Euroopassa raportoitu mahdollisesti ensimmäiset apina­rokkoon liittyvät kuoleman­tapaukset: Espanjassa kuollut kaksi tartunnan saanutta

Espanjan viranomaisten mukaan molemmat kuolleet ovat ”nuoria miehiä”, joilla oli todettu apinarokkotartunta. Heille suoritetaan ruumiinavaukset, joissa selvitetään, johtuvatko heidän kuolemansa apinarokosta vai muista syistä.

Apinarokkorokotteita Ranskassa.

30.7. 1:20 | Päivitetty 30.7. 15:55

Espanjassa on raportoitu kahdesta apinarokkoon liittyvästä kuolemasta, kertoo maan terveysministeriö. Ensimmäisestä kuolemasta tiedotettiin perjantaina ja toisesta lauantaina.

Tapaukset ovat tiettävästi Euroopan ensimmäiset tautiin liittyvät kuolemat sen jälkeen, kun rokko alkoi tänä vuonna levitä.

Espanjan viranomaisten mukaan molemmat kuolleet ovat ”nuoria miehiä”, joilla oli todettu apinarokkotartunta. Heille suoritetaan ruumiinavaukset, joissa selvitetään, johtuvatko heidän kuolemansa apinarokosta vai muista syistä. Sitä ennen viranomaiset eivät kommentoi tarkemmin miesten kuolinsyytä.

Apinarokkotilanne on Espanjassa yksi huonoimmista tällä hetkellä maailmassa. Maassa on vahvistettu lähes 4 300 apinarokkotapausta. 120 ihmistä on joutunut taudin vuoksi sairaalaan.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Afrikan ulkopuolella on todettu yli 18 000 tartuntaa toukokuun alun jälkeen.

Apinarokkokuolemia on nykyisen tartunta-aallon aikana todettu vain Afrikassa. Perjantaina Espanjan lisäksi mahdollisesta apinarokkoon liittyvästä kuolintapauksesta uutisoitiin myös Brasiliassa, jossa kuoli 41-vuotias apinarokkoon sairastunut mies.

Brasilian viranomaiset korostivat, että kuolleella miehellä oli myös muita vakavia sairauksia ja että apinarokkoon kuoleminen on hyvin harvinaista.

Apinarokko voi tarttua ihmisiin, jotka ovat läheisessä kosketuksissa tartunnan saaneeseen tai ovat tekemisissä tämän vaatteiden tai lakanoiden kanssa.

Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti, eikä se tyypillisesti tartu lyhyissä, arkisissa kohtaamisissa. Tänä vuonna Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksin yhteydessä.

98 prosenttia Afrikan ulkopuolisista apinarokkotapauksista on tilastoitu miehillä, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa.

WHO:n Euroopan-toimisto varoitti, että Euroopassa on odotettavissa lähiaikoina apinarokkoon liittyviä kuolemia. WHO:n edustaja Catherine Smallwood totesi lausunnossa, että tavoitteena pitää nyt olla taudin leviämisen estäminen.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kehotti tällä viikolla miesten kanssa seksiä harrastavia miehiä harkitsemaan uusien seksikumppanien määrän vähentämistä sekä ottamaan uusien tuttavuuksiensa yhteystiedot talteen.

Tautiin liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma. Ennen ihottumaa voi ilmetä esimerkiksi kuumetta, lihaskipuja tai päänsärkyä.

Tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Vakavampi taudinkuva on mahdollinen niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt.

Apinarokko on viruksen aiheuttama infektiotauti, joka tunnistettiin vuonna 1970. Taudin itämisaika on noin 1–3 viikkoa.

WHO julisti aiemmin tässä kuussa apinarokon kansainväliseksi kansanterveysuhaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat