitys koskee kuitenkin vain juridista sukupuolta, eikä se muuta lääketieteellisen sukupuolen korjauksen ikärajaa, joka pysyy 18 ikävuodessa.

Ruotsissa on voimassa 50 vuotta vanha sukupuoli-identiteettiä koskeva laki, jonka muuttamista useat puolueet sekä seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistö­järjestöt ovat ajaneet.

Lakiesitys myös vähentäisi lääketieteelliseen sukupuolen korjaukseen tarvittavaa byrokratiaa. Esityksen mukaan ihmisten ei enää nimittäin tarvitsisi saada hyväksyntää toimenpiteelle sosiaali­hallitukselta, vaan sitä varten riittäisi sosiaali- ja terveyden­huollon ammattilaisten hyväksyntä.

Valtiopäivät käsittelee lakiesitystä syksyllä järjestettävien vaalien jälkeen. Lakiesityksen valmistelun hitautta on kuitenkin kritisoitu.

Suomessa translakiesitys lähti lausuntokierrokselle helmikuussa, ja sen on tarkoitus tulla eduskunnan käsiteltäväksi elokuun lopussa. Näillä näkymin laki on tuomassa muutoksia siihen, miten isyys ja äitiys kirjataan väestö­tieto­järjestelmään.

Suomessa juridisen sukupuolen saa korjata 18-vuotiaana eli täysi-ikäisenä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat